För över 230 år sedan var Polen Europas första demokrati

Den 3 maj för över 230 år sedan fick Europa sin första moderna konstitution med demokratisk filosofi, humanism och tolerans. Året var 1791 och landet Polen. Till minne av den händelsen har den 3 maj utsetts till Polens nationaldag.

Den polska örnen.

Den polska örnen. Foto: Caroline Maino

Den 3 maj 1791 antogs alltså den så kallade 3-majkonstitutionen. Drivande politiker i sejmen, den viktigare av den polska nationalförsamlingens två kamrar, hade efter en fyra år lång session lyckats utforma en modern grundlag. Därmed blev Polen det andra landet i världen att få en demokratisk konstitution, efter USA och dess grundlag från 1787.

Konstitutionen skapade politisk jämställdhet mellan stadsbor och adel. Klassamhället fortsatte dock. Men bönderna fick skydd i lagen mot livegenskap. Polens nya grundlag blev en milstolpe i den europeiska traditionen. Men Europas stormakter, Ryssland, Preussen och Österrike kände sig hotade och ansåg att denna nya grundlag var revolutionär och att deras inflytande i det nya demokratiska Polen skulle bli betydligt mindre än tidigare.

Slottet i Warszawa. Bild från Wikipedia

Slottet i Warszawa.
Bild från Wikipedia

Ett år efter att grundlagen antagits på det Kungliga Slottet i Warszawa revs den upp av ryssar och en fraktion polacker. Under de närmaste tre åren delade stormakterna upp Polen tre gånger,  sista gången 1795, vilket ledde till att landet upphörde att existera.

Efter första världskriget, 1918 återuppstod Polen som fri och oberoende nation och 3 maj utsågs till nationaldag. Några decennier senare förbjöds nationaldagen igen genom nazistiska och sovjetiska ockupanter. 3 maj återställdes som en officiell polsk helgdag i april 1990, efter kommunismens fall.
I det moderna Polen, anses 3 maj som Polens viktigaste civila helgdag. Den firas med parader på flera håll. I Chicago, i USA, finns den största polska befolkningen utanför Warszawa. Där arrangeras också en färgglad parad med dansare och musikkårer.

Den 3 maj är en av två nationaldagar i Polen. Den andra är 11 november då polackerna firar självständighetsdagen, dagen då landet 1918 återfick sitt oberoende efter att de tre stormakterna Ryssland, Preussen och Österrike styckat och tagit var sin del av landet 1795. Då hade Polen varit bortsuddat från Europas karta i 123 år, och till största delen varit uppslukat av Ryssland.

Den 29 december 1989 upplöstes Folkrepubliken Polen och en demokratisk stat, den tredje republiken (Rzeczpospolita), utropades. Att Polen blev en demokrati igen ledde till att Warszawapakten upplöstes den 1 juli 1991 och i december samma år föll Sovjetunionen. Polen är numera en demokrati med fria val och marknadsekonomi. Polen är medlem i Europeiska unionen sedan 2004 och i militäralliansen Nato sedan 1999.

Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt , nästan poetiskt, som tar tre dagar. Som efterrätt kan polska pannkakor med kvarg och russin passa bra.

5 comments for “För över 230 år sedan var Polen Europas första demokrati

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *