Pannkaksdagen – en dag för lek

Pannkakslopp i England. Under loppet ska pannkakorna vändas tre gånger.

Pannkakslopp i England. Under loppet ska pannkakorna vändas tre gånger.

Pannkaksdagen är särskilt populär i engelsktalande länder som Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zealand och USA. Där kallar man Pannkaksdagen för ”Pancake Day” och på Pannkaksdagen får skoleleverna självfallet pannkakor! Många städer arrangerar pannkakslopp, där deltagana tävlar om att springa en bestämd distans medan de vänder en pannkaka i luften ett antal gånger.

Den som först når över mållinjen utan att tappa sin pannkaka har vunnit. Det ser riktigt roligt ut när en massa människor kommer springandes med en panna framför sig. Ofta går det inte heller så bra, för det är svårt och kräver koncentration att vända pannkakan i luften tre gånger samtidigt som man springer.

Internationella pannkaksdagen och fettisdagen firas samma dag
Pannkaksdagen kommer från början ifrån England, där man istället för semlor äter just pannkakor. Av denna anledning har de infört Internationella pannkaksdagen på samma dag som fettisdagen infaller.

Det mest kända pannkaksloppet hålls i den lilla engelska byn Olney. Här har man anordnat pannkaksrace i över 460 år.

En katolsk tradition
Pannkaksdagen är en tradition som ursprungligen härstammar från den katolska kyrkan. Därför firar man dagen i de flesta katolska länder. Men det varierar hur man firar den och vad man kallar dagen.

I Tyskland heter Pannkaksdagen ”Fastnacht”. Här äter man inte pannkakor utan istället en speciell slags kaka.

I Ryssland äter man pannkakor hela veckan lång
Pannkaksveckan är veckan innan påskhelgen och kallas ”Maslyanitsa” som betyder smör på ryska. Hela veckan äter ryssarna små pannkakor – blinier – med honung, kaviar, smör eller grädde.

Tisdagen efter fastlagen är i många länder känt som Pannkaksdagen. Då samlas stora och små för att äta pannkakor och anordna pannkakslopp.

Fruarna i Olney
Den lilla engelska byn Olney i USA är välkänd för sitt årliga pannkakslopp som har anordnats sedan 1451. Pannkaksloppet i Olney är endast för kvinnor. Det gäller att komma först från byns torg till kyrkan, samtidigt som att man vänder en pannkaka i luften tre gånger, utan att tappa den.

Det är 375 meter från start till slut och kvinnorna är klädda som i gamla dagar med kjol, förkläde och huckle. Den som först först lyckas servera sin pannkaka innan kyrkans klockor ringer samt får en kyss av kyrkvaktmästaren, har vunnit. Kyrkvaktmästaren var den man som ringde i kyrkklockorna, till exempelvis när det skulle hållas gudstjänst i kyrkan.

Enligt historien lagade en kvinna pannkakor på Fettisdagen. Medan hon höll på att steka dem hörde hon kyrkklockan ringa till gudstjänst. Hon ville inte komma för sent till kyrkan så hon sprang med förklädet på och stekpannan i handen till kyrkan.

I gamla dagar fastade de kristna i 40 dagar före påsk. Dagen innan fastan skulle skafferiet tömmas på matvaror som inte fick ätas under fastan. Det var bland annat ägg, mjölk och smör. Ingredienserna använde man till att göra pannkakor av, därför kom dagen att kallas för Pannkaksdagen. Den infaller alltid tisdagen efter fastlagen. Idag är det inte längre en del av kristendomen att fasta i 40 dagar, men Pannkaksdagen har kvarstått som en trevlig och välsmakande tradition, särskilt i engelsktalande länder.

Pannkaksdagen i Sverige – äventyr och barnböcker
Pannkaksdagen.se anser att pannkaksdagen är oupplösligt förknippade med äventyr och barnböcker. Pettson och Findus gör pannkakstårta och Pippi Långstrump bjuder sina vänner på pannkakor. Pannkaksdagen.se uppmuntrar därför skolelever att finna inspiration till bra högläsning eller delta i tävlingen om att skriva Årets Pannkakshistoria, Här gäller det att skriva ett äventyr, en novell, fabel eller dikt som innehåller minst en pannkaka. Alla upp till 13 år är välkomna att delta och ger även tips på övningar man kan ägna sig åt.

ÖVNING 1: Pannkaksramsan. 
Fråga eleverna vilka de tre viktigaste ingredienserna i pannkaka är. (Mjöl, ägg, mjölk) Läs ramsan ”Två, ett, ett, att göra pannkaka är lätt” flera gånger så att de kommer ihåg den. Fråga om de vet vilket det ska vara två av och vilket det ska vara en/ ett av för att smeten ska bli bra. 
Sen kan de skriva ramsan ”Två, två ett, att göra pannkaka är lätt” med sin finaste handstil och rita ingredienserna i sin bok (Ett ägg, en dl mjöl, två dl mjölk). Lite salt bör man också tillsätta.

ÖVNING 2: Pannkakor från andra länder. 
Låt eleverna ge exempel på andra saker man kan ha i pannkakorna. Här kan förslagen nog bli många, allt ifrån smaksatt yoghurt, kesella, frukt eller bär, äppelmos, proteinpulver, kakao, crème fraiche, lök, skinka, bacon, riven potatis eller morot. Säkert finns det elever med utländsk bakgrund i klassen. Hur är de vana att äta pannkakor?

ÖVNING 3: Barnböcker med pannkakor. 
En mycket känd flicka serverar pannkakor till sina nya grannar. Flickan har en häst och en apa. Vad heter hon? 
En katt som har födelsedag tre gånger om året får en pannkakstårta av sin vän Pettson. Vad heter katten? 
Försök hitta andra pannkaksberättelser, till exempel finns det i böckerna om Alfons Åberg och Nicke Nyfiken.

ÖVNING 4: Pannkakscharader. 
Be eleverna att skriva upp massvis med substantiv som har med pannkakor att göra. Själv kan du förslagsvis skriva upp saker som grytlappar, underlägg, förkläde, spis, plättar, smet. Låt en elev i taget komma fram och dra en lapp och försöka visa med rörelser (utan att säga ett ord) vad det står på lappen. Vill du kan du dela in klassen i två lag eller kan de tävla alla mot alla. När alla ord är uppspelade kan ni arbeta vidare med definitionen av orden. Vad är till exempel skillnaden mellan pannkakor och plättar? Mellan smet och deg? Förslagsvis kan man skriva en mening om varje ord som måste innehålla ett visst antal ord, till exempel sex ord. Då blir det lite svårare. Kanske kan orden sedan bli läxa eller en skrivstilsövning?

Här är länkar till pannkakor från andra länder som Pannkaksdagen.se delar med sig av en lång rad recept på pannkakor:
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/cajun-majspannkaka
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/amerikanska-pannkakor-med-blabar
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/arabiska-pannkakor
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/saffranspannkaka
http://www.dn.se/mat-dryck/reportage/syrad-pannkaka-och-heta-grytor
http://www.dn.se/mat-dryck/recept/boxty—irlandska-raggmunkar-med-bacon-och-senap

Polska pannkakor med kvark och russin

Polska pannkakor med kvark och russin

Kultursmakarna kan också rekommendera Clatitie – rumänska pannkakorPolska pannkakor med kvark och russin, eller varför inte  Ålandspannkakan med sviskonkompott och grädde.

Och så slutligen ett recept på svenska pannkakor:
1 del vetemjöl
2 delar mjölk mjölk
1 ägg per dl vetemjöl
lite salt

Vispa ihop i ingredienserna en bunke, stek sedan båda sidorna i smör i stekpannan.

Källor:
Temadagar.se
Mediekompass.se
Pannkaksdagen.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *