Augusti 2017

September >><< Juli


Tisdag 1 augusti
Benins nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960
– Gudsmodersfastan (ortodoxa) – Fastan inför Marie himmelsfärd, hålls i två veckor före 15 augusti (ortodoxa).
Jamaicas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1962, firas första måndagen i augusti.
– Día de la Pachamama – Moder Jords dag (latinamerikanska urfolk).
– Tisha be-Av – Fastedag, (judar). Denna fastedag är till minne av de olyckor som har drabbat det judiska folket. Särskilt minns judarna de två gånger judarnas tempel i Jerusalem förstördes, år 586 f.v.t och år 70 v.t. Många judar fastar och ber under denna dag. Observera att i den judiska kalendern, börjar vid solnedgången kvällen före en helgdag. Det innebär att praktiserande judar firar Tisha Beav från solnedgången på måndag 31 juli i år 2017.


Onsdag 2 augusti
Makedoniens nationaldag*
– Minnesdag för förintelsen av romerna*
– Den ekologiska skuldens dag/Overshoot day inföll den 8 augusti år 2016. Dagen har instiftats av det brittiska New Economics Foundation. När vi nått Den ekologiska skuldens dag har vi förbrukat vad som borde varit jordens totala årskvot för förbrukning av naturtillgångar. År 1987 inföll dagen den 19 december, år 2014 den 19 augusti, år 2015 den 13 augusti, år 2016 var det fem dagar tidigare och i år ytterligare sex dagar tidigare …


Torsdag 3 augusti
Vattenmelonens dag* – då kan man passa på att svalka sig och släcka törsten med en frukt som är perfekt för alla som vill hålla igen på kalorierna. Denna goda fräscha efterrättssoppa, Hallon- och vattenmelonsoppa, passar bra att fira dagen med. En het solvarm dag kan denna melonsoppa svalka gott.


Fredag 4 augusti
Cooköarnas nationaldag* – firar självständighet från Nya Zeeland 1965.
– Alla systrars dag*
Internationella öldagen, infaller första fredagen i augusti. Om du vill hylla ölet med en maträtt kan Sjömansbiff vara ett tips. Här är ett recept.


Lördag 5 augusti
– Örtens dag, infaller första lördagen i augusti.
– Senapens dag – Gör en senapsstekt abborre med syrliga grönsaker och färsk potatis.


Söndag 6 augusti
Bolivias nationaldag* – firar självständighet. Plato Paceño är en populär rätt från La Paz.  Servera med Llajua eller Llajwa, het boliviansk salsa, som tillbehör.
– Kristi förklaringsdag (katoliker, ortodoxa). Den här dagen påminner om att Jesus förvandlades inför sina lärjungars ögon. Han omgavs av ett vitt ljussken och lärjungarna förstod att han var Gud. I de flesta kristna länder firas högtiden 6 augusti, men i svenska kyrkan varierar datumet från år till år eftersom det är kopplat till påsken, berättar Multureligiös almanacka.
– Hiroshimadagen – På Hiroshimadagen uppmärksammas minnet av offren för när de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki förintades av de amerikanska atombomberna den 6 augusti respektive 9 augusti 1945. Hundratusentals människor dog omedelbart och lika många har senare avlidit av strålskador.


Måndag 7 augusti
Elfenbenskustens nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960
Syskonskärlekens högtid, Raksha bandhan (hinduer) i den hinduiska traditionen. Namnet Raksha bandhan betyder ”det skyddande bandet”.


Tisdag 8 augusti
– Lyckans dag
– Kräftpremiär, (Sverige). Nu är det kräfttider. Om du har möjlighet att koka kräftor själv kan vi rekommendera detta recept som vi har vi lånat från recept.nu. En klassiker på kräftskivan är Västerbottenostpaj, här är receptet.


Onsdag 9 augusti
Singapores nationaldag* – firar självständighet från Malaysia 1965.
– Internationella dagen för världens ursprungsfolk* (FN) – Ursprungsfolk är ofta de första att drabbas av storskaliga projekt för utvinning av naturresurser. Men gruvor, biobränsleodlingar eller annat som de ibland protesterar mot kan på sikt hota både klimat och biologisk mångfalt. Alltså värt att lyssna på argument och varningar, skriver Multurkulturella almanackan.
– Rulltårtans dag – vi förmedlar ett recept från KF:s gamla kokbok ”Vår kokbok”.


Torsdag 10 augusti
Tchads nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960. I Tchad kan det hända att man serverar zucchini tillsammans med hirs eller ris, men det är också ett gott tillbehör till kötträtter. Här är ett recept där jordnötter ger zucchini en god smak.


