Gräddtårtans dag infaller första söndagen i oktober.
Traditionen att baka söta bakverk går att spåra ända till forntidens Egypten, en konst som sedan förfinades i antikens Grekland och i det efterföljande romarriket. Efter romarrikets fall fortsatte konsten utvecklas i Italien, smördegen uppfanns bland annat där under 1600-talet.
Yrket sockerbagare dök upp i Sverige i slutet av medeltiden. Under 1700-talet ökade antalet sockerbagare, främst genom invandring från Schweiz, Italien och Frankrike.
Till en början såldes bakverken via städernas apotek och de vanligaste bakverken var mandelspån, torra maränger, mandeltårtor – men också sylt, glass och konfekt.
Kanske vill du fira dagen med Fridas gräddtårta.
Tårtbotten
3 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
Gör så här:
- Vispa ägg och socker pösigt.
- Blanda ihop mjöl och bakpulver och rör ner i äggsmeten.
- Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten.
- Grädda mitt i ugnen i ca 35 minuter i 175 grader.
Hallonmousse
250 g frysta hallon
1-2 msk strösocker
1 msk gelantinpulver + vatten
2½ dl vispgrädde
Gör så här:
- Värm hallonen och sockret i en kastrull, det ska inte koka utan bara sjuda. Ta bort från värmen.
- Blanda ut gelantinpulvret i lite vatten, låt svälla någon minut och rör sedan ner det i hallonen, se till att det inte blir några klumpar kvar av gelantinet. Låt svalna helt.
- Vispa grädden och vänd ner hallonblandningen. Låt stå svalt, gärna över natten.
Mjölkchokladfluff
150 g mjölkchoklad (Frida använde Fazers blåa eftersom hon tycker att den är godast!)
2½ dl vispgrädde
Gör så här:
- Smält försiktigt ner chokladen i grädden i en kastrull, det ska absolut inte koka.
- Rör om under tiden så att det inte bränner fast i botten på kastrullen.
- Låt chokladgrädden svalna helt, minst 3-4 timmar men gärna över natten.
- Vispa upp grädden.
- Dela tårtbottnen i tre delar. Fyll det understa lagret med hallonmousse och det andra lagret med chokladfluff.
- Lägg på locket. Spackla tårtan med vispgrädde, det går åt ca 3 dl till att täcka tårtan.
- Dekorera vilt! Frida garnerade med hallon, jordgubbar och längst ner lade hon Maltesers.
Källor:
Wikipedia
Fridas mat