Juli 2022

Augusti >><< Juni


Fredag 1 juli
Brittiska Jungfruöarnas nationaldag*
Burundis nationaldag* – firar självständighet från Belgien 1962
Kanadas nationaldag* – firar skapandet av den kanadensiska konfederationen 1867. Kanadensiska pannkakor med lönnsirap kan anses som en av landets nationalrätter.
Rwandas nationaldag* – firar självständighet från Belgien 1962
Somalias nationaldag* – firas till minne av den dag Somalia blev självständigt från Storbritannien och Italien och enat 1960.


Lördag 2 juli
– Rosens dag* – varför inte göra något gott av rosor? Här förmedlar vi ett – eller egentligen två – recept från matskribent och författare Aglaia Kremezi. Det ena är Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad, det andra är just Rosenbladsmarmelad.


Söndag 3 juli
Belarus nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Nationalrätten i Belarus heter Draniki, raggmunk, som om man vill, kan innehålla köttfärs. Här finns ett sådant recept. Läs Inessa Korshuns berättelse om hur självständigheten firas i Belarus.


Måndag 4 juli
USA:s nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1776. Här är vår gästbloggare Diana Ljungaeus recept för en lyckad amerikansk grillfest: Vattenmelonsallad, Grillade majskolvar, Majsbröd, Margarita, Grillmarinad, Amerikansk äppelpaj.
– Tirgan. Persisk midsommar som firas till vattnets ära. Tirganfestivalen firas årligen på Huvudstafältet i Solna i Stockholm – läs mer på festivalens sida.
Mors dag i Sydsudan (firar första måndagen i juli)
Caymanöarnas nationaldag (firas första måndagen i juli).


Tisdag 5 juli
Venezuelas nationaldag* – firar självständighet från Spanien 1811.
Kap Verdes självständighetsdag*, firar självständighet från Portugal 1975. Pröva Angelinas Capo verdianska Lillpite-Cachupa.
– Isle of Man firar Tynwald Day. Dagen räknas som öns nationaldag.


Onsdag 6 juli
Komorernas nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1975
Malawis nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1964
Internationella kyssdagen* –  En dag då det är läge att bjuda på bjuda på en kärleksmums till kaffet. Här är receptet.


Torsdag 7 juli
Salomonöarnas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1978.
Tanabata, Stjärnfesten (Japan) – När stjärnorna Vega och Altair möts på himlavalvet dekoreras bambuträd med färgglada pappersremsor, där både vuxna och barn skrivit ner sina önskningar. Ibland får pappersremsorna med önskningar driva med strömmen i en flod, för att till sist nå stjärnorna och slå in, berättar Mångkulturell almanacka. Här förmedlar vi ett av Japan Centres recept, på Okonomiyaki – en lättlagad japansk omelett med många ingredienser.
– Hajj – Vallfärden, börjar (muslimer) Hajj eller hadj är den vallfärd till islams heliga stad Mekka i Saudiarabien som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Vallfärden är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer till Mekka från hela världen. Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender och därför inte följer det tropiska året, infaller hajj från år till år på olika datum i den västerländska tideräkningen.


Fredag 8 juli
– Arafatdagen (muslimer) – vallfärden hajjs höjdpunkt. Dagen firas till minne av när profeten Muhammed tog emot Koranens sista verser vid berget Arafat, barmhärtighetens berg. Den är också höjdpunkten under vallfärden, hajj, till Mecka i Saudiarabien (inleds i solnedgången dagen före).


Lördag 9 juli
Palaus nationaldag* – firar konstitutionsdagen
– Bábs martyrdöd (bahá´íer)*
Eid El-Adha – offerhelgen (muslimer). Denna högtid avslutar vallfartstiden hajj och är tillsammans med Eid al Fitr årets största högtid för muslimer. Ett lamm eller annat djur offras till minne av när Gud befallde profeten Ibrahim (Abraham) att offra sin son Ismael. I Sverige offras i stället ofta pengar som används till mat för behövande, skriver Multureligiös almanacka. Läs mer här på vår sajt och gör en klassisk köttsoppa dagen till ära.


Söndag 10 juli
Bahamas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1973


Måndag 11 juli
Mongoliets nationaldag* – firar självständighet från Kina 1921
– FN:s befolkningsdag*
– Internationella råkostdagen*
– Fars dag i Uruguay (firas andra söndagen i juli)
– Srebrenica-dagen – hålls till minne av massakern 1995 i Srebrenica, Bosnien-Hercegovina.


Tisdag 12 juli
Kiribatis nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1979
São Tomés och Príncipes nationaldag* – firar självständighet från Portugal 1975.
– Heliga apostlarnas Petrus och Paulus dag (ortodoxa julianska kalendern). ”Apostlafurstarna” Petrus och Paulus betydelse för den kristna kyrkan omvittnas redan i Nya Testamentet. Petrus utnämndes av Jesus till den ”klippa” som kyrkan ska vila på. Båda apostlarna led martyrdöden i Rom under kejsar Nero.
– Malaladagen* (FN) – Malala Yousafzais födelsedag har deklarerats som Malala Day av Förenta Nationerna. Dagen påminner även om ett kraftfullt tal vid FN där hon krävde världsomspännande tillgång till utbildning.


Onsdag 13 juli
Montenegros nationaldag*
– Paltdagen* – Här förmedlar vi ett paltrecept.
– Asala Puja Dharmadagen (buddhister). Denna fullmånedag firas till minne av när Buddha för första gången predikade sinlära för fem munkar. En av munkarna fick en första glimt av nirvana, upplysningen. Denna dag kallas också för dharmadagen eftersom den fokuserar på Buddhas lära, dharma. Dagen efter börjar regnperioden som innebär en tre månaders meditation för alla munkar och nunnor.


Torsdag 14 juli
Frankrikes nationaldag *– firar minnet av stormningen av Bastiljen som inledde franska revolutionen 1789. är DN frågade fransmän för fem år sedan om landets nationalrätt, blev svaret den lite anspråkslösa ”Steak frites”, som betyder biff med pommes frites.
Här förmedlar vi DN:s recept på Steak frites. Här förmedlar vi även fransmannen Thierrys recept på Ratatouille.
Franska territorier och departement nedan firar också Frankrikes nationaldag:
– Franska Guyana
– Franska Polynesien
– Guadeloupe
– Martinique
– Réunion
– Saint-Pierre och Miquelon
– Wallis- och Futunaöarna
Irak, republikens dag. Iraks nationalrätt är ”Masgouf” (Masgûf) som är karp smaksatt och fylld med en marinad av olivolja, salt, bergsalt, tamarind och gurkmeja som grillas över öppen eld.
– Ölets dag – infaller tredje onsdagen i juli. Dagen är instiftad av Sveriges Bryggerier 2012 som ett sätt att hylla bryggeriernas skyddshelgon Gambrinus. Denna dag håller många bryggerier som är medlemmar i Sveriges Bryggerier öppet hus för allmänheten. Förväxla inte dagen med internationella öldagen som infaller första fredagen i augusti. Om du vill hylla ölet med en maträtt kan Sjömansbiff vara ett tips. Här är ett recept.
– Chokhor duchen – Firas inom tibetansk buddhism till minne av när Buddha höll sin första undervisning i hjortparken Sarnath i Indien. Buddha förklarade de fyra ädla sanningarna och satte ”lärans hjul” i rullning. Buddhister i Tibet besöker heliga platser där de offrar rökelse och hänger upp böneflaggor, berättar Multireligiös almanacka.


Fredag 15 juli
– Bemärkelsedag för tornedalingar och kväner.
– Skånska flaggans dag.


Lördag 16 juli
– Maria del Carmen. Vår fru av berget Karmel (katoliker).


Söndag 17 juli
– Världsdagen för internationell rättvisa, även kallad ”Day of International Criminal Justice” eller ”internationell rättvisa” firas över hela världen den 17 juli som en del av ett försök att erkänna det framväxande systemet för internationell straffrätt samt för att uppmärksamma grundandet av den internationella brottmålsdomstolen i Haag den 17 juli 1998.
– Dhwa raba/Dahoa raba – mandeiskt nyår. Det mandeiska nyåret firas till minne av hur Gud skapade den andliga urmänniskan Adam Kasia. De första 36 timmarna ägnas åt bön och tillbedjan av Gud i var och ens hem. Därefter besöker man nära och kära och framför lyckönskningar, berättar Multireligiösa almanackan.


Måndag 18 juli
FN:s Internationella Mandeladag.* Detta är en dag som firas på Nelson Mandelas födelsedag, 18 juli. Den utsågs formellt av FN:s generalförsamling i november 2009. Dagen är avsedd att hedra honom och hans gärning genom välgörenhetsarbete. Kampanjens budskap är att Mandela har arbetat 67 år för social rättvisa och de uppmanar folk att ägna sig åt välgörenhet i 67 minuter.
18-24 juli Fruntimmersveckan* (Sverige). Kanske kan en klassisk Prinsesstårta eller varför inte Fridas gräddtårta eller Carolines gräddtårta passa någon av dagarna i veckan. Eller sök på tårta på vår sajt och låt dig inspireras.
– Eid al-Ghadir (shiamuslimer). Dagen då profeten Muhammed valde ut sin kusin Ali som sin efterträdare.


Tisdag 19 juli

 


Onsdag 20 juli
Colombias nationaldag – firar självständighet från Spanien 1810. Den som vill låta sig inspireras av det colombianska köket denna dag kanske vill pröva att tillaga empanada (piroger).
Vänskapens dag i Uruguay, Brasilien och Argentina*


Torsdag 21 juli
Belgiens nationaldag – högtidlighåller att Leopold I blir Belgiens första kung år 1831. En av landets nationalrätter är Moules frites som kom till på grund av för mycket is.


Fredag 22 juli
– Maria Magdalenas festdag (katoliker)* – helgondag.
– Räkans dag – laga gärna Förälskade räkor


Lördag 23 juli
Egyptens nationaldag – högtidlighåller revolutionsdagen 1952
– Varmkorvens dag*
Rötmånaden börjar (Sverige)
– Jamtska flaggans dag


Söndag 24 juli
– Kusindagen – en dag då du kan tala om för dina kusiner, såväl de som är nära som de långt borta, hur mycket du uppskattar dem.


Måndag 25 juli
Puerto Ricos nationaldag – firar konstitutionsdagen 1952.


Tisdag 26 juli
Liberias nationaldag
Maldivernas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1965. Här är en svensk variant av tonfiskplättar.
– Bellmandagen – dagen har firats sedan 1829 till minne av den svenske skalden Carl Michael Bellman, 1740-1795. Bellmans mest kända verk är diktcyklerna Fredmans epistlar och Fredmans sånger. Bellman brukar betraktas som en av Sveriges nationalskalder och hans diktning har varit mycket viktig för svensk litteratur.


Onsdag 27 juli
Sjusovardagen – Om det regnar på sjusovardagen blir det regn hela sju veckor framöver, står det i bondepraktikan.


Torsdag 28 juli
Perus nationaldag – firar självständighet från Spanien 1821. Ceviche passar på Perus dag.
– Alla föräldrars dag*
– Den ekologiska skuldens dag/Overshoot day inföll den 1 augusti 2017. År 2016 var datumet 8 augusti. Dagen har instiftats av det brittiska New Economics Foundation. När vi nått Den ekologiska skuldens dag har vi förbrukat vad som borde varit jordens totala årskvot för förbrukning av naturtillgångar. År 1987 inföll dagen den 19 december, år 2014 den 19 augusti, år 2015 den 13 augusti, år 2016 var det fem dagar tidigare, år 2017 ytterligare sex dagar tidigare, år 2018 inföll dagen 1 augusti. År 2019 inföll dagen den 29 juli. År 2020 inföll dagen den 22 augusti eftersom coronaviruset minskat människans ekologiska skuld – vilket dock beror på en pandemi och inte på en allmänt bättre värld. I år 2022 infaller dagen den 28 juli. Läs mer på: Earth Overshoot Day 2021 Home – #MoveTheDate


Fredag 29 juli
Färöarnas nationaldag – högtidlighåller Olav den heliges dödsdag. I denna länk: sv_nordiska_recept.pdf (norden.se) finns ett antal nordiska recept, bland annat en färöisk äppelkaka.
– Lasagnens dag*. Fira dagen med att göra en smaskig lasagne, eller varför inte en vegetarisk dito.
– Muharrem-fastan (aleviter). Fastan pågår i tolv dagar.


Lördag 30 juli
Marockos nationaldag – firar årsdagen av att kung Mohammed VI besteg tronen 1999. Couscous har sitt ursprung hos berberfolket och är närmast nationalrätt i Marocko.
Vanuatus nationaldag – firar självständighet från Storbritannien och Frankrike 1960
Vänskapens dag (Paraguay)
– Internationella dagen för vänskap (FN)
Al-hijra – nyår (muslimer). År 1 i den muslimska kalendern (622 enligt västerländsk tideräkning) utgår från när Muhammed utvandrade till staden Medina. Denna händelse markerar när islam börjar spridas över världen. Vid nyåret berättas om Muhammeds liv, och bön är viktig. Det blir år 1444, berättar Multireligiösa almanackan. (högtiden inleddes i går vid solnedgången)


Söndag 31 juli
– Kristi förklarings dag (Svenska kyrkan). Den här dagen påminner om hur Jesus förvandlades inför sina lärjungars ögon. Han omgavs av ett vitt ljussken och lärjungarna förstod att han var Gud. I de flesta kristna länder firas högtiden 6 augusti, men i svenska kyrkan varierar datumet från år till år eftersom det är kopplat till påsken. I Svenska kyrkan infaller dagen 15 veckor efter påskdagen och firas den Sjunde söndagen efter trefaldighet.


* innebär att dagen eller högtiden firas samma datum varje år.