Hanamatsuri – Buddhas födelsedag – firas med örtteet ama-cha

I Japan firas Buddhas födelsedag – Hanamatsuri den 8 april varje år. Dagen firas till minne av att Siddhartha Gautama (prinsen som senare blev Buddha) föddes. Hanamatsuri betyder bokstavligt blomsterfestivalen. Ett sött örtte, ama-cha, hör till traditionen att dricka och att hälla över en staty på Buddha som baby..

Att hälla vatten eller örtte över en Buddhastaty hör till traditionen i Japan.

Att hälla vatten eller örtte över en Buddhastaty hör till traditionen i Japan.

Ingen vet med säkerhet när Buddha föddes. Det är ju ungefär 2 500 år sedan. Hans födelsedag firas på olika datum i olika regioner. I Japan firas Buddhas födelsedag sedan 1873 den 8 april i den gregorianska kalendern. På andra håll i Asien kallas Buddhas födelsedag Vesak – som även firar Buddhas död och upplysning –, Buddhadagen och firas på olika datum från år till år, eftersom man där går enligt kalendrar som inte följer den gregorianska kalendern.

De japaner som besöker ett tempel under Hanamatsuri klär sig gärna i färgglada kimonos och har med sig blommor som offergåvor. Det är därifrån namnet blomsterfestvialen kommer.
Ama-cha används ofta i ceremonier när de japanska buddhisterna firar Buddhas födelsedag. Enligt traditionen häller folk ama-cha på en liten Buddhastaty som är dekorerad med blommor, för att efterlikna att bada den nyfödda Buddhan i örttet.

Detta är den sorts hortensia örtteet ama-cha görs på.

Detta är den sorts hortensia örtteet ama-cha görs på.

Ama-cha betyder sött te och är ett naturligt sött örtte som bryggs på soltorkade blad från en hortensiasort som heter Hydrangea macrophylla som jäses. Hydrangea Macrophylla, är en buske som finns i överflöd i bergiga områden i Japan.

Detta örtte innehåller tanniner och en speciell antioxidant, phyllodulcin, som är 400 gånger sötare än socker eller dubbelt så sött som sackarin. Eftersom ama-cha inte innehåller sötningsmedel lär det även vara gångbart för diabetiker. Drycken lär dock vara utan kalorier och innehåller inte heller koffein. Den sägs ha allergidämpande egenskaper och  används också i för att förebygga tandlossning.

En legend berättar att drakguden blev så exalterad när Buddha föddes att han skickade en söt sky som träffade hortensiabusken. Ama-cha produceras endast en gång per år och inte i några större mängder.

Om du får tag i ama-cha-blad tugga långsamt sönder det. Den lilla lakritsdoften ger dig en fräsch andedräkt.
Gör ama-cha örtte så här: cirka knappt två teskedar blad räcker till 1,5 liter te. Häll cirka 70-gradigt vatten över tebladen. Låt inte teet dra längre än 2 minuter för att inte aromen ska bli förstörd.

Källor:
https://en.wikipedia.org/wiki/Amacha
http://www.seattlebetsuin.com/HANAMATSU%20RI.htm
https://www.teehaus-otterndorf.de/japan-buddha-ama-cha.html
http://www.japantillbords.se/tag/ama-cha/
http://fuweiguidance.com/nyhetsbrev_2007.html

1 comment for “Hanamatsuri – Buddhas födelsedag – firas med örtteet ama-cha

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *