Trinidad och Tobago firar sin självständighet

Huvudstaden Port of Spain
Foto: Christianwelsh

Trinidad och Tobago, formellt Republiken Trinidad och Tobago, är en stat som består av två stora och 21 små öar i Västindien; Trinidad och Tobago. Ön Trinidad ligger 10 kilometer utanför Venezuelas kust. Landet blev helt självständigt den 31 augusti 1962 och datumet är numera nationaldag.

Trinidad & Tobago ligger längst söderut av de karibiska länderna. Från den större ön Trinidad är det bara en mil till Venezuelas kust. Landet har gott om olja och naturgas och är ett av de mest välmående länderna i Västindien. Flertalet invånare har antingen sina rötter i Indien eller är av afrikansk härkomst.

Innan öarna upptäcktes av Christofer Columbus 1498 beboddes de av kariber och arawaker. Trinidad var spansk koloni från 1400-talet tills den intogs av britterna 1797. Under den spanska tiden flyttade många fransmän, som flydde undan den franska revolutionen, till Trinidad. Även franska plantageägare från de franska kolonierna Martinique och Guadeloupe kom till Trinidad, där de började odla sockerrör, kaffe och kakao. De tog med sig sina afrikanska slavar.

Tobago har varit koloni åt Spanien, Nederländerna, Kurland (del av nuvarande Lettland), Frankrike och Storbritannien.

Trinidad blev brittisk koloni 1802 och Tobago 1814. De sammanfördes till en administrativ enhet av britterna den 1 januari1899.

Slaveriet förbjöds i mitten av 1800-talet, vilket ledde till brist på arbetskraft inom jordbruket. Det medförde en arbetskraftsinvandring av indier, kineser och portugiser. I början av 1900-talet kom även invandrare från Syrien och Libanon.

I början av 1900-talet började man utvinna petroleum på Trinidad och senare även naturgas.

Trinidad och Tobago var mellan 1958 och 1962 en del av den Västindiska Federationen, som var ett brittiskt försök att skapa en enad ekonomiskt oberoende stat i Karibien. Trinidad och Tobago återinträdde dock som brittisk koloni för en kort tid efter federationens upplösning den 31 maj 1962 innan landet blev helt självständigt den 31 augusti 1962 och blev en republik den 1 augusti 1976.

Foto: Shanel

Trinidad och Tobago är särskilt känt för sin karneval och räknas som födelseplats för instrumenten steelpan och calypso.

Det trinidadiska köket är lika mångfacetterat som de olika etniska grupperna som bor i landet. Trinidad och Tobagos multikulturella kök innehåller smaker från Indien, det kreolska köket, Kina, mellanöstern och Italien.

En vanlig frukost på öarna består av tropisk frukt som t.ex. paw-paw, bananer, ananas, apelsiner, guava, sapodillas och vattenmelon.

Till huvudrätt på Trinidad och Tobago äter man gärna currykyckling, potatis, räkor, get, anka och rotis. Rotis är fyllda små bakverk som ofta innehåller nötkött. Till dessa måltider äter man ofta inlagd mango, kikärtor och pumpa. Här är ett recept på roti med kycklinggryta som du kanske vill pröva.

En lokal specialitet är en såkallad ”brown down” vilket görs av stuvad kyckling, nöt eller fläskkött. Till detta äter man ofta grönsaker och ris, fikon, yams eller plantains, sötpotatis eller cassavapaj.

Öarna har ett rikt utbud av fisk och skaldjur, flygfisk, kungsfisk, röding, bonito och även haj är vanliga fiskar i den lokala matlagningen, ofta stuvade, grillade eller serverade i en curry med kokosmjölk. I skaldjursväg finns t.ex. krabba, räkor, conch (en sorts jättesnigel) och hummer, dessa serveras ofta tillsammans med starka såser. En unik specialitet är cascaduran, vilket är en lokal sötvattensfisk som sägs medföra att om man äter den kommer man att återkomma till Trinidad och Tobago om och om igen.

Lokala efterrätter är t.ex. stuvad guava, sött bröd, guavaost och sockerkakor. Man har även lokal tillverkning av glass, med smaker som kokosnöt, passionsfrukt, soursop och jordnöt.

I dryckesväg finns t.ex. kokosnötsmjölk, lokal punsch, ingefärsöl och inhemskt tillverkad öl och rom.

Källor: 
Landguiden, SO-rummet, Wikipedia, Foodetc

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *