April 2019

Maj >><< Mars


Måndag 1 april
Första april, firas i många länder* Eftersom man i Frankrike säger ”poisson d´avril” (som betyder april-fisk)  till den man lurar på första april, kan väl fisk passa bra att äta just den 1 april och till exempel denna smarriga rätt, torsk eller kummel med tomat-baconsås och ansjovis.
Kah b-Nisan, Akitu, Assyriska nyåret. I år blir det år 6769.* Assyrier/syrier världen över firar nyåret Akitu. Assyrier och syrianer tillhör samma folkstam och har sitt geografiska ursprung i forntidens Mesopotamien, som motsvarar delar av dagens Iran, Irak, Syrien och Turkiet. I Sverige lever idag cirka 100 000-120 000 assyrier/syrianer. Kultursmakarna kan tipsa om grönsaksrätten Tabuolle, och två varmrätter – Frike med kött, mandel och pinjenötter samt Auberginegryta med lamm.


Tisdag 2 april
– Världsautismdagen* (FN)
– Sizdah bedar* – en persisk, iransk och kurdisk nyårstradition. Sizdah Bedar är en traditionell  festival som inträffar den trettonde dagen efter Newroz, det persiska nyåret.
Laylat al Miraj – profetens himmelsfärd (sunnimuslimer). Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Himmelsfärden firas med särskilda böner natten före leylat al-isra wa al-miraj. (Observera att judiska och muslimska högtider alltid inleds kvällen före utsatt datum).


Onsdag 3 april
– Kärlekens dag* – Kärlekens dag firas den 3 april varje år och dagen ska inte blandas ihop med Alla hjärtans dag. Kärlekens dag firas dock på samma vis som Alla hjärtans dag, genom att sprida kärlek omkring oss. En kärleksmumskaka förgyller säkert dagen.


Torsdag 4 april
Senegals nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.
Morotens dag*, firas sedan 2003. Morötter är nyttigt och cupcakes är gott. Dessa morotscupcakes hittade vi på sajten Leilas.se och de kanske kan passa att fira Morotens dag med. Morotskakan är en favorit ända sedan andra världskriget. Gör gärna Morotsslantar med crème fraiche som tillbehör till middagen.


Fredag 5 april
Qingming, Kina – gravstädningsdagen, gravsopardagen eller förfädersdagen, kombinerar sorg och glädje. Vemodet och sorgen över de döda blandas med lycka och skratt inför den kommande våren. Zongzi (粽子) är ett slags klibbigt ångkokt ris som är invirat i bambublad. Zongzi äts gärna i Zheijangprovinsen när det är Quingmingfestivalen, gravstädningsdag, i Kina, vilket vanligen är 4 eller 5 april.


Lördag 6 april
– Ugadi även kallat Gudi Padwa – ett av flera hinduiska nyår. I dag är nyårsdagen år 1941, enligt den hinduiska sakakalendern. Denna kalender skapades av en kung vid namn Shalivahan år 78 och är Indiens officiella kalender sedan 1957. En viktig symbol under firandet är att resa ”gudhis” som är speciellt utsmyckade bambupinnar, berättar Multireligiös almanacka.


Söndag 7 april
– Jungfru Marie bebådelsedag (ortodox). Kallas även Herrens bebådelse eller Marie Bebådelsedag. Kristna firar att jungfru Maria fick veta att hon skulle föda Guds son. (Den 7 april enligt den julianska kalendern, den 25 mars gäller för den Gregorianska kalendern)
Mors dag i Armenien*.
– Världshälsodagen (FN, WHO). En matig och nyttig sallad kan vara ett tips att svänga ihop på denna dag.


Måndag 8 april
Internationella romadagen – romernas nationaldag – Romerna har en femhundraårig svensk historia och är en av Sveriges fem nationella minoriteter. Här är ett recept på Bokoli – romskt matbröd med sidfläsk/bacon. Britt-Inger Lundqvist i Skellefteå delar med sig av ett recept på Rumänska kåldolmar, som hon tycker kan vara en lämplig varmrätt på romernas dag.
Hanamatsuri – Buddhas födelsedag (japanska buddhister). I japansk buddhism firas Buddhas födelsedag alltid den 8 april. Hanamatsuri betyder ordagrant blomfestivalen och många går till templen för att dekorera buddhafigurerna med vackra blommor och dricker örtteet ama-cha.

 


Tisdag 9 april
Iraks nationaldag* – sedan 2004 efter att Saddam Hussein störtats av amerikanska styrkor den 9 april 2003. Iraks nationalrätt är ”Masgouf” (Masgûf) som är karp smaksatt och fylld med en marinad av olivolja, salt, bergsalt, tamarind och gurkmeja. Den grillas över öppen eld, men går även att göra i ugn hemma.
– Internationella gin & tonic-dagen*


Onsdag 10 april
– Internationella syskondagen* – ge gärna dina syskon en extra kram denna dag. Det är en dag som skapades i USA av en kvinna vid namn Claudia Evart eftersom hon ville hylla sin bror och sin syster som båda tyvärr dog i unga år. Dagen firas numera på vissa håll i USA, men här i Sverige är den nog rätt okänd.
– Internationella koltdagen* (samisk tradition) – Dagen startades av det Samiska ungdomsförbundet i Norge år 2014. Initiativtagarna anser att kolten borde synas mer i det vardagliga livet och inte bara vid kulturella sammanhang.


Torsdag 11 april


Fredag 12 april
Lakritsdagen* – här förmedlar vi flera tips på lakrits i mat och här recept på desserten pannacotta med lakritsbär. Något kan säkert locka den som vill fira lakritsens dag.
– Linssoppans dag* – instiftad av Baljväxtakademin. Varför inte göra en Röd linssoppa med sval citronyoghurt?
– Gatubarnens dag* Consortium for Street Children (CSC) – Fler än 150 miljoner barn bor på gatan. CSC, en förening för ett sextiotal organisationer som engagerar sig för gatubarns rättigheter, organiserade den 12 april 2011 den första internationella dagen för gatubarn. Denna dag vill ge en röst åt en av de mest missgynnade och osynliga barngrupperna i världen. Dagen ska firas över hela världen: av gatubarn i Marocko, Uganda, Etiopien och Indien såväl som av skolbarn i Irland och politiker i Tanzania och Storbritannien.


Lördag 13 april
– 13-15 april Song Kran – nyår*. firas i många länder i Sydostasien till exempel Thailand, Burma, Laos och Kambodja. Läs mer om hur Johan Bünger firar det med sin kambodjanska familj. Krabba tillhör nyårsfirandet i Kambodja. Vårrullar kan kombineras i all oändlighet. Vi föreslår vårrullar med krabba. Kultursmakarna förmedlar även ett asiatiskt recept på Grönsakswok med broccoli, morötter och champinjoner.
– Baisaki och Khalsa *(sikher) – Nyår och skördefest som uppmärksammar att den tionde gurun grundade den sikhiska församlingen år 1699.
Surdegsdagen – med lite planering gör du Lenas smaskiga surdegsbröd. Kenneths surdegsbröd kan vi också rekommendera. Dagen firas andra lördagen i april.


Söndag 14 april
– Rama Navami – guden Ramas födelse (hinduer). Den ädla och rättrådiga Rama, guden Vishnus sjunde avatar, föddes denna dag. Många hinduiska tempel smyckas med blommor och man läser ur skriften ramayana som handlar om Ramas öden och äventyr.
– Avurudu – Singalesiskt och tamilskt nyår. Firas omkring den 13-14 april i Sri Lanka.
– Vaisakhi – skördefest och solens nyår i Indien som firas av hinduer och sikher. Eftersom olika kalendrar används i Indien firas flera olika nyår. Vaisakhi, som också är en skördefest, firas av många hinduer och sikher. Den söta vetemjölshalwan Karah Parshad är mycket populär vid indiska högtider.
– Bisket Jatra/Navavarsha – nyår i Nepal. Den nepalesiska kalender är en hinduisk månsolkalender som är ungefär 56,7 år före den gregorianska (västerländska) kalendern. Det innebär att det blir år 2076 i Nepal i år. Nyåret firas lugnt och stilla i landet utom i Bhaktapur, en stad utanför huvudstaden Katmandu, där det firas stort.
– Pohela Boishaki – bengaliskt nyår*. Det firas av bengaler oberoende av religion den 14 april som helgdag i Bangladesh och den 14 eller 15 april i de indiska delstaterna Västbengalen, Tripura och delar av Assam.
Palmsöndag (katoliker, protestanter) – inleder påskveckan. Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan, som avslutas med påsk, då Jesus dog på korset på Långfredagen och återuppstod på Påskdagen.


Måndag 15 april
– Världens konstdag – (World Art Day) är en internationell temadag 15 april för att uppmärksamma konsten (måleri, skulptur, arkitektur, poesi, musik) och öka medvetenheten om konsten i världen. Dagen hölls första gången 2012. Datumet 15 april valdes för att hedra Leonardo da Vinci som levde 15 april 1452 – 2 maj 1519. Sammanhållande för dagen är International Association of Art.


Tisdag 16 april
– Världsröstdagen, en världsomspännande manifestation för att visa hur viktig rösten är. Rösten är vårt viktigaste instrument för kommunikation. Över hela världen anordnas många hundra röstevenemang, föreläsningar, konserter, workshops. Så också i Sverige sedan 2013. Läs mer här.  Fira dagen med en radiokaka – vi förmedlar receptet.


Onsdag 17 april
Syriens nationaldag* – 1947 blev landet självständigt från Frankrike. I Mellanöstern äter man gärna rätter som innehåller Frike (rostat grönt vete), lite likt råris men med fastare konsistens. Frike passar till kött, fågel, fisk och skaldjur. Här väljer vi att presentera ett recept med nötkött.
Amerikanska Samoas nationaldag* – överfördes från kejsardömet Tyskland till USA 1900. Pröva en vegetarisk corned beef – en rätt i Samoa.
– Sere sal – yezidiskt nyår (yezidier). Denna dag firar yezider ängeln Malak Taus ankomst till jorden. Den karga och öde jorden förvandlades då och blev grön och full av liv. Under nyårsaftonen målar man ägg i olika färger. Dessa tas med nästa morgon då festmåltider dukas upp på begravningsplatserna. De döda hedras genom sång och inramade foton på de avlidna. Dagen firas den första onsdagen efter den 14 april och inleds i solnedgången kvällen före.
– Dymmelonsdag (katoliker, protestanter). Den sista veckan i fastan kallas ”stilla veckan” eller ”dymmelveckan” och inleds med palmsöndagen. Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag efter det medeltida bruket att vira tyg kring kyrkklockornas kläppar för att de skulle ljuda dovt. Eller också byttes de vanliga ut mot träkläppar (dymmel = träplugg, träkläpp). Då ansågs påskfriden börja, den strängt markerade stillheten inför den stora helgen.
– Mahavir Jayanti, Mahaviras födelsedag (jainister) – Mahavira var en indisk vishetslärare och grundaren av jainismen. Jainismen har en hel del gemensamt med buddhismen, men har ett ännu större fokus på ahimsa, ickevåld. Munkar och nunnor inom jainismen gör sitt yttersta för att undvika att döda ens de minsta livsformer, exempelvis genom att sopa marken framför sig där de går. Vissa jainistiska munkar går också himmelsklädda, det vill säga nakna, som ett sätt att övervinna alla begär till materiella ting – även kläder, berättar Multireligiösa almanackan.


Torsdag 18 april
Zimbabwes nationaldag* – firar att landet blev självständighet under namnet Zimbabwe år 1980. Sadza, en tjock majsgröt som äts tillsammans med kött eller så,  rätt som äts ofta i Zimbabwe.
– Skärtorsdag (katoliker, protestanter) Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.


Fredag 19 april
– Långfredag, (katoliker, protestanter). En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar. Till förrätt på Långfredagen föreslår vi en av vårens verkliga höjdpunkter, vit sparris med rört smör.  För den som vill hålla på gamla traditioner att inte äta kött just på Långfredagen föreslår vi Inkokt lax med inlagd gurka och dillmajonnäs. Efter den nyttiga rätten tycker vi att man har all rätt att unna sig  en marängtårta från Karins kök till kaffet.
– Åminnelsen (Jehovas vittnen) – Åminnelsen är en högtid till minne av Jesus död och utgår från den sista måltiden då han delade det osyrade brödet och vinet med sina lärjungar. Firandet består av sång, bön och ett tal som hålls av en äldstebroder. Ett fat med osyrat bröd och ett glas vin skickas runt i församlingen. Det finns över 22 000 Jehovas Vittnen i Sverige, berättar Multireligiösa almanackan.
Hanuman Jayanti – firar apgudens födelse, (hinduer). Kultursmakarna föreslår kikärtsgryta och gult kryddat ris som varmrätt denna dag.
– Laylat al Bara´ah – Natten kallas för förlåtelsens natt och infaller I mitten av månaden sha´ban, två veckor före ramadan. Muslimer ber under natten om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och sista imamens födelse, berättar Multureligiös almanacka. I Pakistan och Indien äter man gärna den klassiska desserten från Indien och Mellanöstern Halvah i samband med Laylat al Bara´ah.
– Theravadabuddhistiskt nyår, Sri Lanka, Thailand. Firas i tre dagar i samband med den första fullmånen i april. Här förmedlar vi ett vegetariskt recept på Daal, indisk gryta med röda linser.



Lördag 20 april
Polkagrisens dag* – fira den med en polkagrisdessert.
– Påskafton,(katoliker, protestanter). Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. För de kristna kyrkorna är påsken årets största högtid. Det var då Jesus dog för människorna och det var då han på tredje dagen uppstod från de döda. Andris Zvejnieks med rötter i Lettland har vuxit upp med den ryska desserten Pasha på påsk. På påskaftonen äter många ägghalvor, lax och sill till förrätt och lammstek till varmrätt. Här tipsar vi om en variant på en måltid med lite extra sting i; ägghalvor med wasabirom och stenbitsrom  till förrätt och Maries lammköttbullar i mustig tomatsås till varmrätt. Efteråt kan en svalkande hemmagjord mangoglass vara en bra avslutning.
– Erev Pesach (judar) (inleds i solnedgången) – Pesach är en av de stora judiska högtiderna och ursprunget till den kristna Påsken. Då firar judarna firar minnet av hur Moses, cirka 1 200 före vår tidräkning, ledde sitt folk ut ur Egypten, genom Sinaiöknen och fram till Palestina. Här förmedlar vi recept på Matze-kneidl. Och här recept på Charoset. Recept på Sylvias nötkaka hittar du här. Recept på challe – det traditionella judiska helgbrödet – finns här. Observera att judiska högtider alltid inleds kvällen före utsatt datum.


Söndag 21 april
– Påskdagen, (katoliker, protestanter). Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.  En mustig lammragu kanske passar att äta denna dag.
Palmsöndag (ortodoxa). Dagen firas till minne av när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Palmsöndagen inleder stilla veckan.
Vårblot ska upprätthålla goda relationerVårblot (Samfundet Forn Sed) högtidlighåller att årshjulet nu har nått halvvägs mellan midvinter och midsommar och att sommarhalvåret börjar. Sedtrogna hyllar de livgivande krafterna och hälsar sommaren välkommen. Gudar och gudinnor bjuds in och mat och dryck offras. Ett stort vårblot arrangeras varje år av Samfundet Forn Sed vid högarna i Gamla Uppsala. I år, 2019, hålls det för 20:e gången. Här blir det både offerrit och picknick. Enligt svensk fornsed får gudabilder och offergåvor en central plats. Den nordiska fruktbarhetsguden får samsas med korngryn, lök, blommor, bröd, ägg och en ceremonihammare.
– Ridván (bahá´iér). Den tolv dagar långa Ridvánfestivalen hålls från 21 april till 2 maj och räknas som den heligaste högtiden för bahá´ier. Vid dessa datum år 1863 lämnade Bahá’u’lláh, den bahá´iska trons grundare,Baghdad och gick in i det som i dag kallas Ridvánträdgården, som betyder paradis på arabiska. Festivalen börjar vid solnedgången den 13 Jalál, vilket motsvarar 20 eller 21 april. Ridván firas på samma sätt över hela världen – som en glad fest – och den första, nionde respektive tolfte dagen i Ridván är helgdagar då bahá’í-troende inte ska arbeta. 

 


Måndag 22 april
– Jordens dag* – internationella dagen för Moder Jord.
– Annandag påsk, (katoliker, protestanter).


Tisdag 23 april
Saint George’s Day* – firas i England, till minne av landets skyddshelgon Sankt Görans död denna dag 303. Detta är dagen för hjältar och drakar.
– Barnens dag, Nisan*, Turkiet
– Världsbokdagen (UNESCO) – denna dag uppmärksammar Unesco böckers, författares och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Böcker är ett av våra allra mest effektiva verktyg för att arbeta för fattigdomsbekämpning och fredsbyggande, och målet med Världsbokdagen är att uppmuntra författare och kämpa mot analfabetism. Den 23 april är minnesdagen för flera stora författare; Shakespeare, Laxness, de la Vega med flera. ”Låt oss ta upp våra böcker och pennor. De är våra mest effektiva vapen” – Malala Yousafzai, mottagare av Nobels Fredspris 2014. På Unescos hemsida kan du läsa mer om Världsbokdagen.


Onsdag 24 april
– Årsdagen av folkmordet på armenier och andra kristna i Osmanska riket år 1915.


Torsdag 25 april
– Den 25 april 1945 kapitulerade Tyskland i Italien. Dagen är en helgdag som firas på lite olika sätt beroende på hur engagerad man är i politiken. Men äter gör alla. Här tipsar vi om recept på pasta med skaldjur (pasta frutti di mare), aubergine med grönsaker och svamp (verdure ripieni) som för- respektive mellanrätt samt en chokladkaka (chocolate salami roll) som efterrätt eller till kaffet.
– Festa di San Marco – Venedigs skyddshelgon San Marco – evangelisten Markus firas med olika festligheter. Dessutom ger venetianska män en röd rosenknopp till sin käresta – och så äter man Risi e Bisi. Läs mer om allt detta och se receptet här
– Skärtorsdag, (ortodoxa). Denna dag firas den heliga nattvardens instiftande. Det var den dagen Jesus åt sista måltiden med sina lärjungar. Och denna dag då Judas Iskariot förrådde Jesus så att han kunde gripas av Pontius Pilatus män. Den kristna Påsken firar livet och gamla traditioner.


Fredag 26 april
Tanzanias nationaldag. Färgstarka bönor äter man i Tanzania till kokt ris, men de är också goda att servera som ett annorlunda tillbehör till kötträtter. I helaTanzania äts chapati, ett bröd som förts till Tanzania av indier, och äts tillsammans med te, olika fyllningar, soppor och grytor. Man skrapar ofta upp de sista matresterna med brödet.
– Promenadens dag.*
– Långfredag (ortodoxa) – En dag av sorg och stillhet då kristna minns Jesus lidande och att han dog på korset för människornas skull. Ortodoxa fastar.


