Mars 2014

April >><< Februari


Lördag 1 mars
– Baba Marta, välkommen våren! firas i Bulgarien
Karneval, firas i tre dagar (katoliker) – firas i flera dagar i stora delar av den katolska världen. Har startat tidigare i veckan eller i månaden i en del länder. Firandet avslutas med Mardi gras, den feta tisdagen – Fettisdagen, i år den 4 mars. Här förmedlar vi ett recept på Sauerkraut, potatisstomp och Bratwurst – perfekt karnevalsmat.


Söndag 2 mars
– Texas nationaldag, vid sidan om USA:s 4 juli.
Maslenitsa, pannkaksveckan, smörveckan avslutas, Ryssland. Den firas i sju dagar, i år från 24 februari till 2 mars. Den firas sju veckor före den ortodoxa kyrkans påsk. Man brukar också säga att det är under vinterns sista vecka.
Vasaloppet – körs den första söndagen i mars och går de nio milen från Berga By i Sälen till Mora. Blåbärssoppa och Vasaloppet hör ihop sedan 56 år. Här är ett recept för soppa på dessa nyttiga bär.


Måndag 3 mars
 Bulgariens nationaldag – firar självständighet från Osmanska riket 1878.
Guam – firar självständighetsdagen den 1:a måndagen i mars.
– Rena måndagen (ortodoxa) är normalt en dag som är en fullständig fastedag (då ingen föda bör intagas). Starten på fastan 40 dagar före den ortodoxa påsken. Här förmedlar vi några recept för fastan ur Kokbok för fastan.


Tisdag 4 mars
Fettisdagen – Semlor äter vi i Sverige traditionellt på Fettisdagen, dagen som inleder fastan sex veckor före påsk. Här är ett recept på 26 semlor.
– Internationella pannkaksdagen – Mardi gras, (katoliker, protestanter) 


Onsdag 5 mars
– Askonsdagen (katoliker, protestanter). Dagen inleder den fyrtio dagar långa fastan. Askan symboliserar död och manar till eftertanke kring hur vi lever våra liv. Det centrala är att avstå från det oviktiga i livet och prioritera det viktiga, som relationen till Gud.
– Ostbågens dag


Torsdag 6 mars
 Ghanas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1957.


Fredag 7 mars


Lördag 8 mars
– Internationella kvinnodagen – firas sedan många år på många håll i världen. Läs mer om vad Kurdo Baksi och Bönor för bönor gör denna dag.


Söndag 9 mars
Tomatsåsens dag – Tomater är nyttiga och här är ett smarrigt recept på Färsk tomatsås.


Måndag 10 mars


Tisdag 11 mars


Onsdag 12 mars
Gabons nationaldag – firar grundandet av Gabons demokratiska parti.
Mauritius nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1968.


Torsdag 13 mars


Fredag 14 mars
Nanakshahi, Sikhiskt nyår. Det blir år 546. Den sikhiska tideräkningen utgår från Guru Nanaks födelse. Fyllda parantas är en vanlig vegetarisk rätt i norra Indien. Kan passa som en rätt när Sikhiska nyåret ska firas.


Lördag 15 mars
Ungerns nationaldag – minnesdag för revolutionen 1848. Ungern har ytterligare två nationaldagar 20 augusti och 23 oktober.


Söndag 16 mars
Purim. (judar) – Dagen firas till minne av när drottning Ester och hennes släkting Mordechai med mod och list räddade judarna från att bli förintade i Persien på 400-talet f.Kr. Efter en dags fasta och timslånga uppläsningar ur Esters bok i synagogan följer en maskeradfest. Hamentaschen är kakor som äts under Purim.
– Magha Puja – Sanghadagen. Dagen firas till minne av när över tusen av Buddhas efterföljare spontant samlades för att visa sin respekt. Dagen hyllar gemenskapen, sangha, mellan alla som följer Buddhas lära.


Måndag 17 mars
Saint Patricks day, Irlands nationaldag – fira minnet av Irlands skyddshelgon med Irish stew, en mustig köttgryta
Holi – färgernas fest (hinduer). Holi är en färgglad vårfest som firas I två dagar. Man tänder stora brasor och kastar färgpulver eller färgat vatten på varandra.


Tisdag 18 mars
Arubas nationaldag – Den lilla ön Aruba i Karibien med drygt 100 000 invånare firar den 18 mars sin självständighet från sina holländska kolonisatörer. Fisk i alla dess former förekommer i Arubas matkultur. En favorit är Pisca den foil (fisk i folie).
– Charshanbe Suri – Eldfesten, firas bland annat av iranier. Det är en förfest inför nyåret, Norooz. Det är en kväll för alla. På många håll tänds eldar för att hälsa våren välkommen.


Onsdag 19 mars
– Sankt Josef, Jungfru Marias brudgum (katoliker) Josef är Jungfru Marias, make och Jesus fosterfar.


Torsdag 20 mars
Tunisiens nationaldag – firar självständighet från Frankrike 1956.
– Vårdagjämning – Vid dagjämningarna är dag och natt ungefär lika långa på hela jorden. Efter vårdagjämningen blir dagen längre på norra halvklotet än på södra halvklotet, och tvärtom vid höstdagjämningen.


Fredag 21 mars
Namibias nationaldag. Firar självständighet från Sydafrika 1990.
Norouz/Newroz – nyår ibland annat i Iran, Afghanistan, Kurdistan och Uzbekistan. Ordet newroz betyder ny dag. Det är en högtid som firas världen över för att välkomna våren och solens återkomst. Högtiden firas med mycket god mat, till exempel Vinbladsdolma, Lammstek i ugn, Kurdiskt ris, Rödkålssallad med granatäpple och Baklava på pistagenötter.


Lördag 22 mars
– Chaitra – ett av flera hinduiska nyår.
– Internationella vattendagen, FN.  Vatten är världens viktigaste livsmedel. Men 780 miljoner människor saknar tillgång till rent vatten. Här är ett tips på ett läskande stjärnbål.


Söndag 23 mars
Pakistans nationaldag – firar republikens grundande 1956.


Måndag 24 mars


Tisdag 25 mars
Greklands nationaldag – till minne av att landet utropade sig som självständig stat från det Osmanska riket den 25 mars 1821. Efter ett krig 1821-1829 mellan grekiska upprorsmän och Osmanska riket blev Grekland därmed först med att erkännas som självständig stat bland Osmanska rikets underlydande. Moussaka är en av landets favoriträtter, som kan passa dagen till ära.
Våffeldagen – vad har Våffeldagen med jungfrufödsel att göra? Läs mer här. Fira dagen med Mormor Nordlins våfflor, frasiga och goda.


Onsdag 26 mars
Bangladeshs nationaldag – Självständighetsdagen, firar självständighet från Pakistan 1971.


Torsdag 27 mars


Fredag 28 mars


Lördag 29 mars
– Earth hour – Världsnaturfondens initiativ Earth Hour är världens största miljömanifestation då hundratals miljoner människor världen över visar sitt engagemang för klimatet genom att släcka ljuset under en timme, mellan 20.30 och 21.30. Här finns exempel på mat som du kan äta under dagen eller använd det här receptet och fira dagen med Earth Hour-bakelsen som inte behöver gräddas i ugn.
– Sommartiden börjar natten till söndag. Glöm inte att ställa fram klockan när du ställer fram grillen. Sesammarinerade biffspetten med smak av vitlök och ingefära kan passa bra att inviga grillsäsongen med.


Söndag 30 mars
– Mors dag Irland, Storbritannien, Nigeria


Måndag 31 mars
Amerikanska Jungfruöarnas nationaldag – Transfer Day, firar överföring från Danmark till USA 1917.