Semlor äter vi i Sverige traditionellt på Fettisdagen, dagen som inleder fastan sex veckor före påsk.
Ingredienser:
Vetedeg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl (cirka 900 g)
Fyllning
400 g mandelmassa
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde
1 ägg till pensling
Florsocker
Gör så här:
- Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den ca 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
- Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 10 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
- Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
- Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa och en skvätt mjölk.
- Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.