Lördag 27 april
Nederländernas nationaldag* – firar konungens födelsedag. Nederländernas kung firas med en orgie i orange. I Nederländerna hör den lilla pannkakan Poffertjes till det traditionella köket. Allt firas med dessa plättar, familjens födelsedagar liksom Konungens födelsedag den 27 april. En typisk nederländsk huvudrätt är Stamppot, en typ av pyttipanna som görs på potatismos, grönsaker och bacon eller korv. Jordnötskakor – pindakoekjes – är också självskrivna när det är fest i Nederländerna.
 Amerikanska Sierra Leones nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1961.
Sydafrikas nationaldag* – firar de första demokratiska valen 1994. År, 2014,var det 20 år sedan de första fria valen hölls i Sydafrika. Sydafrikas nationalrätt är Bobotie, uttalas ba-boor-tea. Det är en utsökt blandning av smakrikt kött och frukt med en krämig gyllene yta
Togos nationaldag* – firar självständighet från det av Frankrike administrerade FN-mandatet 1960. Kultursmakarna förmedlar här recept på ett axplock maträtter med influenser från olika delar av Afrika.
Afghanistans nationaldag* – har firats till minne av aprilrevolutionen 1978 då kommunistpartiet tog makten. Qabili palau är Afghanistans nationalrätt.
– Påskafton (ortodoxa) Under påskaftonsnatten börjar förberedelserna inför påskdagen. Påskafton brukar kallas dagen mellan liv och död. På påskaftonen äter många ägghalvor, lax och sill till förrätt och lammstek till varmrätt. Här tipsar vi om en variant på måltiden med lite extra sting i; ägghalvor med wasabirom och stenbitsrom till förrätt och Maries lammköttbullar i mustig tomatsås till varmrätt. Efteråt kan en svalkande hemmagjord mangoglass vara en bra avslutning.


Söndag 28 april
– Pascha, påskdagen (ortodoxa) Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.
Hanami – Körsbärsblommans dag i Kungsträdgården i Stockholm med olika japanska aktiviteter och uppträdanden, arrangeras av Japanska föreningen. I Göteborg,  i Botaniska trädgården firas Hanami med japansk körsbärspicknick samma dag i år 2019.  Laga körsbärsblommeris – Sakura gohan – dagen till ära.


Måndag 29 april
– Dansens dag, eller den internationella dansdagen*. Det är hälsosamt att dansa – rena hälsokuren. Dagen firas runt om i hela världen på Jean-Georges Noverres födelsedag, han föddes den 29 april år 1727. I Sverige firas dansens dag genom att man uppmärksammar dansen i alla möjliga sammanhang. Kalvdans en svensk dessertklassiker kan passa denna dag.
– Golden week börjar (Japan). Golden week, gyllene veckan, är fyra nationella högtider på rad på sju dagar i Japan.
– Annan dag påsk (ortodoxa)
– Annandag påsk, ”Thnahto” – de dödas vilodag, (syrisk ortodoxa). Detta är en dag för kyrkogårdsbesök. Man ber om Guds nåd för de avlidna och prästen håller korta mässor. Denna dag firas traditionellt som stor folkdag och symboliserar segern över döden. När Jesus begravdes på långfredagen besökte Han samtliga döda och ingav dem förhoppningar och barmhärtighet. Till följd av Jesus uppståndelse på påskdagen får de döda vila på annandagen som är alla dödas minnesdag. Enligt Syrisk-Ortodoxa tron får såväl de onda som de goda vila, även döda i helvetet blir befriade från sina straff just på denna dag.


Tisdag 30 april
– Valborgsmässoafton* – firar vårens ankomst i Estland, Finland, Lettland, Sverige, Tjeckien, Slovenien och Tyskland den 30 april eller 1 maj. Valborgsfirandet inleder sommarhalvåret. I Sverige firar vi med att sjunga in våren, gärna vid en eld tillsammans med släkt och vänner. Kanske också genom att skåla med ett glas Champagne. Det lär motverka åldersrelaterade minnesproblem. Exempel på varmrätter som kan tillagas i förväg och bara värmas upp är Auberginegratäng med mozarella och parmesan och Squashpaj med rom.
– Återföreningsdagen, Vietnam*
– Beltane eldfestival  – fruktsamhetens högtid (wiccaner). Bel är en keltisk gud och Beltane är en urgammal keltisk högtid. Den tros vara en av de äldsta högtiderna, började på kvällen före 1 maj och markerade början på den keltiska sommaren. Elden associeras med sexuell passion, förvandling och förnyelse. Man tände eldar för att bränna bort det gamla för att nytt skulle kunna komma in. Man brukade hoppa över eld vid Beltane, för att välsigna ett förhållande eller bli fruktsam eller bränna sådant man vill bli av med.


* innebär att dagen eller högtiden firas samma datum varje år.
(Observera att judiska och muslimska högtider alltid inleds kvällen före utsatt datum)