September 2015

Oktober >><< Augusti


Tisdag 1 september
 Libyens nationaldag (Revolutionsdagen)
 Slovakiens nationaldag  (efter Tjeckoslovakiens delning)
 Uzbekistans nationaldag, (firar självständighet från Sovjetunionen 1991)
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar (ortodoxa). Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 14 september).
– Guru Granth Sahibs installation i Gyllene templet, (sikher). Sikhernas heliga skrift och andliga ledare kallas Adi Granth eller Guru Granth Sahib. Texten färdigställdes och installerades i det Gyllene templet i Amritsar, Indien, den 1 september år 1604. Den finns i varje sikhiskt tempel, behandlas som en människa och vilar i en himmelsäng. Årsdagen av att boken färdigställdes har firats i över 400 år av sikher världen runt, bland annat med langar, vegetarisk mat som fritt erbjuds alla tempelbesökare.


Onsdag 2 september
 Vietnams nationaldag, självständighetsdag. Gör Pho nudelsoppa med kött, Vietnams nationalrätt dagen till ära.
– Radha Ashtami (hinduer). Rhada var en av de fåraherdar, gopis, som dyrkade och älskade guden Krishna. Hon har senare fått gudomlig status, särskilt i norra Indien. Krishna och Radhas hängivna kärleksrelation uppfattas som en modell för människans kärleksfulla hängivenhet till gud.


Torsdag 3 september
 Qatars nationaldag
 San Marinos nationaldag, firar självständighet från Romerska riket år 301. San Marino är landet med den äldsta nationaldagen och Piadin/Piada ett populärt bröd från San Marino.


Fredag 4 september


Lördag 5 september
– Krishna Jayanti (hinduer) – guden Krishnas födelse. Krishna är guden Vishnus åttonde avatar och hans födelse firas över hela Indien, såväl i templen som i hemmen. Den hängivne fastar fram till midnatt.
– Ostronets dag, firas första lördagen i september. Läs mer på Ostronakademiens hemsida.
– Internationella bacondagen. I spagetti Carbonara ingår bacon.


Söndag 6 september
 Swazilands nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1968.
– Svampens dag. Fira dagen med svampentusiasten Ann-Marie Samils recept på pasta med kantareller och Serranoskinka.


Måndag 7 september
Brasiliens nationaldag, uppmärksammar självständighet från Portugal 1822, men firas knappt. Den mustiga böngrytan Feijoada passar bra för den som ändå vill fira.
– Salamins dag
– Fars dag i Australien och Nya Zeeland
– Labour day, arbetets dag USA, firas första måndagen i september.


Tisdag 8 september
 Andorras nationaldag
 Makedoniens nationaldag, självständighetsdag
– Internationella läskunnighetsdagen, (UNESCO). Läskunnighet är livsviktigt för världens framtid. Ju fler som kan läsa och skriva, desto fler kan utbilda sig till läkare, forskare, advokater eller lärare. Det behövs i kampen mot fattigdom, barnadödlighet och klimatförändringar, och för rättvisa fred och demokrati.  Gör en gönsakssoppa med pastabokstäver denna dag.


Onsdag 9 september


Torsdag 10 september
– Internationella suicidpreventiva dagen, (WHO)
– Världsteckenspråkdagen


Fredag 11 september
– Kebabens dag – Vi förmedlar recept på hemmagjord kebab med två hemmagjorda såser, en röd och en vit. Kebaben anses ha sitt ursprung i Anatolien i Turkiet där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd. I vårt rekommenderade recept ingår köttfärs av nöt, men detta går naturligtvis att byta ut mot tunt skivat stekt eller grillat kött, varför inte av lamm, som är väldigt vanligt i Turkiet.
– Koptiska nyåret – Nayrouz. Koptisk-ortodoxa kyrkans kalender bygger på en uråldrig egyptisk kalender. Tideräkningen utgår från år 284, martyråret, då stora massakrer utfördes på kristna i det romerska riket, berättar Multireligiösa almanackan. Fira med Doro wat är en typisk etiopisk och eritreansk rätt samt injera, ett tunt poröst surdegsbröd
– Enkutatash, det etiopiska nyåret. Helgen infaller när den tre månader långa regnperioden är slut. Det etiopiska nyåret firas förutom av etiopier också av rastafarianer världen över eftersom de ser Etiopien som sitt hemland i andlig bemärkelse. I år blir det 2008, berättar Multireligiösa almanackan. Fira som det koptiska nyåret – med grytan Doro wat och  injera, ett tunt poröst surdegsbröd


Lördag 12 september
 Kap Verdes nationaldag, firar självständighet från Portugal 1975.


Söndag 13 september


Måndag 14 september
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox, katolsk). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 27 september).
– Kyrkligt nyår, det vill säga att kyrkoåret börjar (ortodoxa). Firas vid tiden då Moses tog emot budtavlorna av Gud på berget Sinai. En dag då ortodoxa kyrkan särskilt betonar människans ansvar gentemot skapelsen (se även 1 september).
– Rosh Hashana, judiska nyåret. Rosh Hashana betyder årets huvud och är början på en tio dagar lång period av botgöring och reflektion. Under nyårsfirandet äter man äpple doppat i honung som symboliserar ett sött och välsignat nytt år. I år blir det år 5776, berättar Multireligiösa almanackan. Det traditionella  vetebrödet challe hör till firandet, liksom Gefillte fish med chrein som förrätt. 


Tisdag 15 september
Denna dag firar följande fem länder i Sydamerika att de blev självständiga från Spanien 1821. Fira dagen med en fiskrätt med sydamerikanska smaker som är enkel att tillaga: ceviche på kolja med tostones.
Costa Ricas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
 El Salvadors nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
 Guatemalas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Honduras nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
 Nicaraguas nationaldag, firas till minne av oavhängighetsdagen från Spanien 1821.
Internationella dagen för demokrati


Onsdag 16 september
 Mexikos nationaldag, firas till minne av att självständighetskampen mot Spanien början 1810.
 Papua Nya Guineas nationaldag, firar självständighet från Australien 1975.
– Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet


Torsdag 17 september
Ganesha Chaturthi – Guden Ganeshas närvaro (hinduer). Ganesha är son till gudarna Shiva och Parvati och är känd som guden med elefanthuvudet. Han symboliserar undanröjandet av hinder och problem och festivalen till hans ära pågår i tio dagar. I hemmen brukar man smycka en färstarkt målad Ganesha statyett berättar Multireligiösa almanackan. Sötsaken Modak är Ganeshas favorit, det vill säga ett måste vid firandet. Här förmedlar vi ett recept på Modak.


Fredag 18 september
 Chiles nationaldag, firar självständighet från Spanien 1810.


Lördag 19 september
 Saint Kitts och Nevis nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1983.
– Messmörets dag – då kan Renskavsgryta med messmör och kantareller passa bra.


Söndag 20 september


Måndag 21 september
 Armeniens nationaldag, firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
 Belizes nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1981.
 Maltas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1964.
– Internationella fredsdagen
– Internationella Alzheimerdagen – Läs om professor Miia Kivipeltos råd för att minska risken för demens. Rätt man kan förlänga livet. Här förmedlar vi Leif Mannerströms recept på Pannbiff med lök ur Mannerströms stora kokbok.
– Hummerpremiären i Sverige – gör Leif Mannerströms hummersoppa för att fira dagen. Dagen infaller alltid den första måndagen efter den 20 september.
– Hajj –  Vallfärden, (muslimer) Hajj eller hadj är den vallfärd till islams heliga stad Mekka i Saudiarabien som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Vallfärden är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer till Mekka från hela världen. Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender och därför inte följer det tropiska året, infaller hajj från år till år på olika datum i den västerländska tideräkningen.


Tisdag 22 september
 Malis nationaldag, firar självständighet från Frankrike 1960.
– Arafadagen (muslimer) – vallfärden hajjs höjdpunkt. Dagen firas till minne av när profeten Muhammed tog emot Koranens sista verser vid berget Arafat, barmhärtighetens berg. Läs även mer på UR.


Onsdag 23 september
 Saudiarabiens nationaldag, firar att kungariket enandes 1932.
– Höstdagjämning – vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter höstdagjämningen blir dagen kortare på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid vårdagjämningen.
– Eid El-Adha – offerhelgen (muslimer). Denna högtid avslutar vallfartstiden hajj och är tillsammans med Eid al Fitr årets största högtid för muslimer. Ett lamm eller annat djur offras till minne av när Gud befallde profeten Ibrahim (Abraham) att offra sin son Ismael. I Sverige offras i stället ofta pengar som används till mat för behövande, skriver Multureligiös almanacka. Läs mer här på vår sajt och gör en klassisk köttsoppa dagen till ära.
Jom Kippur – försoningsdagen (judar). Den tionde dagen efter det judiska nyåret Rosh Hashana är Försoningsdagen. Det är årets heligaste dag inom judendomen. Under nyårshelgen ber man gud om förlåtelse för alla fel man begått under året och lovar att försöka bli en bättre människa. Men Gud kan bara förlåta den som själv bett andra om förlåtelse, så på Jom Kippur förväntas ovänner sluta fred. Många judar, även sekulära, går till synagogan för att fasta och be tillsammans. Detta är en dag då man ska sluta fred med ovänner.  Baka Challe – det traditionella judiska helgbrödet och gör den berömda Gefillte fisch.


Torsdag 24 september
 Guinea-Bissaus nationaldag, firar självständighet från Portugal 1973.
– Skolmjölkens dag – Gör en milkshake som mellis eller återhämtningsdryck efter träningen.


Fredag 25 september
– Janssons-dagen – infaller sista fredagen i september. Gör Kultusmakarnas Lena Ahlströms smaskiga recept på Janssons frestelse.


Lördag 26 september
– Internationella hjärtdagen (WHO). Dagen instiftades 2000 med syfte att uppmärksamma det faktum att hjärt- och kärlsjukdomar är världens ledande dödsorsak. Här förmedlar vi ett hjärtnyttigt recept publicerat i en tidning Hjärt Lungfonden gav ut tidigare på en god och värmande rödbetssoppa med chèvre-gratinerat bröd.
– Europeiska språkdagen


Söndag 27 september
–  Världsturismdagen (UNWTO)
– Heliga korsets upphöjelse (ortodox). En dag tillägnad korset som var själva instrumentet för frälsningen. Enligt legenden grävdes korset fram på Golgata av Sankta Helena år 326. (Se även 14 september)
– Chuseok, tacksägelsefest i Korea. Chuseok är en viktig familjehögtid i Korea och precis som vid alla familjehelger i världen är maten viktig. Ett måste är den halvmåneformade och tallbarrsdoftande riskakan songpyeon. Den har oftast söt fyllning och görs i massor av färger som rosa, grönt eller gult, berättar den Mångkulturella almanackan. Här förmedlar vi recept på Tteok eller dduk – Koreanska riskakor.
Månfesten eller Månfestivalen i Kina, eller som den vanligen kallas på kinesiska, midhöstfestivalen  räknas ofta som Kinas näst viktigaste traditionella högtid efter vårfestivalen, det kinesiska nyåret.


Måndag 28 september
–  Internationella rabiesdagen (WHO)
Sukkot – lövhyddohögtiden (judar). Sukkot är ursprungligen en skördehögtid. Många judar bygger lövhyddor i trädgården eller vid synagogan. Man äter gärna sina måltider i hyddan och vissa ortodoxa familjer sover i den. Syftet är at minnas det judiska folkets långa vandring i öknen, berättar Multireligiösa almanackan. Fira till exempel med  Rostbiff och äppelkaka på mos.


Tisdag 29 September
– Kaffets Dag
– Ärkeänglarna Mikael, Gabriel och Rafaels dag (katolsk). Alla tre änglarna hyllas på den traditionella Mikaelsdagen. Mikael kämpade enligt katolicismen mot Satan och är mänsklighetens beskyddare. I delar av Sverige är dagen känd som Mickelsmäss, berättar Multireligiösa almanackan.
– Resandefolkets högtidsdag firar att herr Antonius, kallad Tattarnas Greve, red in i Stockholm med sitt följe av 30 familjer den 29 september 1512. Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon rekommenderas denna dag. Eller Köttsoppa från norr för den som vill fira med riktig resandemat.


Onsdag 30 september
 Botswanas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1966.
– Skolmjölkens dag – Gör en milkshake som mellis eller återhämtningsdryck efter träningen.