Juli 2018

Augusti >><< Juni


Söndag 1 juli
Brittiska Jungfruöarnas nationaldag*
Burundis nationaldag* – firar självständighet från Belgien 1962
Kanadas nationaldag* – firar skapandet av den kanadensiska konfederationen 1867.  Kanadensiska pannkakor med lönnsirap kan anses som en av landets nationalrätter.
Rwandas nationaldag* – firar självständighet från Belgien 1962
Somalias nationaldag* – firas till minne av den dag Somalia blev självständigt från Storbritannien och Italien och enat 1960.

 


Måndag 2 juli
– Rosens dag* – varför inte göra något gott av rosor? Här förmedlar vi ett – eller egentligen två – recept från matskribent och författare Aglaia Kremezi. Det ena är Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad, det andra är just Rosenbladsmarmelad.

Mors dag i Sydsudan (firar första måndagen i juli)
Caymanöarnas nationaldag (firas första måndagen i juli)


Tisdag 3 juli
Vitrysslands nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Nationalrätten i Vitryssland heter Draniki, raggmunk, som om man vill, kan innehålla köttfärs. Här finns ett sådant recept. Läs Inessa Korshuns berättelse om hur självständigheten firas i Vitryssland.


Onsdag 4 juli
USA:s nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1776. Här är vår gästbloggare Diana Ljungaeus recept för en lyckad amerikansk grillfest: Vattenmelonsallad, Grillade majskolvar, MajsbrödMargaritaGrillmarinadAmerikansk äppelpaj

 


Torsdag 5 juli
Venezuelas nationaldag* – firar självständighet från Spanien 1811.
Kap Verdes självständighetsdag*, firar självständighet från Portugal 1975. Pröva Angelinas Capo verdianska Lillpite-Cachupa.
– Isle of Man firar Tynwald Day. Dagen räknas som öns nationaldag.


Fredag 6 juli
Komorernas nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1975
Malawis nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1964
– Internationella kyssdagen*


Lördag 7 juli
Salomonöarnas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1978
Tanabata, Stjärnfesten (Japan) – När stjärnorna Vega och Altair möts på himlavalvet dekoreras bambuträd med färgglada pappersremsor, där både vuxna och barn skrivit ner sina önskningar. Ibland får pappersremsorna med önskningar driva med strömmen i en flod, för att till sist nå stjärnorna och slå in, berättar Mångkulturell almanacka. En del firar högtiden enligt den gregorianska kalendern vilket blir i augusti, i år den 9 augusti. Här förmedlar vi ett av Japan Centres recept, på Okonomiyaki – en lättlagad japansk omelett med många ingredienser.


Söndag 8 juli
– Fars dag i Uruguay (firas andra söndagen i juli)


Måndag 9 juli
Palaus nationaldag* – firar konstitutionsdagen
– Bábs martyrdöd (bahá´íer)*


Tisdag 10 juli
Bahamas nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1973
– Kristi förklarings dag (Svenska kyrkan). Den här dagen påminner om hur Jesus förvandlades inför sina lärjungars ögon. Han omgavs av ett vitt ljussken och lärjungarna förstod att han var Gud. I de flesta kristna länder firas högtiden 6 augusti, men i svenska kyrkan varierar datumet från år till år eftersom det är kopplat till påsken, berättar Multureligiös almanacka.


Onsdag 11 juli
Mongoliets nationaldag* – firar självständighet från Kina 1921
– FN:s befolkningsdag*
– Internationella råkostdagen*


Torsdag 12 juli
Kiribatis nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1979
São Tomés och Príncipes nationaldag* – firar självständighet från Portugal 1975.
– Heliga apostlarnas Petrus och Paulus dag (ortodoxa julianska kalendern). ”Apostlafurstarna” Petrus och Paulus betydelse för den kristna kyrkan omvittnas redan i Nya Testamentet. Petrus utnämndes av Jesus till den ”klippa” som kyrkan ska vila på. Båda apostlarna led martyrdöden i Rom under kejsar Nero.
– Malaladagen* (FN) – Malala Yousafzais födelsedag har deklarerats som Malala Day av Förenta Nationerna. Dagen påminner även om ett kraftfullt tal vid FN där hon krävde världsomspännande tillgång till utbildning.


