December 2015

Januari >><< November


Tisdag 1 december
 Centralafrikanska republikens nationaldag. Fira dagen med centralafrikansk jordnötssoppa.
 Rumäniens nationaldag – firar dagen när nationen förenades 1918. Här förmedlar vi recept på nationalrätterna Sarmale, surkålsdolmar, och Clatitie, rumänska pannkakor
– Rosa Parks dag (USA) –  En dag år 1955 vägrade den svarta sömmerskan  Rosa Parks att lämna sin plats i bussen åt en vit man. Hon dömdes till 10 dollar i böter, överklagade och vann. Efter ett år förbjöds all rasåtskillnad på bussar och tåg i USA. Rosa Parks protest ses som startskottet för den amerikanska medborgarrättsrörelsen.


Onsdag 2 december
 Förenade Arabemiratens nationaldag
 Laos firar republikens dag – Laos nationalrätt är salladen Larb som även kallas Laap, Larp, Lahp eller Lahb. Larb är en av de internationellt mest kända salladerna.
– Internationella dagen för avskaffande av slaveri


Torsdag 3 december


Fredag 4 december
– Guds moders tempelgång (ortodoxa katoliker). Firas till minne av när Maria som barn fördes till Jerusalems tempel där hon mottogs av översteprästen Sackarias och bars in i templets allra heligaste del. Hon stannade i templet till sitt tolfte levnadsår. (se även 21 november), berättar Multireligiös almanacka.


Lördag 5 december
 Thailands nationaldag – firar kungens födelsedag. Här tipsar vi om den thailändska nationalrätten Penang – en fantastiskt god kycklingrätt.
– Nationell manifestation mot främlingsfientlighet och rasism. 5 i 12-rörelsen. Läs mer om rörelsen och manifestationen här.


Söndag 6 december
 Finlands nationaldag – – firar självständighet från Ryssland 1917 och hyllar sina hjältar på sin självständighetsdag. Vill du laga något finskt denna dag kan vi rekommendera Rosolli, en färgrik finsk mycket smakrik form av sillsallad som finns på alla finska julbord. Eller om du vil göra en kaka till kaffet, kanske det smakar med  Kaffeost med hjortronsylt.
St Nikolaus – helgonet som blev jultomten har namnsdag i dag. I Tyskland ställer barnen ut sina stövlar utanför dörren eller på fönsterblecket på kvällen den 5 december – kanske kommer jultomten på natten… Lebkuchen, tyska pepparkakor och tillika våra pepparkakors föregångare, är populära runt jul. Här förmedlar vi ett klassiskt recept på mjuka lebkuchen från den tyska sajten Lebkuchen.
– Andra advent (katoliker, protestanter)
– Chanuka (judar) börjar vid solnedgången 6 december och pågår till kvällningen 14 december. Det är en historisk fest, som firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna för mer än 2000 år sedan (165 f. vt.) och återerövra Jerusalem och templet. Enligt en legend sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i templet. De fann bara tillräckligt mycket olja för en dag. Man använde oljan i en ljusstake, men som ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Det är därför som Chanuka pågår i just åtta dagar.
Under Chanuka tänder man ett ljus i Chanukastaken varje kväll. Chanukastaken är en åttaarmad ljusstake som har plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren. Med detta tänder man de övriga ljusen. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor. Här berättar Judit Lukacs mer om Chanuka och hur hon firar 2013 . Vi tipsar även om hur man gör latkes – judiska rårakor


Måndag 7 december


Tisdag 8 december
– Jungfru Marias utkorelse och fullkomliga renhet (katoliker). Arvssynden är enligt kristendomen en konsekvens av att Adam och Eva bröt mot Guds vilja genom att äta av kunskapens frukt. Katoliker firar under denna dag att Jungfru Maria föddes utan att vara befläckad av arvssynd.
–  Bhodidagen (buddhister) – högtiden firas till minne av att prinsen Siddharta Gautama nådde upplysning och blev den förste Buddah Rispudding och Bodhikakor hör till firandet.


Onsdag 9 december
– Pepparkakans dag – här förmedlar vi receptet på pepparkakor har jag fått av min gudmor Margareta Conradi. I sin tur hade hon fått det av sin farmor i Umeå. Receptet är minst från slutet av 1800-talet. Fira  pepparkakans dag med dessa godingar, eller kanske med föregångerna Lebkuchen som du kan läsa mer om här.
– Annadagen


Torsdag 10 december
– Mänskliga rättigheternas dag – Mänskliga rättigheternas dag instiftades av FN två år efter att FN:s generalförsamling den 10 december 1948 godkände en deklaration som handlade om de mänskliga rättigheterna. Dagen instiftades för att hylla deklarationen och dess syfte. Läs om Sveriges första doktor i mänskliga rättigheter.
– Nobeldagen. Läs gärna mer om Nobelbankettens historia här. Glöm för all del inte att äta tillsammans, för – utan gemensamma måltider inga Nobelpris.
Terra Madre day – dagen är instiftad av Slow Food. Gör gärna Slow food-festmenyn med vitlökskotletter med örter och nejlika.


Fredag 11 december
 Burkina Fasos nationaldag – firar republikens dag


Lördag 12 december
Kenyas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1963. Maten i Kenya har starka influenser från indisk mat. Kenyas inofficiella nationalrätt är nyama choma – grillat kött. Här är recept  på den populära kenyanska kycklingrätt med kokos. som elever och lärare fick äta på den Mångkulturella matdagen på Lemshaga akademi den 16 november.


Söndag 13 december
– Luciadagen (Sverige).  Lucia var ett kristet helgon som dog martyrdöden på Sicilien. Hon var kristen trots att det var förbjudet och stack ut sina ögon i protest mot samhällets orättvisor. Luciadagen tillsammans med advent markerar i Sverige inledningen på julfirandet. I Sverige brukar Luciadagen firas med saffransbullar, glögg och luciatåg som sjunger speciella luciasånger. Kanske vill du baka en saffranskaka eller lussebullar till Lucia. Här är ett favoritrecept som ger saftiga goda saffransbullar. Här kan du läsa mer om att Lucia firas även i augusti på Sicilien med en procession genom staden.
– Tredje advent (katoliker, protestanter). Tredje söndagen i advent är en av söndagarna i adventsfastan,  särskilt ägnad Johannes dödaren. Den kristna fastan innebär rent allmänt att minska födointaget, men också att avstå från kött. Här förmedlar vi några recept om du vill ta fasta på fastan. 


Måndag 14 december


Tisdag 15 december


Onsdag 16 december
 Bahrains nationaldag
 Kazakstans nationaldag


Torsdag 17 december
Bhutans nationaldag – i kungadömet Bhutan baseras landets kultur och ekonomi på buddhismens centrala andliga värden och nationen är vida känd för sitt sätt att mäta ”bruttonationallycka”.  Här förmedlar vi ett recept på Morgh shati korma – bhutansk kycklinggryta


Fredag 18 december
 Nigers nationaldag, firar republikens dag
– Kakans dag
– Internationella migrationsdagen (FN)


Lördag 19 december


Söndag 20 december
– Fjärde advent (katoliker, protestanter).


Måndag 21 december
– Tomasdagen – Tomas var en av Jesus tolv lärjungar. Tomasdagen har traditionellt ansetts inleda ”julfriden”. Det var också på Tomasdagen som man fick börja dricka av julbrännvinet och julölet – som provsmakades knappt två veckor tidigare, på Annadagen den 9 december.
– Pancha Ganapati är en modern hinduisk festival som firas 21-25 december. Den skapades år 1985 som ett hinduiskt alternativ till jul och andra vinterfester. En barnvänlig helg! Varje dag offras en bricka med godis och rökelse till Ganesha, som också kläs och dekoreras i olika färger varje dag.


Tisdag 22 december
– Vintersolståndet. Enligt kurdisk mytologi är detta natten då solen föds på nytt: mitt i mörkret börjat livet om.
– Mors dag i Indonesien
– Shab-e Yaldã – Födelsens dag (Iran)


Onsdag 23 december


Torsdag 24 december
– Julafton – den av julhelgens dagar då de flesta i Sverige firar jul med särskild mat, pynt och julklappar. Kanske kommer även tomten. I den lilla turkiska staden Demre levde på 200-talet en biskop som i det tysta hjälpte de fattiga. Han blev senare sjömännens skyddshelgon och känd över världen som Sankt Nicolaus, en av förebilderna till dagens jultomte. Läs mer om Sankt Nicolaus här. Läs mer om hur Natalia Aramburu och hennes släkt firar svenskperuansk jul.


Fredag 25 december
– Juldagen, Kristi födelse (katoliker, protestanter). Under juldagen firas att Gud steg ned till jorden genom sin son Jesus födelse för att ge människorna en väg till frälsning. Jesus föddes i ett stall och en stjärna tändes på himlen för att visa vägen dit. Många kristna går i kyrkan denna dag, till exempel på julottan tidigt på morgonen.


Lördag 26 december
– Annandag jul
– Kwanzaa – (afroamerikaner). Veckan mellan jul och nyår firar många miljoner människor runt om i världen Kwanzaa, den kanske yngsta högtiden av alla. En sju dagar lång social högtid för att ge svarta ett alternativ till de existerande jul- och nyårshögtiderna. Läs mer om Kwanzaa här. Laga gärna Marcus Samuelssons recept på Hoppin´ John. Läs mer om Marcus Samuelsson på hans hemsida.


Söndag 27 december


Måndag 28 december
– Värnlösa barns dag (katoliker, protestanter)


Tisdag 29 december


Onsdag 30 december


 

Torsdag 31 december
– Nyårsafton – enligt den gregorianska tideräkningen, det vill säga den tideräkning som de flesta av jordens länder använder. I Sverige, liksom i många länder, firas kvällen med familj eller vänner, med god mat och fyrverkerier vid tolvslaget. Fira med Glassuflé nobis – desserten Tore Wretman gav min man när han pryade på Operakällaren på 1960-talet. Men det finns många fler nyår i världen – nästan varje månad infaller ett nyår. Eftersom människor runt om i världen följer olika kalendrar firar inte alla nyår samtidigt. Kultursmakarna har gjort en översikt – med fler än 20 möjligheter att fira nyår.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *