Bahamas nationaldag firas 10 juli

Saddleback Pier, Bahamas Foto: Jpatokal

Saddleback Pier, Bahamas
Foto: Jpatokal

Det sägs att Christofer Columbus för första gången satte sin fot i den ”nya världen” när han landsteg på en av Bahamas öar år 1492.

Spanjorerna var dock inte intresserade av öarna eftersom de saknade ädelstenar. Istället utnyttjade de arawakerna, fiskarna på Bahamas, som slavar i guldgruvor i andra delar av det spanska imperiet. Redan år 1520 var ögruppen tömd på folk.

Det skulle ta århundraden innan britterna anlände och insåg öns strategiska värde. Bahamas koloniserades av britter och deras afrikanska slavar. Fram till år 1834 var den viktigaste ekonomiska verksamheten slavhandel, sjöröveri och smuggling. Den vita eliten dominerade i 300 år. Men år 1973 blev Bahamas självständigt från Storbritannien.

Bahamas är ett av de rikaste länderna i Karibien. På 1950-talet blev turistnäringen uppbyggd och den står idag för nästan hälften av landets bruttonationalprodukt (BNP). Var tredje bahaman arbetar med turism. Bahamas ekonomi är sårbar för svängningar i USA:s ekonomi dels på grund av att många turister är amerikaner och dels på grund av att den bahamanska dollarn är knuten till den amerikanska dollarn.

Den globala finanskrisen år 2008 bromsade den ekonomiska tillväxten, men åren efter har förhållandena stabiliserats igen. Den viktigaste ekonomiska sektorn efter turism är finansverksamheten, där utländska banker är i centrum. Bahamas har inte mervärdesskatt eller inkomstskatt. Många utländska företag har därmed etablerat sig i landet. Under de senaste åren har internationell kritik tvingad de bahamanska myndigheterna att införa striktare riktlinjer för finanssektorn.

Eftersom Bahamas har dålig jordmån och få naturresurser så måste det mesta importeras. Majoriteten av intäkterna till statskassan kommer från import- och hamnavgifter.

På Bahamas kan du äta riktigt gott. Framför allt fisk- och skaldjursrätter är mycket populära. En måltid med färsk hummer är en given succé.

Conch med ärtor och ris Foto: Jpatokal

Conch med ärtor, ris och coleslaw
Foto: Jpatokal

Maten på Bahamas är ofta kryddig och het. Nationalrätten heter conch och är ett skaldjur med fast vit kött som äts friterad eller rå med citron. Skaldjuret brukar också vara en ingrediens i grytor, soppor och sallader. Ett annat populärt skaldjur är Rock Lobster som är en hummer utan klor och används i sallader.

Fisk- och skaldjursrätterna serveras ofta med tomat, lök och karibiskt ris med ärtor, fläskkött, tomat, selleri, timjan och peppar.

Johnny cake Foto: Douglas Perkins

Johnny cake
Foto: Douglas Perkins

Andra specialiteter är fiskgrytor med lök, selleri, tomat och kryddor och ”Johnny cake”, som är ett bröd tillagad i stekpanna.

Guava duff är den klassiska efterrätten som innehåller guava serverad med en fantastik sås och har en sötsur smak.

Källor:
Globalis 
SO-rummet
Bahamasresor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *