Juni 2014

Juli >><< Maj


Söndag 1 juni
Samoas nationaldag
– Mjölkens dag – Smarrig smoothie – eller mjölkdrink – är bra till mellis, när man vill ha något gott och nyttigt eller vill fira mjölkens dag 1 juni. Det finns säkert hur många smoothierecept som helst. Här är ett vi tycker om. 


Måndag 2 juni
Italiens nationaldag – firar att landet blev republik 2 juni 1946. Italiens nationaldag är värd att fira med en äkta italiensk Pasta al Pomodore – pasta med tomatsås. Eller kanske med en pizza från Ligurien. Eller varför inte med Gnudi di Maremma gärna tillreds i den toscanska regionen Maremma.
– Drakbåtsfesten, Kina


Tisdag 3 juni
– Shavout – Veckofesten (judar) 3-5 juni. Veckofesten är en skördefest för årets första frukter och synagogan dekoreras med löv och blad. Högtiden firas även till minne av den dagen då Torah, den judiska lagen och heliga skrift, togs emot av Moses vid berget Sinai.


Onsdag 4 juni
Tongas nationaldag
– Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression (FN).


Torsdag 5 juni
Danmark – Grundlagsdagen, firar att landet skrev sin första grundlag 5 juni 1849. Egentligen har inte Danmark någon officiell nationaldag, men den 5 juni är det Danmarks grundlagsdag som också brukar benämnas dansk nationaldag. Visst tänker man på danska smörrebröd när man vill  hitta något smaskigt som kan representera denna dag?
– Fars dag i Danmark
– Världsmiljödagen (FN) Detta är en av de viktigaste FN-dagarna. Med tanke på den globala uppvärmningen måste alla ta sitt ansvar. Det finns mycket vi kan göra. Att själva leva miljövänligt är förstås bra, men minst lika viktigt är att ställa hårdare krav på världens makthavare skriver Mångkulturella almanackan.


Fredag 6 juni
Sveriges nationaldag, även svenska flaggans dag. Firar att Gustav Vasa valdes till kung 1523. Sverige har ingen officiell nationalrätt, men vid sidan av till exempel smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor ligger väl ändå köttbullarna bra till.
– Dagen D – Den 6 juni 1944 landsteg de allierade med 160 000 soldater i Normandie och britter, amerikaner och kanadensare startade sitt anfall mot Tyskland.
– Fruktens dag
– Färskpotatisens dag
– Sillens dag – Efterfrågan på utflyktsmat i Emelies sommaröppna lanthandel i Sanden på Norra Finnö i Östergötlands skärgård är stor och Emelie lägger in sill, steker kycklingar och revbensspjäll, gör olika typer av röror samt hänger biffkött till grillen. Här är hennes recept på inlagd sill.


Lördag 7 juni


Söndag 8 juni
– Fars dag, Belgien, Österrike
– Världshavens dag (FN) – Denna dag kanske det passar att bjuda på en fiskrätt. Den Norska Ambassaden i Stockholm publicerar varje vecka en ny fiskrätt. Här är bara i välja och vraka. 


Måndag 9 juni
Åland – firar att öriket blev autonom region till Finland 1921. Denna dag kommer Ålandspannkakan säkerligen att serveras på många håll på Åland. 


Tisdag 10 juni
Portugals nationaldag  


Onsdag 11 juni


Torsdag 12 juni
Filippinernas nationaldag
Rysslands nationaldag
– Laylat al Bara´ah – Natten kallas för förlåtelsens natt och infaller I mitten av månaden sha´ban, två veckor före ramadan. Muslimer ber under natten om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och sista imamens födelse, berättar Multureligiös almanacka. I Pakistan och Indien äter man gärna den klassiska desserten från Indien och Mellanöstern Halvah i samband med Laylat al Bara´ah.


Fredag 13 juni


Lördag 14 juni
 
Storbritannien – firar drottningens officiella födelsedag (saknar officiell nationaldag)
Falklandsöarna – firar befrielsedag
Pitcairnöarna
Sankta Helena


Söndag 15 juni
– Fars dag i Afghanistan, Chile, Etiopien, Turkiet med flera länder.


Måndag 16 juni
– Guru Arjans martyrdag (sikher). Guru Arjan, den femte gurun, torterades till döds för sin tros skull. För att minnas hans lidande och hans budskap om tolerans bjuds alla människor, oberoende av tro eller hudfärg, på svalkande dryck. Många sikhiska läkare utför gratis hälsoundersökningar den dagen berättar Multireligiösa almanackan. Kachi Lassi är en härligt uppfriskande dryck med bara tre ingredienser som sikherna gärna bjuder medmänniskor på denna dag.


Tisdag 17 juni
 Islands nationaldag – firar självständighet från Danmark 1944. På Island äter man naturligt nog ofta fisk. Varför inte grilla långarygg på Islands självständighetsdag den 17 juni?
– Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka (FN). En sandkaka som smälter på tungan kan passa för att uppmärksamma dagen.


 

Onsdag 18 juni
 Seychellernas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1976.
– Internationella picknickdagen. Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine.Torsdag 19 juni
– Kristi kropps och blods högtid (katoliker). Högtiden kallasäven för Corpus Christi och firas bland annat med processioner för att hylla eukaristin, nattvarden.


Fredag 20 juni
– Världsdagen för flyktingar (FN). Överlevnad, arbeta, ett rimligt liv med trygghet och frihet för tanken. Det är grundläggande behov som får människor att bryta upp och lämna nära och kära, hem och ägodelar. Hur mycket av dina saker får plats i en plastpåse? Frågar Mångkulturella almanackan.
– Midsommarafton – Sedan urminnes tider firar vi sommarsolståndet – årets längsta dag och en natt så kort att den knappt märks.  Fira med sill, jordgubbar – en pavlova med jordgubbar till exempel och dans runt majstången, och varför inte genom att satsa på midsommar Latino som numera firas på många håll i Sverige. På Järvafältet i Stockholm är det en stor folkfest, berättar Mångkulturella almanackan.


Lördag 21 juni
 Grönlands nationaldag – firar självständighet från Danmark 1979.
– Fars dag i Libyen, Syrien


Söndag 22 juni


Måndag 23 juni
 Luxemburgs nationaldag
– Fars dag, Nicaragua, Polen


Tisdag 24 juni
– Johannes döparens dag* Den helige Johannes Döparens dag (protestanter) firas 6 månader före jul. Johannes Döparen var den sista av de profeter som förutsåg att Kristus, Guds son, skulle komma. Det var Johannes som döpte Jesus i Jordanfloden.
– Sankthansaften – Danmark, Norge
– Inti Raymi – Andinskt nyår och solfest i Latinamerika, en midvinterfest från inkatiden. Fira med peruansk Quinotto.


Onsdag 25 juni
 Kroatiens nationaldag – firar självständighet från Jugoslavien 1991.
Moçambiques nationaldag –  firar självständighet från Portugal 1975.
 Sloveniens nationaldag – firar självständighet från Jugoslavien 1991. 


Torsdag 26 juni
 Madagaskars nationaldag – firar självständighet från Frankrike 1960.


Fredag 27 juni
Djiboutis nationaldag – firar självständighet från Frankrike 1977.
– Jesu heliga hjärtas dag (katoliker). Denna högtid firas tredje fredagen efter pingst. Hjärtat symboliserar Jesus kärlek till människosläktet och är därmed även en påminnelse om Guds barmhärtighet, eftersom Jesus är både Gud och människa.


Lördag 28 juni
Fastemånaden Ramadan inleds (muslimer). Att fasta är en av islams fem grundpelare och det görs under hela månaden ramadan. Från solens uppgång till dess nedgång får man vare sig äta eller dricka. Fastan bryts på kvällen genom att man äter dadlar och dricker mjölk tillsammans. En praktiserande muslim ska leva så enkelt som möjligt och försöka ägna all sin vakna tid åt tillbedjan och andlig utveckling. Ramadan är också en tid för givmildhet och förlåtelse, berättar Multireligiösa almanackan. Vi förmedlar ett recept på Sambossa som Tasteline tipsar om.


Söndag 29 juni
Allmän namnsdag i Grekland. För greker är namnsdagen en viktig dag att fira, mycket viktigare än till exempel födelsedagen. Eftersom namnsdagarna är så viktiga, finns det en särskild dag på året då de, vars namn inte finns med i almanackan, får fira namnsdag. Det är den 29 juni, då också apostlarna Petros och Pavlos har namnsdag. Är det en varm sommardag kan dessa feta och vattenmelon-torn passa till småplock för den som vill fira den allmänna namnsdagen.
–  Heliga apostlarnas Petrus och Paulus dag (katolsk, ortodox). ”Apostlafurstarna” Petrus och Paulus betydelse för den kristna kyrkan omvittnas redan i Nya Testamentet. Petrus utnämndes av Jesus till den ”klippa” som kyrkan ska vila på. Båda apostlarna led martyrdöden i Rom under kejsar Nero.


Måndag 30 juni
 Demokratiska republiken Kongos nationaldag.
– Pilsnerkorvens dag. Denna dag är instiftad av Bullens pilsnerkorv. Kommersiellt så det smaskar alltså. Men även kult.