Augusti 2022

September >><< Juli


Måndag 1 augusti
Benins nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.
Schweiz nationaldag – Dagen är nationell helgdag sedan 1994, men förslaget har funnits sedan 1889. Dagen firas till minne av att Schweiziska edsförbundet bildades 1291.
– Gudsmodersfastan (ortodoxa) – Fastan inför Marie himmelsfärd, hålls i två veckor före 15 augusti (ortodoxa).
– Día de la Pachamama – Moder Jords dag (sydamerikanska urfolk).
– Lammas – skördefest (wiccaner)
Jamaicas nationaldag – firar självständighet från Storbritannien 1962, firas första måndagen i augusti.
– Stockholm Pride Festival – pågår mellan 1 och 7 augusti. Läs mer på https://www.stockholmpride.org/


Tisdag 2 augusti
Makedoniens nationaldag*. Till nästan varje maträtt i Makedonien serveras Shopskasallad.
– Minnesdag för förintelsen av romerna*


Onsdag 3 augusti
Vattenmelonens dag* – då kan man passa på att svalka sig och släcka törsten med en frukt som är perfekt för alla som vill hålla igen på kalorierna. Denna goda fräscha efterrättssoppa, Hallon- och vattenmelonsoppa, passar bra att fira dagen med. En het solvarm dag kan denna melonsoppa svalka gott.


Torsdag 4 augusti
 Cooköarnas nationaldag* – firar självständighet från Nya Zeeland 1965.
– Alla systrars dag*
– Kräftpremiär, (Sverige). Nu är det kräfttider. Något givet datum för kräftpremiären finns inte längre men traditionen säger att den bör förläggas till början av augusti. Många anser att kräftpremiären bör firas första onsdagen i augusti. Om du har möjlighet att koka kräftor själv kan vi rekommendera detta recept som vi har vi lånat från recept.nu. En klassiker på kräftskivan är Västerbottenostpaj, här är receptet.


Fredag 5 augusti


Lördag 6 augusti
Bolivias nationaldag* – firar självständighet. Plato Paceño är en populär rätt från La Paz. Servera med Llajua eller Llajwa, het boliviansk salsa, som tillbehör.
– Kristi förklaringsdag (katoliker, ortodoxa). Den här dagen påminner om att Jesus förvandlades inför sina lärjungars ögon. Han omgavs av ett vitt ljussken och lärjungarna förstod att han var Gud. I de flesta kristna länder firas högtiden 6 augusti, men i svenska kyrkan varierar datumet från år till år eftersom det är kopplat till påsken, berättar Multureligiös almanacka. (se även 19 augusti)
– Hiroshimadagen – På Hiroshimadagen uppmärksammas minnet av offren för när de japanska städerna Hiroshima och Nagasaki förintades av de amerikanska atombomberna den 6 augusti respektive 9 augusti 1945. Hundratusentals människor dog omedelbart och lika många har senare avlidit av strålskador.
Internationella öldagen, infaller första fredagen i augusti. Om du vill hylla ölet med en maträtt kan Sjömansbiff vara ett tips. Här är ett recept.
Tanabata, Stjärnfesten (Japan) – När stjärnorna Vega och Altair möts på himlavalvet dekoreras bambuträd med färgglada pappersremsor, där både vuxna och barn skrivit ner sina önskningar. Ibland får pappersremsorna med önskningar driva med strömmen i en flod, för att till sist nå stjärnorna och slå in, berättar Mångkulturell almanacka. En del firar högtiden enligt den gregorianska kalendern vilket blir i augusti (se även 7 juli). Här förmedlar vi ett av Japan Centres recept, på Okonomiyaki – en lättlagad japansk omelett med många ingredienser.
– Örtens dag, infaller första lördagen i augusti.
– Senapens dag – infaller första lördagen i augusti. I Sverige har senap använts som krydda sedan 1300-talet. Munkar eller vikingar kan ha tagit senapen till Sverige. Det är oklart vilka. Vikingar kan ha hittat kryddan under sina ”handelsresor”. Gör en senapsstekt abborre med syrliga grönsaker och färsk potatis.
– Tisha be-Av – Fastedag, (judar). Denna fastedag är till minne av de olyckor som har drabbat det judiska folket. Särskilt minns judarna de två gånger judarnas tempel i Jerusalem förstördes, år 586 f.v.t och år 70 v.t. Många judar fastar och ber under denna dag. Observera att i den judiska kalendern, börjar vid solnedgången kvällen före en helgdag. Det innebär att praktiserande judar firar Tisha Beav från solnedgången den 6 augusti i år 2022.


Söndag 7 augusti
Elfenbenskustens nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960.


Måndag 8 augusti
– Lyckans dag*


Tisdag 9 augusti
Singapores nationaldag* – firar självständighet från Malaysia 1965.
– Internationella dagen för världens ursprungsfolk* (FN) – Ursprungsfolk är ofta de första att drabbas av storskaliga projekt för utvinning av naturresurser. Men gruvor, biobränsleodlingar eller annat som de ibland protesterar mot kan på sikt hota både klimat och biologisk mångfalt. Alltså värt att lyssna på argument och varningar, skriver Multurkulturella almanackan.
– Rulltårtans dag* – vi förmedlar ett recept från KF:s gamla kokbok ”Vår kokbok”.


Onsdag 10 augusti


Torsdag 11 augusti
Tchads nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960. I Tchad kan det hända att man serverar zucchini tillsammans med hirs eller ris, men det är också ett gott tillbehör till kötträtter. Här är ett recept där jordnötter ger zucchini en god smak.


Fredag 12 augusti
– Internationella ungdomsdagen* (FN/UNESCO) – Hälften av världens befolkning är under 25 år, och det är de unga som drabbas hårdast av världens orättvisor. Det vill FN-organet UNESCO uppmärksamma.
Mors dag i Thailand (drottning Sirikits födelsedag)
– Elefanternas dag.


Lördag 13 augusti
– Vänsterhäntas dag* – instiftades av ”Left handers club” 1992, för att uppmärksamma allmänheten om vänsterhäntas svårigheter i vardagen.


Söndag 14 augusti
Pakistans självständighetsdag* – firar självständighet från Storbritannien när Indien delades 1947 och är en nationell helgdag i Pakistan.
– Gudsmodersfastan (ortodoxa, julianska kalendern) – Fastan inför Marie himmelsfärd, hålls i två veckor före 28 augusti.
–  Sju systrars festival – Qi Qiao Jie (Kina, Sydkorea, Vietnam). Detta är Kinas motsvarighet till Alla hjärtans dag och infaller den sjunde dagen i den sjunde månaden i den kinesiska månkalendern. Dagen omgärdas av två olika legender, i båda spelar stjärnornas position denna dag en stor roll.
– Fars dag i Brasilien, firas andra söndagen i augusti.


Måndag 15 augusti
Liechtensteins nationaldag*. Den kan firas med traditionella Käsknöpfle.
Kongo Brazzavilles nationaldag* – firar självständighet från Frankrike 1960
Sydkoreas nationaldag*
Indiens nationaldag*, självständighetsdagen från Storbritannien – en av två nationaldagar. Den andra firas den 26 januari för att Indiens nya grundlag antogs det datumet 1950. Indien har ingen officiell nationalrätt. Vi har valt en egen favorit – kyckling tikka masala. Tikka betyder bit och masala är den typiska indiska kryddbandningen garam masala. Som efterrätt kan man till exempel göra Kulfi, indisk glass med pistagemandel.
– Obon – minnesdag för de döda (buddhister) (Japan) enligt solkalendern. De flesta firar högtiden den 15 augusti enligt månkalendern, den firas i tre dagar. Under Obon, tror människor, att deras förfäders andar kommer tillbaka till sina hem för att återförenas med sin familj och be för andarna. Därför är Obon en viktig tid för släktträffar och många människor återvända till sina hemstäder. Det gör veckan till en av tre stora semestertider vid sidan av Shougatsu, det japanska nyåret i januari och Golden week i april/maj. Fira med landets inofficiella nationalrätt sushi eller annan traditionell mat som sukiyaki.
– Marie himmelsfärd*, (katoliker och ortodoxa). För katoliker är Maria en viktig förebild och många katoliker vänder sig till just henne med sina bönder. Att Maria är viktig märks också på det faktum att både kvinnor och män kan få Maria som dopnamn. Till skillnad från andra människor föddes Maria utan att vara befläckad av arvssynden. Därför kunde hon direkt efter döden upptas till himlen, berättar Multireligiösa almanackan och Multikulturella almanackan, (se även 28 augusti)
Mors dag i Costa Rica, Antwerp (en provins i Belgien)*


Tisdag 16 augusti
– Berätta ett skämt-dagen* – här är en länk till världens lättaste skämt.


Onsdag 17 augusti
Indonesiens nationaldag* – firar självständighet från Nederländerna 1945. Indonesien har ett varierat utbud av maträtter. En soppa som är jättegod är Indonesisk morotssoppa, enkel och snabb att tillaga. Här är receptet. Eller kanske du vill prova en annan vanlig rätt i Indonesien Kycklingcurry med ris.


Torsdag 18 augusti
Surströmmingspremiär, (Sverige), enligt tradition den tredje torsdagen i augusti. Norrmejerier har flera recept på surströmming här.
– Krishna Jayanti/Krishna Janmashtami – (hinduer) Guden Krishnas födelse. Krishna är guden Vishnus åttonde avatar och hans födelse firas över hela Indien, såväl i tempel som i hemmen. Den hängivne fastar fram till midnatt, berättar Multureligiös almanacka.


Fredag 19 augusti
Afghanistans nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1919. Landet har ett variationsrikt kök och Qabili palau är Afghanistans nationalrätt.
– Internationella dagen för humanitärt arbete* (FN)
– Kristi förklaringsdag, (ortodox, enligt julianska kalendern ). Den här dagen påminner om hur Jesus förvandlades inför sina lärjungars ögon. Han omgavs av ett vitt ljussken och lärjungarna förstod att han var Gud. (se även 6 aug).
– Ashura (muslimer) Dagen utgör kulmen på en tio dagar lång sorgehögtid i månaden muharram. Det är en viktig dag inom shiaislam. Shiamuslimer sörjer martyren Hussein och hans nära som dödades under slaget vid Karbala år 680 enligt västerländsk tideräkning.


Lördag 20 augusti
Ungerns andra nationaldag*, vid sidan av 15 mars och 23 oktober /Sankt Stefans dag, Ungern. Ungerns nationalrätt gulasch ska egentligen vara den krämiga rätten i mörkröd sås Pölköt. Som dessert kan Gundels Palacsinta – förnäma pannkakor från Ungern passa.
Honungens Dag*. Ett smarrigt recept med honung i förmedlar vi här: pasta med färsk tomatsås.


Söndag 21 augusti
Syskonskärlekens högtid, Raksha bandhan (hinduer) i den hinduiska traditionen. Namnet Raksha bandhan betyder ”det skyddande bandet”. Under högtiden firas vänskapen mellan bror och syster och systern knyter en helig tråd, rakhi, kring sin brors handled och brodern ger sin syster en gåva och lovar att beskydda henne.


Måndag 22 augusti
– Rötmånaden slutar (Sverige)
– Internationella müslidagen – gör Lenas krispiga müsli enkelt och gott.
Ullambana (buddhister) – spökdagen. Enligt den buddhistiska ullambana-sutran är detta dagen då buddha hjälpte en lärjunge att ge sin bortgångna mor en bättre återfödelse. Enligt kinesisk folktro är de dödas andar på besök i de levandes värld denna dag. Familjen läser böner och offrar mat och rökelse för de bortgångna anhöriga, berättar Multureligiös almanacka.


Tisdag 23 augusti
– Internationella dagen till minne av slaveriet och dess avskaffande* (FN/UNESCO)
Köttbullens dag* – Sverige har inte någon officiell nationalrätt. Men det finns några rätter som kan aspirera på titeln, bland andra smörgåsbord, smörgåstårta, surströmming, ärtsoppa och kroppkakor – och förstås köttbullar. Det finns väl lika många köttbullsrecept som det finns köttbullstrillare i landet. Vi brukar göra så här – ungefär.


Onsdag 24 augusti
Ukrainas nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991. Soljanka är en vanligt förekommande gryta/soppa i Ukraina. Receptet har du här.


Torsdag 25 augusti
Uruguays nationaldag*. På nationaldagen samlas uruguayaner gärna runt en Asado (en grillad måltid). Här hittar du recept till ”din Asado”.


Fredag 26 augusti
– Samisk flaggdag*. Denna dag hölls det första sametinget i Sverige 1993. Den som vill fira denna dag kan till exempel laga Renkalvytterfilé med grönsås, broccoli och kålrotsrulle med mandelpotatis eller Suovas med svamp och grädde. Eller vill du anta utmaningen att göra blodpannkakor med stekt bacon och rårörda lingon? Tricket är att få tag i renblod.
– Jämställdhetsdagen*


Lördag 27 augusti
Moldaviens nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
– Guds moders insomnande (ortodoxa)*. Denna dag högtidlighåller ortodoxa som följer den julianska kalendern minnet av Marias avsomnande och att hon bars upp av sin son till himlen. Ortodoxa kyrkan avvisar dock läran om ”den obefläckade avlelsen”. (se även 15 augusti).
Hamburgerdagen firas denna dag i Storbritannien. Den 28 maj högtidlighålls dagen i USA, Australien och Sverige. Här berättar vi lite historia och förmedlar ett recept.
– Raoul Wallenbergs dag för civilkurage och medmänsklighet*
– Lyskväll (Sverige, Finland) – (även stugsista) är en i Sverige relativt ny tradition för att ta farväl av sommaren. Den firas traditionellt sista lördagen i augusti främst i Norrland och Mälardalen.
Karneval i Notting Hill – När det är karneval i Notting Hill i västra London fylls gatorna av människor i färggranna kläder dansande till calypsomusik. Alla är inbjudna. ”The Notting Hill Carnival” är Europas största gatufest. Gör en kyckling jerk-style som i Karibien och en dessert med glaserad ananas med lime, muscovsdoråsocker och kokosglass. Infaller under augusti, för mer information se här.


Söndag 28 augusti
– Marie himmelsfärd*, (ortodoxa, julianska kalendern). För katoliker är Maria en viktig förebild och många katoliker vänder sig till just henne med sina bönder. Att Maria är viktig märks också på det faktum att både kvinnor och män kan få Maria som dopnamn. Till skillnad från andra människor föddes Maria utan att vara befläckad av arvssynden. Därför kunde hon direkt efter döden upptas till himlen, berättar Multireligiösa almanackan och Multikulturella almanackan.


Måndag 29 augusti
Turks- och Caicosöarnas nationaldag*


Tisdag 30 augusti
K
irgizistans nationaldag* – firar självständighet från Sovjetunionen 1991.
Malaysias nationaldag* – firar självständigt från Storbritannien 1957. Suri Ekdahl från Malaysia gör gärna en rätt med risnudlar. Kanske kan Suris recept ge dig en smak av denna värld.
Ganesha Chaturthi – Guden Ganeshas närvaro (hinduer). Ganesha är son till gudarna Shiva och Parvati och är känd som guden med elefanthuvudet. Han symboliserar undanröjandet av hinder och problem och festivalen till hans ära pågår i tio dagar. I hemmen brukar man smycka en färstarkt målad Ganesha statyett berättar Multireligiösa almanackan. Sötsaken Modak är Ganeshas favorit, det vill säga ett måste vid firandet. Här förmedlar vi ett recept på Modak.


Onsdag 31 augusti
Trinidad och Tobagos nationaldag* – firar självständighet från Storbritannien 1962. Kyckling med roti är en populär rätt på dessa öar. Receptet hittar du här.


* innebär att dagen eller högtiden firas samma datum varje år.
(Observera att judiska och muslimska högtider alltid inleds kvällen före utsatt datum)