Okonomiyaki betyder bokstavligen ”grillad som du gillar det”. Det är en läcker salt pannkaka eller omelett som är enkel och snabb att göra på en teppanyakihäll eller i en stekpanna. Den kan göras med många olika ingredienser för att passa din egen smak. Vanligtvis görs den med kål, vårlök och skaldjur och du kan lägga till äggnudlar, bacon och andra ingredienser. I Osaka blandar man gärna ingredienserna, medan folk i Hiroshima gillar att varva dem med extra kål och äggnudlar, berättar Japan Centre i London, som säljer japanska livsmedel i Storbritannien och England. Det här receptet är till största delen från Japan Centres hemsida.
Okonomiyaki är en av många rätter som gärna serveras på festivaler i Japan, som Tanabata, Stjärnfesten (Japan) som firas i juli i en del regioner, eller i augusti i andra.
Ingredienser till fyra portioner:
1 ½ dl vetemjöl
1 dl vatten
1 ägg
1 tsk japansk soja
Fyllning:
4 dl strimlad vitkål
1 vårlök
Plus valfria ingredienser till exempel bacon, skaldjur, bläckfisk, räkor, shiitakesvamp, paprika
Sås:
• 1 msk majonnäs
• 1 msk Okonomiyaki-sås
Alternativt som i ett recept på Receptcentralen :
• ½ dl worchestersås
• ½ dl ketchup
• ½ tsk stark osötad senap
• 1-2 msk vatten
Tillbehör:
• Torkade Bonito Flakes
• inlagd ingefära
• Aonori Tång
• Tenkasu, tempurafriterade Flakes
Gör så här:
1. Blanda vetemjöl och vatten och ställ åt sidan.
2. Hacka kål och salladslök fint och tillsätt till smeten. Lägg i det du valt som fyllning – dvs kött och skaldjur och andra grönsaker.
3. Tillsätt ägget och blanda ihop ingredienserna. Tips: blanda inte för mycket, då kan omeletten blir hård.
4. Hetta upp lite olja i en stekpanna, häll i blandningen.
5. Om du använder rått kött eller rå fisk kan du antingen laga dessa separat eller skära i mycket små bitar så att de blir genomstekta.
6. Grädda tills smeten börjar stelna. Vänd omeletten och tryck lätt med en spatel för att göra omeletten jämntjock.
7. När Okonomiyakien är gyllenbrun, skär upp tårtbitar och servera med såsen och stö tillbehören över.
Tips:
• När den ena sidan är färdiggräddad, stek upp några äggnudlar och vänd omeletten på dessa.
• Lägg ränder av bacon på toppen innan du vänder omeletten.
• I slutskedet av stekningen, knäck ett ägg ovanpå omeletten och lägg på ett lock för att snabbt ånglaga omeletten. Servera med en rinnande äggula.