Fredag 11 augusti
Mors dag i Thailand (drottning Sirikits födelsedag)


Lördag 12 augusti
– Internationella ungdomsdagen (FN)


Söndag 13 augusti
– Fars dag i Brasilien, firas andra söndagen i augusti


Måndag 14 augusti
Pakistans nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1947
– Gudsmodersfastan (ortodoxa, julianska kalendern) – Fastan inför Marie himmelsfärd, hålls i två veckor före  28 augusti.
– Haci Bektas Veli (aleviter) –  vallfärd (3 dagar)
– Krishna Jayanti (hinduer) – guden Krishnas födelse. Krishna är guden Vishnus åttonde avatar och hans födelse firas över hela Indien, såväl i templen som i hemmen. Den hängivne fastar fram till midnatt.


Tisdag 15 augusti
Liechtensteins nationaldag*. Den kan firas med traditionella Käsknöpfle.
Kongo Brazzavilles nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960
Sydkoreas nationaldag*
Indiens nationaldag*, självständighetsdagen från Storbritannien – en av två nationaldagar. Den andra firas den 26 januari för att Indiens nya grundlag antogs det datumet 1950. Indien har ingen officiell nationalrätt. Vi har valt en egen favorit – kyckling tikka masala. Tikka betyder bit och masala är den typiska indiska kryddbandningen garam masala. Som efterrätt kan man till exempel göra Kulfi, indisk glass med pistagemandel.
– Obon – minnesdag för de döda (buddhister) (Japan) enligt solkalendern. De flesta firar högtiden den 15 augusti enligt månkalendern, den firas i tre dagar. Under Obon, tror människor, att deras förfäders andar kommer tillbaka till sina hem för att återförenas med sin familj och be för andarna. Därför är Obon en viktig tid för släktträffar och många människor återvända till sina hemstäder. Det gör veckan till en av tre stora semestertider vid sidan av Shougatsu, det japanska nyåret i januari och Golden week i april/maj. Fira med landets inofficiella nationalrätt sushi eller annan traditionell mat som sukiyaki.
– Marie himmelsfärd*, (katoliker och ortodoxa). För katoliker är Maria en viktig förebild och många katoliker vänder sig till just henne med sina bönder. Att Maria är viktig märks också på det faktum att både kvinnor och män kan få Maria som dopnamn. Till skillnad från andra människor föddes Maria utan att vara befläckad av arvssynden. Därför kunde hon direkt efter döden upptas till himlen, berättar Multireligiösa almanackan och Multikulturella almanackan, (se även 28 augusti)
Mors dag i Costa Rica, Antwerp (en provins i Belgien)*


Onsdag 16 augusti
– Krishna Jayanti/Krishna Janmashtami – (hinduer) Guden Krishnas födelse. Krishna är guden Vishnus åttonde avatar och hans födelse firas över hela Indien, såväl i tempel som i hemmen. Den hängivne fastar fram till midnatt, berättar Multureligiös almanacka.
– Berätta ett skämt-dagen – här är en länk till världens lättaste skämt.


Torsdag 17 augusti

Indonesiens nationaldag* – firar självständighet från Nederländerna 1945. Indonesien har ett varierat utbud av maträtter. En soppa som är jättegod är Indonesisk morotssoppa, enkel och snabb att tillaga. Här är receptet.
Surströmmingspremiär, (Sverige), enligt tradition den tredje torsdagen i augusti. Norrmejerier har flera recept på surströmming här.

 


Fredag 18 augusti
– Internationella dagen för humanitärt arbete* (FN)
– Kristi förklaringsdag, (ortodox, enligt julianska kalendern ). Den här dagen påminner om hur Jesus förvandlades inför sina lärjungars ögon. Han omgavs av ett vitt ljussken och lärjungarna förstod att han var Gud. (se även 6 aug).


Lördag 19 augusti
Afghanistans nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1919. Landet har ett variationsrikt kök och Qabili palau är Afghanistans nationalrätt.


Söndag 20 augusti
Ungerns andra nationaldag*, vid sidan av 15 mars och 23 oktober /Sankt Stefans dag, Ungern. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.
Honungens Dag*Ett smarrigt recept med honung i förmedlar vi här:  pasta med färsk tomatsås.


Måndag 21 augusti  


Tisdag 22 augusti
– Rötmånaden slutar (Sverige)


Onsdag 23 augusti
– Internationella dagen till minne av slaveriet och dess avskaffande* (FN/UNESCO)
Köttbullens dag* – Sverige har inte någon officiell nationalrätt. Men det finns några rätter som kan aspirera på titeln, bland andra smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor – och förstås köttbullar. Det finns väl lika många köttbullsrecept som det finns köttbullstrillare i landet. Vi brukar göra så här – ungefär.


Torsdag 24 augusti
 
Ukrainas nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Soljanka är en vanligt förekommande gryta/soppa i Ukraina. Receptet har du här.


Fredag 25 augusti
Uruguays nationaldag*
Ganesha Chaturthi – Guden Ganeshas närvaro (hinduer). Ganesha är son till gudarna Shiva och Parvati och är känd som guden med elefanthuvudet. Han symboliserar undanröjandet av hinder och problem och festivalen till hans ära pågår i tio dagar. I hemmen brukar man smycka en färstarkt målad Ganesha statyett berättar Multireligiösa almanackan. Sötsaken Modak är Ganeshas favorit, det vill säga ett måste vid firandet. Här förmedlar vi ett recept på Modak.


