April 2014

Maj >><< Mars


Tisdag 1 april
 Irans nationaldag, republikens dag
– Första april, firas i många länder
– Kah b-Nisan, Assyriska nyåret. I år blir det år 6764.


Onsdag 2 april


Torsdag 3 april


Fredag 4 april
 Senegals nationaldag – firar självständighet från Frankrike 1960.
– Morotens dag, firas sedan 2003. Morötter är nyttigt och cupcakes är gott. Dessa morotscupcakes hittade vi på sajten Leilas.se och de kanske kan passa att fira Morotens dag med. Gör gärna Morotsslantar med crème fraiche som tillbehör till middagen.


Lördag 5 april
Qingming, Kina – gravstädningsdagen, gravsopardagen eller förfädersdagen, kombinerar sorg och glädje. Vemodet och sorgen över de döda blandas med lycka och skratt inför den kommande våren. Zongzi (粽子) är ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad. Zongzi äts gärna i Zheijangprovinsen när det är Quingmingfestivalen, gravstädningsdag, i Kina, vilket vanligen är 4 eller 5 april.


Söndag 6 april


Måndag 7 april
– Jungfru Marie bebådelsedag (ortodox). Kallas även Herrens bebådelse eller Marie Bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. (Enligt julianska kalendern, den 25 mars gäller för den Gregorianska kalendern)


Tisdag 8 april
– Romernas nationaldag – Romerna har en femhundraårig svensk historia och är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Här är ett recept på Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon.
– Rama Navami – hinduer firar guden Ramas födelse. Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar föddes denna dag. Många hinduiska tempel smyckas med blommor och man läser ur skriften Ramayana som handlar om Ramas öden och äventyr.


Onsdag 9 april
 
Iraks nationaldag – sedan 2004 efter att Saddam Hussein störtats av amerikanska styrkor den 9 april 2003.
– Internationella gin & tonic-dagen


Torsdag 10 april


Fredag 11 april


Lördag 12 april
– Lakritsdagen – här förmedlar vi flera tips på lakrits i mat. Något kan säkert locka den som vill fira lakritsens dag.
– Surdegsdagen – med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd.
– Linssoppans dag


Söndag 13 april
– Vaisakhi – skördefest och nyår i Indien. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher.
– 13-15 april Song Kran – Thailändskt nyår. Det kan firas med Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner.
– Palmsöndag, katoliker, protestanter. Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.


Måndag 14 april
Pesach – påsk judar. Den judiska högtiden firas till minne av det judiska folkets befrielse från slaveriet i det faraoniska Egypten och deras uttåg därifrån. Pesach, en av de stora judiska högtiderna och ursprunget till den kristna Påsken.
– Guru Nanaks födelsedag – Guru Nanak föddes 1469 i dagens Pakistan och blev sikhismens grundare. Nanaks födelsedag firas den 14 april enligt nanakshahi-kalendern men många sikher firar den 6 november i enlighet med månkalendern.


Tisdag 15 april
– Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand. Firas i samband med den första fullmånen i april.
– Hanuman Jayanti – apgudens firande, hinduer.


Onsdag 16 april


Torsdag 17 april
 Syriens nationaldag – firar självständighet från Frankrike 1947.
 Samoas nationaldag – överfördes från kejsardömet Tyskland till USA 1900.
– Skärtorsdag, alla kristna. Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärljungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner


Fredag 18 april
 Zimbabwes nationaldag – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980.
– Långfredag, alla kristna. En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar. En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar. I Heléne Götbergs släkt är det tradition att göra kroppkakor tillsammans denna dag – till exempel Hästholms kroppkakor. För den som hellre vill äta fisk kan Inkokt lax med inlagd gurka och dillmajonnäs passa bra.


Lördag 19 april
– Påskafton, alla kristna. Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. För de kristna kyrkorna är påsken årets största högtid. Det var då Jesus dog för människorna och det var då han på tredje dagen uppstod från de döda. År 2014 sammanfaller den katolska, protestantiska och ortodoxa påsken. Andris Zvejnieks med rötter i Lettland har vuxit upp med den ryska desserten Pasha på påsk.


Söndag 20 april
– Polkagrisens dag – fira den med en polkagrisdessert.
– Påskdagen, alla kristna. Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår. En mustig lammragu kanske passar att äta denna dag.


Måndag 21 april
– Annandag påsk, alla kristna.
– Thnahto – de dödas vilodag, syrisk ortodoxa.


Tisdag 22 april
– Jordens dag – internationella dagen för Moder Jord.


Onsdag 23 april
– Saint George’s Day – firas i England, till minne av landets skyddshelgon Sankt Görans död denna dag 303. Detta är dagen för hjältar och drakar.


Torsdag 24 april


Fredag 25 april


Lördag 26 april
 Tanzanias nationaldag


Söndag 27 april
 
Nederländernas nationaldag – firar konungens födelsedag. Nederländernas kung firas med en orgie i orange.  I Nederländerna hör den lilla pannkakan Poffertjes till det traditionella köket. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Konungens födelsedag den 27 april. En typisk nederländsk huvudrätt är Stamppot, en typ av pyttipanna som görs på potatismos, grönsaker och bacon eller korv.
 Sierra Leones nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1961
 Sydafrikas nationaldag – firar de första demokratiska valen 1994. I år, 2014,var det 20 år sedan de första fria valen hölls i Sydafrika. Sydafrikas nationalrätt är Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta
 Togos nationaldag – firar självständighet från det av Frankrike administrerade FN-mandatet 1960.
 Afghanistans nationaldag – har firats till minne av aprilrevolutionen 1978 då kommunistpartiet tog makten.


Måndag 28 april


Tisdag 29 april


Onsdag 30 april
– Valborgsmässoafton – firar vårens ankoms i vissa delar av Europa. Valborsfirandet inleder sommarhalvåret.