Fredag 13 juli
Montenegros nationaldag*
– Paltdagen* – Här förmedlar vi ett paltrecept.
– Obon – minnesdag för de döda (buddhister) (Japan, framför allt Tokyo). De flesta firar högtiden den 13 – 15 augusti enligt månkalendern. Högtiden firas i tre dagar. Under Obon, tror människor, att deras förfäders andar kommer tillbaka till sina hem för att återförenas med sin familj och be för andarna. Fira med landets inofficiella nationalrätt sushi eller annan traditionell mat som sukiyaki.


Lördag 14 juli
Frankrikes nationaldag – firar minnet av stormningen av Bastiljen som inledde franska revolutionen 1789. är DN frågade fransmän för fem år sedan om landets nationalrätt, blev svaret den lite anspråkslösa ”Steak frites”, som betyder biff med pommes frites.
Här förmedlar vi DN:s recept på Steak frites.
Franska territorier och departement nedan firar också Frankrikes nationaldag:
– Franska Guyana
– Franska Polynesien
– Guadeloupe
– Martinique
– Réunion
– Saint-Pierre och Miquelon
– Wallis- och Futunaöarna
Irak, republikens dag. Iraks nationalrätt är ”Masgouf” (Masgûf) som är karp smaksatt och fylld med en marinad av olivolja, salt, bergsalt, tamarind och gurkmeja som grillas över öppen eld.


Söndag 15 juli
– Bemärkelsedag för tornedalingar och kväner.
– Kristi förklarings dag (Svenska kyrkan). Den här dagen påminner om hur Jesus förvandlades inför sina lärjungars ögon. Han omgavs av ett vitt ljussken och lärjungarna förstod att han var Gud. I de flesta kristna länder firas högtiden 6 augusti, men i svenska kyrkan varierar datumet från år till år eftersom det är kopplat till påsken, berättar Multureligiös almanacka.


Måndag 16 juli
– Maria del Carmen. Vår fru av berget Karmel (katoliker).
– Chokhor duchen – Firas inom tibetansk buddhism till minne av när Buddha höll sin första undervisning i hjortparken Sarnath i Indien. Buddha förklarade de fyra ädla sanningarna och satte ”lärans hjul” i rullning. Buddhister i Tibet besöker heliga platser där de offrar rökelse och hänger upp böneflaggor, berättar Multireligiös almanacka.


Tisdag 17 juli
– Världsdagen för internationell rättvisa, även kallad ”Day of International Criminal Justice” eller ”internationell rättvisa” firas över hela världen den 17 juli som en del av ett försök att erkänna det framväxande systemet för internationell straffrätt samt för att uppmärksamma grundandet av den internationella brottmålsdomstolen i Haag den 17 juli 1998.


Onsdag 18 juli
FN:s Internationella Mandeladag.* Detta är en dag som firas på Nelson Mandelas födelsedag, 18 juli. Den utsågs formellt av FN:s generalförsamling i november 2009. Dagen är avsedd att hedra honom och hans gärning genom välgörenhetsarbete. Kampanjens budskap är att Mandela har arbetat 67 år för social rättvisa och de uppmanar folk att ägna sig åt välgörenhet i 67 minuter.
– Ölets dag – infaller tredje onsdagen i juli. Dagen är instiftad av Sveriges Bryggerier 2012 som ett sätt att hylla bryggeriernas skyddshelgon Gambrinus. Denna dag håller många bryggerier som är medlemmar i Sveriges Bryggerier öppet hus för allmänheten. Förväxla inte dagen med internationella öldagen som infaller första fredagen i augusti. Om du vill hylla ölet med en maträtt kan Sjömansbiff vara ett tips. Här är ett recept.
– Dhwa raba/Dahoa raba – mandeiskt nyår.Det mandeiska nyåret firas till minne av hur Gud skapade den andliga urmänniskan Adam Kasia. De första 36 timmarna ägnas åt bön och tillbedjan av Gud i var och ens hem. Därefter besöker man nära och kära och framför lyckönskningar, berättar Multireligiösa almanackan.

 


Torsdag 19 juli
19-24 juli Fruntimmersveckan* (Sverige). Kanske kan en klassisk Prinsesstårta eller varför inte Fridas gräddtårta eller Carolines gräddtårta passa någon av dagarna i veckan. Eller sök på tårta på vår sajt och låt dig inspireras.

 


Fredag 20 juli
Colombias nationaldag – firar självständighet från Spanien 1810. Den som vill låta sig inspireras av det colombianska köket denna dag kanske vill pröva att tillaga empanada (piroger).
Vänskapens dag i Uruguay, Brasilien och Argentina*


Lördag 21 juli
Belgiens nationaldag – högtidlighåller att Leopold I blir Belgiens första kung år 1831. En av landets nationalrätter är Moules frites som kom till på grund av för mycket is.


Söndag 22 juli
– Maria Magdalenas festdag (katoliker) – helgondag.
– Räkans dag – laga gärna Förälskade räkor
– Tisha be-Av – Fastedag, (judar). Denna fastedag är till minne av de olyckor som har drabbat det judiska folket. Särskilt minns judarna de två gånger judarnas tempel i Jerusalem förstördes, år 586 f.v.t och år 70 v.t. Många judar fastar och ber under denna dag. Observera att i den judiska kalendern, börjar vid solnedgången kvällen före en helgdag. Det innebär att praktiserande judar firar Tisha Beav från solnedgången på lördag 21 juli i år 2018.


Måndag 23 juli
Egyptens nationaldag – högtidlighåller revolutionsdagen 1952
– Varmkorvens dag*
Rötmånaden börjar (Sverige)


Tisdag 24 juli
– Kusindagen – en dag då du kan tala om för dina kusiner, såväl de som är nära som de långt borta, hur mycket du uppskattar dem.


Onsdag 25 juli
Puerto Ricos nationaldag – firar konstitutionsdagen 1952


Torsdag 26 juli
Liberias nationaldag
Maldivernas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1965. Här är en svensk variant av tonfiskplättar.
– Bellmandagen


Fredag 27 juli
– Sjusovardagen – Om det regnar på sjusovardagen blir det regn hela sju veckor framöver, står det i bondepraktikan.
– Stockholm Pride Festival – 2018 Euro Pride, pågår till 5 augusti (7 dagar)
– Asala Puja Dharmadagen (buddhister). Denna fullmånedag firas till minne av när Buddha för första gången predikade sinlära för fem munkar. En av munkarna fick en första glimt av nirvana, upplysningen. Denna dag kallas också för dharmadagen eftersom den fokuserar på Buddhas lära, dharma. Dagen efter börjar regnperioden som innebär en tre månaders meditation för alla munkar och nunnor.
– Guru Purnima – Guruns dag (hinduer). Denna dag hyllar och firar lärljungarna sina andliga mästare, sina guruers. Relationen mellan mästare och lärjunge är central för den som vill göra andliga framsteg, berättar Multureligiösa almanackan.


Lördag 28 juli
Perus nationaldag – firar självständighet från Spanien 1821. Ceviche passar på Perus dag.
– Alla föräldrars dag*


Söndag 29 juli
Färöarnas nationaldag – högtidlighåller Olav den heliges dödsdag
– Lasagnens dag*. Fira dagen med att göra en smaskig lasagne, eller varför inte en vegetarisk dito.


Måndag 30 juli
Marockos nationaldag – firar årsdagen av att kung Mohammed VI besteg tronen 1999. Couscous har sitt ursprung hos berberfolket och är närmast nationalrätt i Marocko.
Vanuatus nationaldag – firar självständighet från Storbritannien och Frankrike 1960
Vänskapens dag (Paraguay)


Tisdag 31 juli


* innebär att dagen eller högtiden firas samma datum varje år.