April 2015

Maj >><< Mars


Onsdag 1 april
Första april, firas i många länder*
 Irans nationaldag, republikens dag*
Kah b-Nisan, Assyriska nyåret. I år blir det år 6765.* Den som vill fira Irans nationaldag eller assyriska nyåret kan välja en auberginegryta med lamm.


Torsdag 2 april
– Skärtorsdag, (katoliker, protestanter). Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.


Fredag 3 april
– Långfredag, (katoliker, protestanter). En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar.Till förrätt på Långfredagen föreslår vi en av vårens verkliga höjdpunkter, vit sparris med rört smör.  För den som vill hålla på gamla traditioner att inte äta kött just på Långfredagen föreslår vi Inkokt lax med inlagd gurka och dillmajonnäs. Efter den nyttiga rätten tycker vi att man har all rätt att unna sig  en marängtårta från Karins kök till kaffet.
– Högtid till minne av Jesus död (Jehovas vittnen)


Lördag 4 april
 Senegals nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.
Morotens dag*, firas sedan 2003. Morötter är nyttigt och cupcakes är gott. Dessa morotscupcakes hittade vi på sajten Leilas.se och de kanske kan passa att fira Morotens dag med. Gör gärna Morotsslantar med crème fraiche som tillbehör till middagen.
– Påskafton,(katoliker, protestanter). Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. För de kristna kyrkorna är påsken årets största högtid. Det var då Jesus dog för människorna och det var då han på tredje dagen uppstod från de döda. Andris Zvejnieks med rötter i Lettland har vuxit upp med den ryska desserten Pasha på påsk.
– Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand. Firas i samband med den första fullmånen i april.  Här förmedlar vi ett vegetariskt recept på  Daal, indisk gryta med röda linser.
– Hanuman Jayanti – apgudens firande, (hinduer).


Söndag 5 april
Qingming, Kina – gravstädningsdagen, gravsopardagen eller förfädersdagen, kombinerar sorg och glädje. Vemodet och sorgen över de döda blandas med lycka och skratt inför den kommande våren. Zongzi (粽子) är ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad. Zongzi äts gärna i Zheijangprovinsen när det är Quingmingfestivalen, gravstädningsdag, i Kina, vilket vanligen är 4 eller 5 april.
– Påskdagen, (katoliker, protestanter). Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.  En mustig lammragu kanske passar att äta denna dag.
– Palmsöndag (ortodoxa). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.
– Vårblot. (Samfundet forn sed, ett trossamfund för utövande av nordisk naturreligion).  Årsting och Vårblot hålls i Gamla Uppsala


Måndag 6 april
– Annandag påsk, (katoliker, protestanter).


Tisdag 7 april
– Jungfru Marie bebådelsedag (ortodox). Kallas även Herrens bebådelse eller Marie Bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. (Enligt den julianska kalendern, den 25 mars gäller för den Gregorianska kalendern)
– Mors dag i Armenien*.


Onsdag 8 april
Romernas nationaldag – Romerna har en femhundraårig svensk historia och är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Här är ett recept på Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon. Britt-Inger Lundqvist i Skellefteå delar med sig av ett recept på Rumänska kåldolmar, som hon tycker kan vara en lämplig varmrätt på romernas dag.


Torsdag 9 april
 Iraks nationaldag* – sedan 2004 efter att Saddam Hussein störtats av amerikanska styrkor den 9 april 2003.
– Internationella gin & tonic-dagen*
– Skärtorsdag (ortodoxa) Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande.  Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.


Fredag 10 april
– Långfredag (ortodoxa) – En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar.


Lördag 11 april
– Påskafton (ortodoxa) Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död.


Söndag 12 april
Lakritsdagen* – här förmedlar vi flera tips på lakrits i mat. Något kan säkert locka den som vill fira lakritsens dag.
Surdegsdagen* – med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd.
– Linssoppans dag* – instiftad av Baljväxtakademin.
– Påskdagen (ortodoxa) Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.


Måndag 13 april
– 13-15 april Song Kran – nyår*. firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand, Burma, Laos och Kambodja. Läs mer om hur Johan Bünger firar det med sin kambodjanska familj. Krabba tillhör nyårsfirandet i Kambodja. Vårrullar kan kombineras i all oändlighet. Vi föreslår vårrullar med krabba. Kultursmakarna förmedlar även ett asiatiskt recept på Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner.
– Vaisakhi – skördefest och nyår i Indien.  Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher. Den söta vetemjölshalwan Karah Parshad är mycket populär vid indiska högtider.
– Thnahto – de dödas vilodag, syrisk ortodoxa.


Tisdag 14 april
– Guru Nanaks födelsedag* – Guru Nanak föddes 1469 i dagens Pakistan och blev sikhismens grundare. Nanaks födelsedag firas den 14 april enligt nanakshahi-kalendern men många sikher firar den 6 november i enlighet med månkalendern.
– Vaisakhi – skördefest och nyår i Indien. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher. Den söta vetemjölshalwan Karah Parshad är mycket populär vid indiska högtider.


Onsdag 15 april


Torsdag 16 april
– Jom hashoah – Förintelsens minnesdag, Israel. Jom hashoa är en dag då man minns de sex miljoner judar som dödades under andra världskriget, förintelsen. Det är inte en religiös högtid men uppmärksammas ofta genom ceremonier i synagogor världen över.


Fredag 17 april
 Syriens nationaldag* – 1947 blev landet självständigt från Frankrike. I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött.
 Samoas nationaldag* – överfördes från kejsardömet Tyskland till USA 1900.


Lördag 18 april
 Zimbabwes nationaldag* – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980.


Söndag 19 april


Måndag 20 april
Polkagrisens dag* – fira den med en polkagrisdessert.


Tisdag 21 april


Onsdag 22 april
– Jordens dag* – internationella dagen för Moder Jord.


Torsdag 23 april
Saint George’s Day* – firas i England, till minne av landets skyddshelgon Sankt Görans död denna dag 303. Detta är dagen för hjältar och drakar.
– Barnens dag*, Turkiet


Fredag 24 april
 Israels självständighetsdag  firas i år, 2015, fredag 24 april. I den judiska kalendern börjar en högtid vid solnedgången den föregående dagen. Så praktiserande judar firar Israels självständighetsdag vid solnedgången storsdag 23 april. Israels självständighetsdag (Yom Ha’atzmaut på hebreiska) firas till minne av att David Ben-Gurion förklarade staten Israel för självständig i Tel Aviv den 14 maj 1948 och slutet av det brittiska mandatet över Palestina.


Lördag 25 april


Söndag 26 april
 Tanzanias nationaldag. Färgstarka bönor äter man i Tanzania till kokt ris, men de är också goda att servera som ett annorlunda tillbehör till kötträtter. I helaTanzania äts chapati, ett bröd som förts till Tanzania av indier, och äts tillsammans med te, olika fyllningar, soppor och grytor. Man skrapar ofta upp de sista matresterna med brödet.


Måndag 27 april
 
Nederländernas nationaldag* – firar konungens födelsedag. Nederländernas kung firas med en orgie i orange.  I Nederländerna hör den lilla pannkakan Poffertjes till det traditionella köket. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Konungens födelsedag den 27 april. En typisk nederländsk huvudrätt är Stamppot, en typ av pyttipanna som görs på potatismos, grönsaker och bacon eller korv.  Jordnötskakor – pindakoekjes – är också självskrivna när det är fest i Nederländerna.
 Sierra Leones nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1961
 Sydafrikas nationaldag* – firar de första demokratiska valen 1994. År, 2014,var det 20 år sedan de första fria valen hölls i Sydafrika. Sydafrikas nationalrätt är Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta
 Togos nationaldag* – firar självständighet från det av Frankrike administrerade FN-mandatet 1960.
Afghanistans nationaldag* – har firats till minne av aprilrevolutionen 1978 då kommunistpartiet tog makten.


Tisdag 28 april


Onsdag 29 april


Torsdag 30 april
– Valborgsmässoafton* – firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Valborsfirandet inleder sommarhalvåret. En varmrätt som kan tillagas i förväg och bara värmas på är en Auberginegratäng med mozarella och parmesan.
– Återföreningsdagen, Vietnam*


* innebär att dagen eller högtiden firas samma datum varje år.