Lördag 26 augusti
– Lyskväll (Sverige, Finland) – (även stugsista) är en i Sverige relativt ny tradition för att ta farväl av sommaren. Den firas traditionellt sista helgen i augusti främst i Norrland och Mälardalen.
– Samisk flaggdag. Denna dag hölls det första sametinget i Sverige 1993. Den som vill fira denna dag kan till exempel laga Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och kålrotsrulle med mandelpotatis  eller Suovas med svamp och grädde. Eller vill du anta utmaningen att göra blodpannkakor med stekt bacon och rårörda lingon? Tricket är att få tag i renblod.
– Jämställdhetsdagen*


Söndag 27 augusti
Moldaviens nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
– Guds moders insomnande (ortodoxa)*. Denna dag högtidlighåller ortodoxa som följer den julianska kalendern minnet av Marias avsomnande och att hon bars upp av sin son till himlen. Ortodoxa kyrkan avvisar dock läran om ”den obefläckade avlelsen”. (se även 15 augusti).
Hamburgerdagen firas denna dag i Storbritannien. Den 28 maj högtidlighålls dagen i USA, Australien och Sverige. Här berättar vi lite historia och förmedlar ett recept.
– Raoul Wallenbergs dag för civilkurage och medmänsklighet*
– Karneval i Notting Hill – När det är karneval i Notting Hill i västra London fylls gatorna av människor i färggranna kläder dansande till calypsomusik. Alla är inbjudna. ”The Notting Hill Carnival” är Europas största gatufest. Gör en kyckling jerk-style som i Karibien och en dessert med glaserad ananas med lime, muscovsdoråsocker och kokosglass Infaller under augusti, för exakt datum se här.


Måndag 28 augusti
– Marie himmelsfärd*, (ortodoxa, julianska kalendern). För katoliker är Maria en viktig förebild och många katoliker vänder sig till just henne med sina bönder. Att Maria är viktig märks också på det faktum att både kvinnor och män kan få Maria som dopnamn. Till skillnad från andra människor föddes Maria utan att vara befläckad av arvssynden. Därför kunde hon direkt efter döden upptas till himlen, berättar Multireligiösa almanackan och Multikulturella almanackan.
– Sju systrars festival – Qi Qiao Jie (Kina, Sydkorea, Vietnam). Detta är Kinas motsvarighet till Alla hjärtans dag och infaller den sjunde dagen i den sjunde månaden i den kinesiska månkalendern. Dagen omgärdas av två olika legender, i båda spelar stjärnornas position denna dag en stor roll.
Tanabata, Stjärnfesten (Japan) – När stjärnorna Vega och Altair möts på himlavalvet dekoreras bambuträd med färgglada pappersremsor, där både vuxna och barn skrivit ner sina önskningar. Ibland får pappersremsorna med önskningar driva med strömmen i en flod, för att till sist nå stjärnorna och slå in, berättar Mångkulturell almanacka. En del firar högtiden enligt den gregorianska kalendern vilket blir i augusti, i år den 28 augusti (se även 7 juli). Här förmedlar vi ett av Japan Centres recept, på Okonomiyaki – en lättlagad japansk omelet med många ingredienser.


Tisdag 29 augusti
Turks- och Caicosöarnas nationaldag*
– Radha Ashtami (hinduer). Rhada var en av de fåraherdar, gopis, som dyrkade och älskade guden Krishna. Hon har senare fått gudomlig status, särskilt i norra Indien. Krishna och Radhas hängivna kärleksrelation uppfattas som en modell för människans kärleksfulla hängivenhet till gud.


Onsdag 30 augusti
Kirgizistans nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
Malaysias nationaldag* – firar självständigt från Storbritannien 1957. Suri Ekdahl från Malaysia gör gärna en rätt med risnudlar. Kanske kan Suris recept ge dig en smak av denna värld.
Trinidad och Tobagos nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1962. Kyckling med roti är en populär rätt på dessa öar. Receptet hittar du här.
– Hajj – Vallfärden, börjar (muslimer) Hajj eller hadj är den vallfärd till islams heliga stad Mekka i Saudiarabien som varje frisk vuxen muslim, som har råd, är förpliktigad att göra. Vallfärden är en av islams fem pelare och den ska göras mellan den 8:e och 12:e dagen i dhu-l-hijjah, den tolfte månaden i den muslimska kalendern. Under dessa dagar vallfärdar miljontals muslimer till Mekka från hela världen. Eftersom den muslimska kalendern är en månkalender och därför inte följer det tropiska året, infaller hajj från år till år på olika datum i den västerländska tideräkningen.


Torsdag 31 augusti
– Arafatdagen (muslimer) – vallfärden hajjs höjdpunkt. Dagen firas till minne av när profeten Muhammed tog emot Koranens sista verser vid berget Arafat, barmhärtighetens berg. 


* innebär att dagen eller högtiden firas samma datum varje år.