Engelsk kola – härligt seg, smakar mer

Treacle Toffee är en klassiker i det engelska Halloweenfirandet, och även på Guy Fawkes Day. Det är en mycket god kola, kokt på mörk sirap och råsocker, som blir härligt seg och smakar mer!

Engelsk kola Foto från Matmammans blogg

Engelsk kola
Foto: Jenny Smith

Engelsk kola skiljer sig lite från våra svenska kola och knäck eftersom den traditionellt lagas på en sirapsliknande melass, och demererasocker (råsocker). Använd alltså mörk sirap till denna läckra kola, och gärna också råsocker och/eller farin istället för strösocker! Den blir knäckig men samtidigt spröd, och smakar alldeles förträffligt!

En plåt med kola:

100 g smör
3½ dl råsocker eller farin (eller en blandning av båda delar)
3 msk vatten
2 msk mörk sirap

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienserna i en tjockbottnad kastrull.
  2. Värm kolasmeten under omrörning och koka på medelstark värme i en kvart-tjugo minuter. Använder du termometer är kolan klar när den uppnått 122 grader – annars kan du också göra kulprovet för att se om den är färdigkokt. Det är enkelt; ta bara lite kolasmet och droppa ner i ett glas kallt vatten. Om du kan forma smeten till en kula är kolan klar!
  3. Olja in en form ca 20×20 cm och häll i kolasmeten.
  4. Låt den svalna lite och skär den sedan i rutor på sådär 2×2 cm.
  5. Låt sedan kolan stelna i kylen.
  6. När den är klar är det lätt att bryta i bitar efter de utskurna rutorna.

Tips! Pudra lite kakao över kolorna när du serverar dem. Eller tillsätt 1 msk kakao i kolasmeten när du kokar den!

Det här receptet har vi fått från Matmammans Blogg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *