Receptet på denna smaskiga nötkaka är hämtat från ”Judisk mat i svenskt kök”, Hillelförlaget. Den är god när som helst, till exempel vid den judiska Pesach, och passar bra även för den som är glutenintollerant.
Ingredienser:
2 1/2 dl socker
5 ägg
2 1/2 dl välj själv
(som extra smaktillsats vid val av hasselnöt: 1msk kakaopulver, vid val av valnöt: skalet av en riven citron)
Gör så här:
1. Smörj mycket väl en kakform som har raka kanter, smeten fastnar annars lätt. Man kan även ”bröa” formen med matsemjöl
2. Häll sockret i en bunke med ett helt ägg och 4 äggulor. Vispa med matberedare så att det blir en pösig smet.
3. Vispa de 4 äggvitorna hårt.
4. Blanda de malda nötterna i äggsmeten, rör om så att allt blir blandat.
5. Vänd ner de vispade äggvitorna med lätt hand så att allt blir en fluffig smet.
6. Grädda i 175 grader i 30-35-40 minuter, känn med en sticka om kakan är torr. Låt svalna i formen.