Zeppelinare – (litauiska kroppkakor)

Zeppelinare

Zeppelinare (litauiska kroppkakor)

I Litauen görs kroppkakorna spolformade, därav namnet Zeppelinare. ”Zeppelinare” är förmodligen en ganska sen benämning efter Graf Zeppelins luftskepp, som konstruerades först år 1900. Längden på kroppkakorna kan variera mellan 10–20 cm. Zeppelinare är Litauens nationalrätt och förekommer till vardags såväl som på högtidsdagar, till exempel Litauens nationaldag den 16 februari.

Ingredienser för 4 personer:
Till degen:
1/2 kg kokt, kall potatis
2 ägg
2-5 dl vetemjöl
1/2 tsk salt

Till fyllningen:
500 g fläsk eller mört kött
2 gula lökar
2 msk malen kryddpeppar
1 tsk malen vitpeppar
1 tsk mejram

Till kokning:
5 l vatten
2 tsk salt

Till servering:
lingon
skirat smör
eller sur grädde
eller vitsås med brynta bacon- eller skinktärningar och lök

Gör så här:

1. Fyllning: Skala och hacka löken fint. Fräs tärningar av fläsk eller kött tillsammans med lök utan att löken tar färg. Krydda med krydd- och vitpeppar samt mejram och låt sedan fyllningen rinna av i ett durkslag. Förvara fyllningen i kyl.

2. Pressa potatisen. Knäck äggen och vispa upp dem. Blanda potatisen med ägg, salt och så mycket mjöl att det blir en fast och torr deg. Arbeta snabbt ihop degen.

3. Gör en rulle av degen och skär den i 20 skivor. Rulla degen till en spolform och gör en grop i varje. Lägg fyllning i gropen och nyp igen noga. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Sjud kroppkakorna, ett lager i taget, i 10-15 minuter beroende på storlek. Ta upp med hålslev.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *