Augusti 2015

September >><< Juli


Lördag 1 augusti
Benins nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960
– Minnesdag för den romska förintelsen*
– Fastan för gudaföderskans avsomnande börjar och hålls i två veckor till 15 aug (ortodoxa)


Söndag 2 augusti
Makedoniens nationaldag*
– Örtens dag*
– Senapens dag*
– Sju systrars festival (Kina)


Måndag 3 augusti
Vattenmelonens dag* – då kan man passa på att svalka sig och släcka törsten med en frukt som är perfekt för alla som vill hålla igen på kalorierna. Denna goda fräscha efterrättssoppa, Hallon- och vattenmelonsoppa, passar bra att fira dagen med. En het solvarm dag kan  denna melonsoppa svalka gott.


Tisdag 4 augusti
Cooköarnas nationaldag* – firar självständighet från Nya Zeeland 1965
Jamaicas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1962, firas första måndagen i augusti


Onsdag 5 augusti
– Internationella öldagen*


Torsdag 6 augusti
Bolivias nationaldag* – firar självständighet
– Kristi förklaringsdag (katoliker, ortodoxa). Den här dagen påminner om att Jesus förvandlades inför sina lärjungars ögon. Han omgavs av ett vitt ljussken och lärjungarna förstod att han var Gud.  I de flesta kristna länder firas högtiden 6 augusti, men i svenska kyrkan varierar datumet från år till år eftersom det är kopplat till påsken, berättar Multureligiös almanacka.


Fredag 7 augusti
Elfenbenskustens nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960


Lördag 8 augusti
– Kräftpremiär*, (Sverige)
– Obonveckan (Japan) – Under Obon, tror människor, att deras förfäders andar kommer tillbaka till sina hem för att återförenas med sin familj och be för andarna. Därför är Obon en viktig tid för släktträffar och många människor återvända till sina hemstäder. Det gör veckan till en av tre stora semestertider vid sidan av  Shougatsu, det japanska nyåret i januari och Golden week i april/maj. Fira med landets inofficiella nationalrätt sushi eller annan traditionell mat som sukiyaki.


Söndag 9 augusti
Singapores nationaldag* – firar självständighet från Malaysia 1965.
– Internationella dagen för världens ursprungsfolk* (FN) – Ursprungsfolk är ofta de första att drabbas av storskaliga projekt för utvinning av naturresurser. Men gruvor, biobränsleodlingar eller annat som de ibland protesterar mot kan på sikt hota både klimat och biologisk mångfalt. Alltså värt att lyssna på argument och varningar, skriver Multurkulturella almanackan.
– Rulltårtans dag – vi förmedlar ett recept från KF:s gamla kokbok ”Vår kokbok”.


Måndag 10 augusti
Ecuadors nationaldag*


Tisdag 11 augusti
Tchads nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.


Onsdag 12 augusti
– Internationella ungdomsdagen* (FN)
Mors dag i Thailand (drottning Sirikits födelsedag)


Torsdag 13 augusti


Fredag 14 augusti
Pakistan* – firar självständighet från Storbritannien 1947


Lördag 15 augusti
 Kongos nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960
 Liechtensteins nationaldag*. Den kan firas med traditionella Käsknöpfle.
 Sydkoreas nationaldag*
– Marie himmelsfärd*, (katoliker och ortodoxa). För katoliker är Maria en viktig förebild och många katoliker vänder sig till just henne med sina bönder. Att Maria är viktig märks också på det faktum att både kvinnor och män kan få Maria som dopnamn. Till skillnad från andra människor föddes Maria utan att vara befläckad av arvssynden. Därför kunde hon direkt efter döden upptas till himlen, berättar Multireligiösa almanackan och Multikulturella almanackan, (se även 28 augusti)
Indiens nationaldag*, självständighetsdagen från Storbritannien – en av två nationaldagar. Den andra firas den 26 januari för att Indiens nya grundlag antogs det datumet 1950. Indien har ingen officiell nationalrätt. Vi har valt en egen favorit – kyckling tikka masala. Tikka betyder bit och masala är den typiska indiska kryddbandningen garam masala. Som efterrätt kan man till exempel göra Kulfi, indisk glass med pistagemandel.
Mors dag i Costa Rica, Antwerp (en provins i Belgien)


Söndag 16 augusti


Måndag 17 augusti
 Indonesiens nationaldag* – firar självständighet från Nederländerna 1945. Indonesien har ett varierat utbud av maträtter. En soppa som är jättegod är Indonesisk morotssoppa, enkel och snabb att tillaga. Här är receptet.
– Krishna Jayanti/Krishna Janmashtami – (hinduer)  Guden Krishnas födelse. Krishna är guden Vishnus åttonde avatar och hans födelse firas över hela Indien, såväl i tempel som i hemmen. Den hängivne fastar fram till midnatt, berättar Multureligiös almanacka.


Tisdag 18 augusti
– Den ekologiska skuldens dag/Overshoot day infaller ungefär här. Dagen har instiftats av det brittiska New Economics Foundation. När vi nått Den ekologiska skuldens dag har vi förbrukat vad som borde varit jordens totala årskvot för förbrukning av naturtillgångar. År 1987 inföll dagen den 19 december, år 2014 den 19 augusti.


Onsdag 19 augusti
 Afghanistans nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1919.
– Internationella dagen för humanitärt arbete* (FN)
– Kristi förklaringsdag, (ortodox, enligt julianska kalendern ). Den här dagen påminner om hur Jesus förvandlades inför sina lärjungars ögon. Han omgavs av ett vitt ljussken och lärjungarna förstod att han var Gud.  (se även 6 aug).
– Fars dag i Brasilien


Torsdag 20 augusti
– Honungens Dag*
Ungerns andra nationaldag*, vid sidan av 15 mars och 23 oktober /Sankt Stefans dag, Ungern. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.
Surströmmingspremiär, (Sverige), enligt tradition den tredje torsdagen i augusti. Norrmejerier har flera recept på surströmming här.
– Sju systrars festival – Qi Qiao Jie (Kina, Sydkorea, Vietnam).  Detta är Kinas motsvarighet till Alla hjärtans dag och infaller den sjunde dagen i den sjunde månaden i den kinesiska månkalendern. Dagen omgärdas av två olika legender, i båda spelar stjärnornas position denna dag en stor roll.
– Tanabata, Stjärnfesten (Japan) – När stjärnorna Vega och Altair möts på himlavalvet dekoreras bambuträd med färgglada pappersremsor, där både vuxna och barn skrivit ner sina önskningar. Ibland får pappersremsorna med önskningar driva med strömmen i en flod, för att till sist nå stjärnorna och slå in, berättar Mångkulturell almanacka. En del firar högtiden enligt den gregorianska kalendern vilket blir i augusti, i år den 20 augusti (se även 7 juli). Här förmedlar vi ett av Japan Centres recept, på Okonomiyaki – en lättlagad japansk omelett med många ingredienser.


Fredag 21 augusti


Lördag 22 augusti


Söndag 23 augusti
– Internationella dagen till minne av slaveriet och dess avskaffande* (FN/UNESCO)
– Köttbullens dag* – Sverige har inte någon officiell nationalrätt. Men det finns några rätter som kan aspirera på titeln, bland andra smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor – och förstås köttbullar. Det finns väl lika många köttbullsrecept som det finns köttbullstrillare i landet. Vi brukar göra så här – ungefär.
– Rötmånaden slutar (Sverige)


Måndag 24 augusti
Ukrainas nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991


Tisdag 25 augusti
Uruguays nationaldag*


Onsdag 26 augusti


Torsdag 27 augusti
– Sveriges Raoul Wallenbergdag*
Moldaviens nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991


Fredag 28 augusti
– Guds moders insomnande (ortodoxa)*. Denna dag högtidlighåller ortodoxa som följer den julianska kalendern minnet av Marias avsomnande och att hon bars upp av sin son till himlen. Ortodoxa kyrkan avvisar dock läran om ”den obefläckade avlelsen”. (se även 15 augusti)
– Ullambana (buddhister) – spökdagen. Enligt den buddhistiska ullambana-sutran är detta dagen då buddha hjälpte en lärjunge att ge sin bortgångna mor en bättre återfödelse. Enligt kinesisk folktro är de dödas andar på besök i de levandes värld denna dag. Familjen läser böner och offrar mat och rökelse för de bortgångna anhöriga, berättar  Multureligiös almanacka.


Lördag 29 augusti
Syskonskärlekens högtid, Raksha bandhan (hinduer) i den hinduiska traditionen. Namnet Raksha bandhan betyder ”det skyddande bandet”.
– Lyskväll (Sverige, Finland)


Söndag 30 augusti
Turks- och Caicosöarnas nationaldag*
Karneval i Notting Hill –  När det är karneval i Notting Hill i västra London fylls gatorna av människor i färggranna kläder dansande till calypsomusik. Alla är inbjudna. ”The Notting Hill Carnival” är Europas största gatufest. Gör en kyckling jerk-style som i Karibien  och en dessert med glaserad ananas med lime, muscovsdoråsocker och kokosglass I år är det 30-31 augusti som gäller.


Måndag 31 augusti
 Kirgizistans nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
Malaysias nationaldag* – firar självständigt från Storbritannien 1957.
Trinidad och Tobagos nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1962.


* innebär att dagen eller högtiden firas samma datum varje år.