Kycklinggryta med roti

Det trinidadiska köket är lika mångfacetterat som de olika etniska grupperna som bor i landet. Trinidad och Tobagos multikulturella kök innehåller smaker från Indien, det kreolska köket, Kina, mellanöstern och Italien.

En vanlig frukost på öarna består av tropisk frukt som t.ex. paw-paw, bananer, ananas, apelsiner, guava, sapodillas och vattenmelon.

Till huvudrätt på Trinidad och Tobago äter man gärna currykyckling, potatis, räkor, get, anka och rotis. Rotis är fyllda små bakverk som ofta innehåller nötkött. Till dessa måltider äter man ofta inlagd mango, kikärtor och pumpa. Den 31 augusti firar landet nationaldag. Till den dagen kan du laga denna goda kycklinggryta. Idén har vi fått från Mathem.

KYCKLINGGRYTAN

Höna med kycklingar. Foto: Fir0002/Flagstaffotos

Ingredienser för sex personer:
1.5 kg Kycklingfile
2 st Gul lök
3 st Lime
4 msk Färsk ingefära
2 dl Matolja
4 st klyftor Vitlök
4 dl Kokosmjölk
1 st Färsk Chili
1 dl Gräslök – färsk
2 dl Riven kokos

ROTI
6 dl Vetemjöl
1.5 msk Bakpulver
0.5 tsk Salt Fint
125 g Smör
1.3 dl Vatten

Gör så här:
  1. Skär kycklingfilén i strimlor.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Skala och riv ingefäran.
  4. Tvätta limen väl, riv skalet och pressa ut saften.
  5. Blanda samman lök, ingefära, limeskal och limesaft med oljan.
  6. Pressa i vitlöken.
  7. Häll blandningen över kycklingen och rör om. Salta och peppra.
  8. Låt marinera i två timmar eller över natten i kylskåp. (Gör degen till roti mot slutet av marineringstiden, för degen ska stå i 30 min.)
  9. Kärna ur och finhacka chilin.
  10. Hacka gräslöken.
  11. Ta upp kycklingen och fräs i några minuter i en gjutjärnsgryta.
  12. Häll på kokosmjölken.
  13. Tillsätt chili och gräslök och låt sjud på svag värme tills kycklingen är genomkokt. (Stek under tiden roti och vira in i bakhandduk.)
  14. Rosta kokosflingorna i en torr och het panna. Strö kokosflingorna över maten.
  15. Servera med ris och roti.
  16. Blanda samman vetemjöl, bakpulver och salt.
  17. Tillsätt smör och smula ihop allt till en grynig deg.
  18. Rör ner vattnet och samla till en deg. Låt degen vila i 30 min.
  19. Dela degen i åtta delar och kavla ut varje del till en rund kaka.
  20. Hetta upp olja i en stekpanna eller wok och stek kakorna på varje sida tills de fått färg.
  21. Vira in kakorna i en bakhandduk tills alla är stekta.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *