November 2017

December >><< Oktober


 

Onsdag 1 november
Algeriets nationaldag – (firar revolutionsdagen, algerietrevoltens första dag 1954)
Antigua och Barbudas nationaldag (firar självständighet från Storbritannien 1981)
– Internationella vegandagen*. Den veganska kosten avstår från alla animaliska produkter, det vill säga mejeriprodukter, kött, fisk, fågel, ägg, honungs- och vaxprodukter liksom olika tillsatser av animaliskt ursprung. Här förmedlar vi ett recept på vegansk pizza.
Dia de los Muertos, De dödas dag firas i Mexiko och många andra länder i Latinamerika 1 och 2 november Den 1 november hedras döda barn och den 2 november de döda vuxna. Under denna glädjens helg i Mexiko råder nästan karnevalsstämning – de döda återvänder ju för att umgås med sina anhöriga. Man samlas vid deras gravar eller vid altare hemma och dukar upp bord till de döda, med blommor, fotografier, dikter, mat och dryck, berättar Mångkulturella almanackan. Gör gärna de dödas bröd, Pan de Muerto – ett måste för dem som firar Dia de los Muertos.
– Allhelgonadagen*, (katoliker, protestanter) – infaller alltid 1 november och är en minnesdag för de döda. Många tänder ljus vid gravar på kyrkogårdar.


Torsdag 2 november
– Alla själars dag (katoliker). Under dagen ber man böner och deltar i gudstjänster till minnet av bortgångna anhöriga, skriver Multureligiösa almanackan.


Fredag 3 november
Dominicas nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1978)
Panamas nationaldag (firar självständighet från Colombia 1903). På nationaldagen tycker vi att det passar att laga Panamas nationalrätt – Sancocho – kycklinggryta med majs och het peppar.
– Mors dag i Östtimor
Lutfiskens dag – Lutfisk är svensk husmanskost och traditionell svensk festmat, höst, vinter och vår under många hundra år och – naturligtvis – ett måste på julbordet. Lutfisk är dessutom mager och nyttig mat, rik på mineraler och spårämnen som D-vitaminer, selen och jod. Lutfisk med souvas, trattkantareller och puré på mandelpotatis och jordärtskockor är kanske ett recept att prova på lutfiskens dag, som infaller fredagen före Alla helgons dag.


Lördag 4 november
Allhelgonahelgen – Alla helgons dag ligger den lördag som infaller mellan 31 oktober och 6 november, och följs av Alla själars dag (Söndagen efter Alla helgons dag), Sverige.Tusentals brinnande ljus på en kyrkogård en mörk höstkväll är en mäktig syn. Att tända ljus till de dödas minne på just helgonens dag är en ganska ny sed i Sverige. Ljus på gravar vid allhelgonahelgen började man med i Stockholm på 1920-talet. Sedan spreds bruket över Sverige och någon gång på 1960-talet blev alla helgons dag den dag då de flesta tände ljus på gravar, berättar Svenska kyrkan. Tanken att de döda behöver vägledas hem med ljus eller eldar är urgammal och finns i många kulturer, berättar Mångkulturella almanackan. En måltid med hjortstek och gräddig pannacotta att samlas kring denna dag kan vi rekommendera.
– No hate day*
– Guru Nanaks födelsedag. (sikher) Guru Nanak var sikhernas grundare och första guru. Hans födelsedag är en glad fest som traditionellt firas med processioner på gatorna. Högtiden föregås av att man turas om att läsa ur den heliga boken Guru Granth Sahib från början till slut, berättar Multireligiös almanacka.
Loi Krathong (buddhister i Thailand) – En thailändsk festival som firas vid fullmåne i den tolfte månaden i den thailändska månkalendern. Den firas genom att vackert dekorerade ”kronor” av palmblad sätts ut i åar och floder. Kronorna eller krathongerna är tända ljus i sig som lyser upp i natten. Under Loi Krathong är det också populärt med skönhetstävlingar till minne av den mytologiska drottningen Nopphamat, berättar Multireligiös almanacka.


Söndag 5 november
Guy Fawkes Day* (England, Nya Zeeland). Vid ett misslyckat attentat i London år 1605 försökte den katolske soldaten Fawkes spränga kungen och parlamentet i luften eftersom de gjorde livet svårt för katolikerna. Denna kväll lyser fyrverkerier upp himlen och överallt tänds brasor med Guy Fawkes-dockor. Sedan 2010 har det blivit vanligt med Guy Fawkes-masker i demonstrationer världen över, berättar Mångkulturell almanacka. Engelsk kola är en klassiker i både när Halloween och Guy Fawkes firas i England. Vi förmedlar recept på Treacle Toffee för att påminna om denna dag.
– Kaninköttets dag* – fira dagen med Källängens enkla, snabba & supergoda kaninfilé i folieknyte med hasselbackspotatis.


Måndag 6 november
Gustav Adolfsdagen* – fira med Gustav Adolfbakelse
– Svenska dagen (Finland)* – fira med Gustav Adolfbakelse
– Internationella dagen för att förhindra exploatering av miljön i krig och väpnade konflikter* (FN)
Frysrättens dag – Frysrättens dag infaller första måndagen i november.


Tisdag 7 november
Kladdkakans dag*


Onsdag 8 november


Torsdag 9 november
Kambodjas nationaldag – (firar självständighet från Frankrike 1953). Vi rekommenderar ”Amok” som är Kambodjas nationalrätt.
– Årsdagen av Kristallnatten år 1938


Fredag 10 november
Mårtensafton* (Skåne, Tyskland). Att fira Mårten Gås i Sverige har mycket gemensamt med de stora skördefesterna i Europa och amerikanernas tacksägelsedag där kalkon är huvudnummer. Förr i tiden var den sista chansen för folk att smörja kråset innan fastan som varade fram till jul. Högtiden har firats i hela Sverige, men idag lever traditionen kvar främst i Skåne där man firat Mårten Gås sedan 1500-talet. En klassisk gåsmiddag består av svartsoppa, stekt gås och skånsk äppelkaka.
– Världsdagen för vetenskap för fred och utveckling* (UNESCO)


Lördag 11 november
 Angolas nationaldag (firar självständighet från Portugal 1975). Självständighetsdagen firas ofta med Caldeirada de Cabrito, en traditionell angolansk getstuvning som serveras med ris.
Polens nationaldag – den andra vid sidan av 3 maj. Den 11 november firas att Polen återuppstår som stat 1918. Det var den dagen landet på nytt blev fritt – efter 123 år. 1795 styckade de tre stormakterna Ryssland, Preussen och Österrike upp Polen och tog var sin del. Polen återfick sitt oberoende den 11 november 1918 sedan de tre ockupationsmakterna förlorat första världskriget. Under hela 123 år var Polen bortsuddat från Europas karta. Fira dagen med Polens nationalrätt som sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar, eller polska pannkakor med kvark och russin.
Chokladens dag* – Choklad kommer ursprungligen från Sydamerika och odlas numera i flera länder kring ekvatorn. Bönorna var valuta hos aztekerna och användes till att göra en exklusiv dryck. Redan då ansågs choklad vara nyttigt, något som ofta hävdas även i våra dagar – allra nyttigast är den mörka. Den som vill göra något smaskigt på chokladens dag kan med fördel testa till exempel: Chokladmuffins med chokladbitar, Kladdkaka, Fairtrade-brownie, Kärleksmums, Leilas silky vegan chocolate mousse pie, Sachertårta, Chokladbollar, Raw-food chokladdröm, Hassel- och chokladslungade nötter med jordgubbssorbet eller kanske Chokladkaka – chocolate salami roll.


Söndag 12 november
Fars dag (Estland, Finland, Island, Norge, Sverige). Är det många pappor som får en slips månne? Här ett recept på en specialtårta till far på hans dag. Dagen firas andra söndagen i november.


Måndag 13 november
– Smörgåstårtans dag* – här förmedlar vi ett recept på denna svenska klassiker.


Tisdag 14 november
Ostkakans dag*. Ostkakan är den kanske svenskaste av efterrätter och har rötter i medeltiden.
– Internationella diabetesdagen* (WHO och IDF). Dietisterna Hannah Helgegren och Carina Trägårdh Tornhill har en liten handbok med namnet ”Bra mat vid typ 2 diabetes”. Carina Trägård Tornhill har valt ut ett favoritrecept Medelhavspätta som vi förmedlar här.


Onsdag 15 november
– Palestina firar självständighetsförklaringen 1988. Gör en palestinsk rätt, Makluba upp-och-ner-gryta.
–  Shichi-Go-San* (bokstavligt ”sju-fem-tre”) (Japan) – en traditionell rit och festival där pojkar som är tre eller fem år gamla och flickor som är tre eller sju år gamla kläs i vackra traditionella kläder och firas i ett shinto-tempel. Man tackar gudarna och ber för en säker och framgångsrik framtid för sina barn.
– Julfastan börjar (ortodoxa)
– Fängslade författares dag* (PEN)


Torsdag 16 november
– Internationella dagen för tolerans* (FN)
– den Mångkulturella matdagen*, instiftad av Kultursmakarna. Kultursmakarna uppmanat alla att bygga extra många broar mellan grytorna just den dagen. Först ut att uppmärksamma dagen är Lemshaga akademi som ägnade skoldagen 2015 åt mångkultur. Skolköket lagade kenyansk kokoskyckling dagen till ära. ”Maten var jättegod” hördes hela tiden av såväl barn som vuxna. Vi på Kultursmakarna som instiftat dagen är stolta och glada. Läs mer om svensk mat med mångkulturella rötter.


Fredag 17 november
Napoleonbakelsens dag*. Denna bakelse med över 360-åriga anor är oftast en variant av smördegsbakverket Mille-feuille vilket är franska och betyder ungefär ”tusen blad”. Den svenska varianten lär ska ha skapats av Johan Brokvist som gesällprov i Österrike i mitten av 1800-talet. Johan Broqvist startade 1876 konditoriet Broqvist konditori i Växjö som nu drivs av ättlingar i femte generationen till honom.


Lördag 18 november
Lettlands nationaldag – (firar utropandet av republiken, 1918). I kokboken ”Mor lärde mig” finns bland annat recept på piroger och saffranskringlor som finns med vid varje lettisk högtid – inte minst nationaldagen.
Omans nationaldag (firar Sultanens födelsedag, 1940)
– Benbuljongens dag*


Söndag 19 november
Monacos nationaldag (firar Furst Albert II av Monaco)
– Internationella mansdagen* firas årligen sedan 1999. Dagen avser att fokusera på pojkars och mäns hälsa, förbättrade relationer och ökad jämställdhet mellan könen, samt lyfta fram positiva manliga förebilder. Här förmedlar vi kockarna Tobias Bentleys och Henrik Forsells recept på Gårdskyckling ”Coq au vin” med rödvin, smålök och champinjoner – kanske något att fira dagen med.
– Världsdagen mot barnmisshandel* (FN)
– Världstoalettdagen (FN) – Nästan var tredje människa på jorden saknar en toalett att gå till. Toaletter är varken skämmigt eller löjligt utan en nödvändig förutsättning för människors överlevnad, hälsa, utbildning och utveckling, skriver Mångkulturella almanackan.


Måndag 20 november
– Barnkonventionens dag*, (FN) – Så här skrev vi när barnkonventionen fyllde 25 år 2014.
– Barnens rättigheters dag (Finland)
– Krigsbarnens dag (Riksförbundet Finska krigsbarn)


Tisdag 21 november
– Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 4 december), berättar Multireligiös almanacka. Läs mer om högtiden här.


Onsdag 22 November
Libanons nationaldag (firar självständighetsdagen, 1943). Kibbeh anses vara Libanons nationalrätt. Vi förmedlar ett recept på grillade biffar med youghurtsallad från Middle Eastern Cookery plus två recept från sajten Matkultur, ett där kibbehn är bollar och ett där kibbehn görs i ugn.
Wienerbrödets dag*. Enligt en berättelse var det en bagarlärlings misstag på 1800-talet som ledde till att det frasiga bakverket som älskas på många håll i världen kom till. Baka med smör eller margarin – och håll ingredienserna kalla.


Torsdag 23 november
– Sankt Clements dag*
– Thanksgiving (USA). Läs mer om vad svenska Diana som bor i Los Angeles gör på Thanksgiving och laga hennes eget recept på kalkon och gratineras sötpotatis med hemlagad tranbärssås och trattkantarellsås.


Fredag 24 november
Guru Tegh Bahadurs martyrdag (sihker). Den nionde gurun, Tegh Bahadur, torterades till döds offentligt, eftersom han predikade religionsfrihet. Han offrade sitt liv för att människor av andra religioner skulle få rätt att utöva sin egen tro. Dagen firas som en seger för religionsfrihet och kampen mot orättvisor.
– Pälsfria fredagen (Djurens rätt) infaller sista fredagen i november.
– Black Friday – traditionellt början på julhandeln i USA eftersom det är en klämdag efter Thanksgiving.


Lördag 25 november
Bosnien och Hercegovinas nationaldag – (firar Författningsdagen, 1943). Här berättar Jadranka Jesic lite om mat och firande på Balkan.
Surinams nationaldag – (firar självständighet från Nederländerna 1975). Pom är festrätten nummer ett i Surinam.
– Internationella dagen för bekämpning av våld mot kvinnor* (FN)
– Kadrupäev – Katarinadagen (Estland)
En köpfri dag – (Buy Nothing Day) infaller sista lördagen i november världen över. En köpfri dag är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster samt att visa på att det finns alternativ till att hela tiden köpa nytt. Du deltar solidariskt genom att du under dagen 24 timmar inte köper någonting.


Söndag 26 november
– Världsdagen mot Foie gras
Mors dag i Ryssland, firas sista söndagen i november.


Måndag 27 november


Tisdag 28 november
Albaniens nationaldag – (firar självständighet från Osmanska Riket, 1912). Läs mer vad vi skrev när Albanien fyllde 102 år 2014. Här kan du läsa mer om det albanska köket och även få ett recept på Tavë kosi, möra vitlöksdoftande lammbitar med ris kryddade med oregano under yoghurttäcke gratinerat i ugnen tills de får en gyllene krämig ostliknande yta.
Mauretaniens nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1960)
Östtimors nationaldag – (firar oavhängighetsdagen, 1975)


Onsdag 29 november
Internationella solidaritetsdagen med det palestinska folket* (FN). För den som vill laga en palestinsk rätt föreslår vi Makluba, palestinsk upp-och-ner-gryta.


Torsdag 30 november
Barbados nationaldag – (firar självständighet från Storbritannien 1966)
– Kåldolmens dag* – dagen är en påminnelse om att svensk kultur alltid har formats i samspel med omvärlden, inte minst under 1700-talet, som var en period av intensivt kulturutbyte mellan Sverige och Orienten till följd av Karl XII:s och den svenska arméns mer än femåriga vistelse i Osmanska riket.Vindolmar och kåldolmar är ett bra exempel på hur olika kulturer möts i två maträtter som påminner om varandra. Därför förmedlar vi två recept till denna dag: Kåldolmar på svenskt vis och turkiska vinbladsdolmar.
– Andersdagen* – När Anders slaskar julen braskar, säger bondepraktikan. Får vi i dag veta hur julvädret blir tro?