Högtider att uppmärksamma från 21 juni till 1 juli

Klockan 22.50 i går den 20 juni var det sommarsolståndet på norra halvklotet och samma dag är det vintersolstånd på det södra. Den 21 juni är det midsommarafton i Sverige. Här i Norden har midsommar firats sedan urminnes tider. I nästan alla kulturer och på alla kontinenter hittar vi högtider kring solstånden. Redan i morgon lördag kan du fira nyår – Inti Raymi – Andinskt nyår och solfest i Latinamerika*, en midvinterfest från inkatiden. Fira med peruansk Quinotto. De närmsta tio dagarna finns även hela 15 länders nationaldagar att uppmärksamma. Nu tar Kultursmakarnas nyhetsbrev sommarlov – men framåt slutet av augusti är det tillbaka. Vi fortsätter förstås att publicera artiklar och recept då och då under sommaren. Här kommer först några tips om somt som stundar närmast och i ”Vår kalender” hittar du högtider att uppmärksamma hela sommaren lång.

Midsommar Foto: Caroline Maino

Fredag 21 juni Grönlands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1979. Rätten Suaasat är en traditionell grönländsk soppa. – Fars dag* i Libyen, Syrien, Egypten, Jordanien, Uganda. – Willakuti, Andinskt nyår (aymaraindianer), sammanfaller med vintersolståndet på södra halvklotet. – Världshumanistdagen (humanisterna) – Sommarsolståndet på norra halvklotet och vintersolstånd på det södra – I nästan alla kulturer och på alla kontinenter hittar vi högtider kring solstånden. Här i Norden har midsommar firats sedan urminnes tider. – Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks. Läs om hur midsommar firas i Leksand. Här kommer ett par tips på maträtter med ursprung i Dalarna: Knäckepizza på Leksandsbröd och Änglapaj. Andra tips är att fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige. På Järvafältet i Stockholm är det ofta en stor folkfest, berättar Mångkulturella almanackan.
Lördag 22 juni – Inti Raymi – Andinskt nyår och solfest i Latinamerika*, en midvinterfest från inkatiden. Fira med peruansk Quinotto. – Juhannus – midsommar (Finland) – Midsommardagen (Sverige)
Söndag 23 juni Luxemburgs nationaldag. Landets nationalrätt heter Judd mat Gaardebounen. Här är receptet. – Fars dag, Nicaragua, Polen – Sankt Hans aften* – Danmark, Norge – San Juan (Bolivia, Spanien) – Johannes döparens födelse (Svenska kyrkan). Johannes Döparen var den siste av de profeter som förutsåg att Kristus Guds son skulle komma. Det var han som döpte Jesus i Jordanfloden. Sedan ett kyrkomöte 2002 högtidlighålls Johannes döparen alltid på söndagen efter midsommardagen i Svenska kyrkan. – Pingstdagen (ortodoxa). Pingst är grekiska för femtionde och det har nu förflutit femtio dagar sedan de ortodoxas påsk. Pingsten är den helige andes högtidsdag. Den helige ande, eller hjälparen, kommer för att hjälpa människorna i deras tro och i deras liv, såsom Jesus lovade. – Eid al-Ghadir (shiamuslimer). Dagen då profeten Muhammed valde ut sin kusin Ali som sin efterträdare.
Måndag 24 juni – Johannes döparens dag* Den helige Johannes Döparens dag (protestanter) firas sex månader före jul. Johannes Döparen var den sista av de profeter som förutsåg att Kristus, Guds son, skulle komma. Det var Johannes som döpte Jesus i Jordanfloden.
Tisdag 25 juni Kroatiens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. I Kroatien är lunchen dagens huvudmåltid. Här är ett recept på soppa till förrätt.  Sloveniens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. Till efterrätt kan vi rekommendera en dessertpannkaka med keso från Slovenien. Moçambiques nationaldag* – firar självständighet från Portugal 1975.
Onsdag 26 juni Madagaskars nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960. Fira dagen med en exotisk fruktsallad. – Internationell solidaritetsdag för tortyroffer (FN) – Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika (FN) – Chokladpuddingens dag*
Torsdag 27 juni Djiboutis nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1977. Skoudehkaris är landets nationalrätt.
Fredag 28 juni
Lördag 29 juni Allmän namnsdag i Grekland*. För greker är namnsdagen en viktig dag att fira, mycket viktigare än till exempel födelsedagen. Eftersom namnsdagarna är så viktiga, finns det en särskild dag på året då de, vars namn inte finns med i almanackan, får fira namnsdag. Det är den 29 juni, då också apostlarna Petros och Pavlos har namnsdag. Är det en varm sommardag kan dessa feta och vattenmelon-torn passa till småplock för den som vill fira den allmänna namnsdagen. – Heliga apostlarnas Petrus och Paulus dag (katolsk, ortodox). ”Apostlafurstarna” Petrus och Paulus betydelse för den kristna kyrkan omvittnas redan i Nya Testamentet. Petrus utnämndes av Jesus till den ”klippa” som kyrkan ska vila på. Båda apostlarna led martyrdöden i Rom under kejsar Nero. Vatikanstatens nationaldag. – Tirgan. Persisk midsommar som firas till vattnets ära. Tirganfestivalen firas årligen på Huvudstafältet i Solna i Stockholm – läs mer på festivalens sida.
Söndag 30 juni Demokratiska republiken Kongos nationaldag. Laga Tilapia med bitekuteku och matbanan dagen till ära. – Pilsnerkorvens dag. Denna dag är instiftad av Bullens pilsnerkorv. Kommersiellt så det smaskar alltså. Men även kult. – Alla helgons dag (ortodoxa).  Inom de ortodoxa kyrkorna sker firandet inte på hösten utan första söndagen efter pingst. – Mors dag i Kurdistan (firar sista söndagen i juni) Måndag 1 juli Brittiska Jungfruöarnas nationaldag* Burundis nationaldag* – firar självständighet från Belgien 1962 Kanadas nationaldag* – firar skapandet av den kanadensiska konfederationen 1867. Kanadensiska pannkakor med lönnsirap kan anses som en av landets nationalrätter. Rwandas nationaldag* – firar självständighet från Belgien 1962 Somalias nationaldag* – firas till minne av den dag Somalia blev självständigt från Storbritannien och Italien och enat 1960. – Mors dag i Sydsudan (firar första måndagen i juli) Caymanöarnas nationaldag (firas första måndagen i juli).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *