Juni 2019

Juli >><< Maj


Lördag 1 juni
Samoas nationaldag. Hette Västra Samoa fram till 1997. En vegetarisk corned beef kanske kan smaka denna dag.
Mjölkens dag – Smarrig smoothie – eller mjölkdrink – är bra till mellis, när man vill ha något gott och nyttigt eller vill fira mjölkens dag 1 juni. Det finns säkert hur många smoothierecept som helst. Här är ett vi tycker om.
Mors dag i Mongoliet (mors och barns dag)*
– Internationella barndagen (Kina och många slaviska länder, till exempel Polen och Ryssland)
– Lailat al-qadr – ödets natt eller allmaktens natt (muslimer). Lailat al-qadr är natten då Koranens första verser togs emot av profeten Muhammed via ängeln Gabriel. Enligt traditionen infaller ödets natt någon gångunder de sista tio dagarna av fastemånaden ramadan och en del går till moskén varje natt under dessa tio dagar. Många muslimer samlas i moskén för att be och läsa ur Koranen. Enligt Koranen är denna natt mer värdefull än tusen månader, berättar Multireligiös almanacka. (Inleds i solnedgången dagen före)


Söndag 2 juni
Italiens nationaldag – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma som gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma.
– Fars dag i Litauen (firas första söndagen i juni)


Måndag 3 juni


Tisdag 4 juni
Tongas nationaldag* – Ota ika, rå marinerad fisk, är Tongas nationalrätt.
– Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression (FN)*.
– Maria Elisabeth Hesselblads helgondag* (katoliker). Maria Elisabeth Hesselblad helgonförklarades 2016. Hon föddes i Fåglavik i Västergötland den 4 juni 1870 och dog i Rom den 24 april 1957. Hasselblad var en birgittinsyster och är mest känd för att ha återupplivat den gamla Birgittinorden som grundades 1370 av heliga Birgitta, Sveriges senaste helgon som kanoniserades 1391. Elisabeth Hesselblad avled 24 april 1957, 87 år gammal. 


Onsdag 5 juni
Danmark – Grundlagsdagen, firar att landet skrev sin första grundlag 5 juni 1849. Egentligen har inte Danmark någon officiell nationaldag, men den 5 juni är det Danmarks grundlagsdag som också brukar benämnas dansk nationaldag. Visst tänker man på danska smörrebröd när man vill hitta något smaskigt som kan representera denna dag? 2014 lät danska Fødevaremininsteriet danska användare utse landets nationalrätt på sociala medier. Många väntade sig att valet skulle bli smörrebröd – men efter att fler än 60.000 personer röstat visade sig vinnaren i stället vara en annan dansk klassiker: stekt fläsk med potatis och persiljesås.
Världsmiljödagen (FN)* Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själva leva miljövänligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare skriver Mångkulturella almanackan.
– Alla vänners dag*
Eid al Fitr – Ramadan avslutas (muslimer). Med start från solnedgången, efter en månads fasta, firar man i dagarna tre. Enlig Arla recept bryts fastan med lite soppa. På den här sidan kan också du läsa mer om vad man kan äta en dag som denna! Och här finns en länk till bakelsen helwa eller halva, med morot. (Helgen börjar vid solnedgången)


Torsdag 6 juni
Sveriges nationaldag*, även svenska flaggans dag. Firar att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till.
– Dagen D* – Den 6 juni 1944 landsteg de allierade med 160 000 soldater i Normandie och britter, amerikaner och kanadensare startade sitt anfall mot Tyskland.
Fruktens dag* – fira dagen med en Kokospannacotta med fräsch fruktsallad eller kanske grapefruktsallad med avocado eller helt enkelt en frukt.
– Färskpotatisens dag*
Sillens dag* – Efterfrågan på utflyktsmat i Emelies sommaröppna lanthandel i Sanden på Norra Finnö i Östergötlands skärgård är stor och Emelie lägger in sill, steker kycklingar och revbensspjäll, gör olika typer av röror samt hänger biffkött till grillen. Här är hennes recept på inlagd sill.
– Kristi himmelsfärd (ortodoxa). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp till himlen (se även 30 maj).


Fredag 7 juni
– Drakbåtsfesten (Kina) – Den firas med starka färger, ljus och ljud. Festivalen infaller ofta i juni och pågår i tre dagar. Draken är en viktig symbol – för visdom och styrka – i Kina. Kineser samlas vid stora sjöar och tävlar i kappsegling i drakprydda båtar. Zongzi (粽子)– ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad – äts under denna högtid.


Lördag 8 juni
Världshavens dag (FN)* – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Klicka på denna länk och du hamnar på vår samlingssida för fiskrecept.
Sankta Helena (firar andra lördagen i juni)
Pitcairnöarna (firar andra lördagen i juni)
– Fête des voisins – grannfesten i Quebec Kanada, läs mer här. Även om det är långt till Frankrike där grannfesten har sitt ursprung kan väl en Quiche Lorraine , en fransk ost- och skinkpaj, passa även i Kanada.
Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag en lördag i juni (saknar officiell nationaldag). Fira med Roastbeef med Yorkshirepudding – Englands nationalrätt – om du vill.
– Pingstafton (katoliker och protestanter).

 


Söndag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921*. Denna dag kommer Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde säkerligen att serveras på många håll på Åland.
– Fars dag i Belgien, Österrike (firas andra söndagen i juni)
Mors dag i Luxemburg (firar andra söndagen i juni)
– Pingstdagen (katoliker och protestanter). Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem. Pingst är 50 dagar efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelsfärd. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen.
Shavuot – Veckofesten (judar). Veckofesten är en skördefest för årets första frukter och man dekorerar synagogan med löv och blad. Högtiden firas också till minne av den dagen då Torah, den judiska lagen och heliga skrift, mottogs av Moses vid Sinai berg. I år, 2019,  pågår Shavuot från solnedgången den 8 juni till solnedgången den 10 juni. Bland de rätter som brukar ätas vid shavout intar ostkakan en hedersplats. Här förmedlar vi två recept – ett lättare och ett svårare.


Måndag 10 juni
Portugals nationaldag* – Bacalhau är Portugals nationalrätt, gjord på kabeljo eller torkad torsk. Pröva gärna detta recept.
– Annandag Pingst (katoliker och protestanter).


Tisdag 11 juni

 


Onsdag 12 juni
Filippinernas nationaldag* – Filippinerna firar sin självständighet från Spanien. Kanske en Aroz Caldo (filippinsk rissoppa) kan passa denna dag?
Rysslands nationaldag* – Blinier är ryska boveteplättar och en av de rätter som är mest synonym med det ryska köket. Borsjtj – den ryska rödbetssoppan – är nyttig och god.
– Världsdagen mot barnarbete (FN/ILO)*


Torsdag 13 juni


Fredag 14 juni
Falklandsöarna* – firar befrielsedag. Gör gärna en skaldjurssallad med sting till förrätt denna dag. Rätten är en crossover av brittiska, spanska och sydamerikanska köket.


Lördag 15 juni

 


Söndag 16 juni
– Pingstdagen (ortodoxa). Pingst är grekiska för femtionde och det har nu förflutit femtio dagar sedan de ortodoxas påsk. Pingsten är den helige andes högtidsdag. Den helige ande, eller hjälparen, kommer för att hjälpa människorna i deras tro och i deras liv, såsom Jesus lovade. (se även 9 juni)
– Fars dag – i över 50 länder, bland andra Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet, Frankrike, Japan, Nederländerna, USA, Storbritannien och Malta firas fars dag den tredje söndagen i juni.
Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.


Måndag 17 juni
Islands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1944. På Island äter man naturligt nog ofta fisk. Varför inte grilla långarygg på Islands självständighetsdag den 17 juni?
– Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka (FN)*. En sandkaka som smälter på tungan kan passa för att uppmärksamma dagen.

 


Tisdag 18 juni
Seychellernas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1976.
– Internationella picknickdagen*. Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine.

 


Onsdag 19 juni
– Fars dag (Chile)

 


Torsdag 20 juni
Världsdagen för flyktingar (FN)*. Överlevnad, arbeta, ett rimligt liv med trygghet och frihet för tanken. Det är grundläggande behov som får människor att bryta upp och lämna nära och kära, hem och ägodelar. Hur mycket av dina saker får plats i en plastpåse? Frågar Mångkulturella almanackan. Organisationen The International Rescue Committee har frågat sex personer på flykt vad de har med sig i sina väskor och det har Aftonbladet berättat här.
– Kristi kropps och blods högtid (katoliker). Högtiden kallas även för Corpus Christi och firas bland annat med processioner för att hylla eukaristin, nattvarden.


Fredag 21 juni
Grönlands nationaldag* – firar självständighet från Danmark 1979. Rätten Suaasat är en traditionell grönländsk soppa.
– Fars dag* i Libyen, Syrien, Egypten, Jordanien, Uganda.
– Sommarsolståndet på norra halvklotet och vintersolstånd på det södra – I nästan alla kulturer och på alla kontinenter hittar vi högtider kring solstånden. Här i Norden har midsommar firats sedan urminnes tider.
– Willakuti, Andinskt nyår (aymaraindianer), sammanfaller med vintersolståndet på södra halvklotet.
– Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks. Läs om hur midsommar firas i Leksand. Här kommer ett par tips på maträtter med ursprung i Dalarna: Knäckepizza på Leksandsbröd och Änglapaj. Andra tips är att fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige. På Järvafältet i Stockholm är det en stor folkfest, berättar Mångkulturella almanackan.
– Världshumanistdagen (humanisterna)


Lördag 22 juni
– Midsommardagen (Sverige)


Söndag 23 juni
Luxemburgs nationaldag*. Landets nationalrätt heter Judd mat Gaardebounen. Här är receptet.
– Fars dag, Nicaragua, Polen*
– Sankthansaften* – Danmark, Norge
– San Juan (Bolivia, Spanien)
Mors dag i Kurdistan (firar sista söndagen i juni)
– Alla helgons dag (ortodoxa).  Inom de ortodoxa kyrkorna sker firandet inte på hösten utan första söndagen efter pingst.
– Juhannus – midsommar (Finland)


Måndag 24 juni
– Johannes döparens dag* Den helige Johannes Döparens dag (protestanter) firas sex månader före jul. Johannes Döparen var den sista av de profeter som förutsåg att Kristus, Guds son, skulle komma. Det var Johannes som döpte Jesus i Jordanfloden.
Inti Raymi – Andinskt nyår och solfest i Latinamerika, en midvinterfest från inkatiden. Fira med peruansk Quinotto.


Tisdag 25 juni
Kroatiens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. I Kroatien är lunchen dagens huvudmåltid. Här är ett recept på soppa till förrätt.
Sloveniens nationaldag* – firar självständighet från Jugoslavien 1991. Till efterrätt kan vi rekommendera en dessertpannkaka med keso från Slovenien.
Moçambiques nationaldag* – firar självständighet från Portugal 1975.


Onsdag 26 juni
Madagaskars nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960. Fira dagen med en exotisk fruktsallad.
– Internationell solidaritetsdag för tortyroffer (FN)
– Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika (FN)
– Chokladpuddingens dag*


Torsdag 27 juni
Djiboutis nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1977. Skoudehkaris är landets nationalrätt.


Fredag 28 juni
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.


Lördag 29 juni
Allmän namnsdag i Grekland. För greker är namnsdagen en viktig dag att fira, mycket viktigare än till exempel födelsedagen. Eftersom namnsdagarna är så viktiga, finns det en särskild dag på året då de, vars namn inte finns med i almanackan, får fira namnsdag. Det är den 29 juni, då också apostlarna Petros och Pavlos har namnsdag. Är det en varm sommardag kan dessa feta och vattenmelon-torn passa till småplock för den som vill fira den allmänna namnsdagen.
– Heliga apostlarnas Petrus och Paulus dag (katolsk, ortodox). ”Apostlafurstarna” Petrus och Paulus betydelse för den kristna kyrkan omvittnas redan i Nya Testamentet. Petrus utnämndes av Jesus till den ”klippa” som kyrkan ska vila på. Båda apostlarna led martyrdöden i Rom under kejsar Nero.
Vatikanstatens nationaldag.

 


Söndag 30 juni
Demokratiska republiken Kongos nationaldag*. Laga Tilapia med bitekuteku och matbanan dagen till ära.
Pilsnerkorvens dag*. Denna dag är instiftad av Bullens pilsnerkorv. Kommersiellt så det smaskar alltså. Men även kult.


* innebär att dagen eller högtiden firas samma datum varje år.
Observera att judiska och muslimska högtider alltid inleds kvällen före utsatt datum.