Fettisdagen – semmeldagen framför alla andra

Semla Foto: Lena Ahlström

Fettisdagen är den sista dagen före fastan enligt den kristna traditionen. Det är alltså den sista dagen att fira rejält om man påbörjar den fyrtio dagar långa fastan som avslutas till påsk. Eftersom fettisdagen infaller fyrtiosex dagar före påskdagen hänger datumet ihop med när påsken infaller. Påsken i sin tur infaller ju på olika datum varje år beroende på månens rörelse i förhållande till jorden. Fettisdagen kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars.

Namnet fettisdag är bildat av ”fet” och ”tisdag”, där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594 och syftar på tisdagen efter fastlagssöndagen. Från början åts ”hetvägg” (bulle med mjölk) enbart på Fettisdagen men i och med reformationen släppte vi svenskar den traditionen och semlor började ätas varje tisdag mellan fettisdagen och påsk. Numera finns semlor att köpa i butikerna ända från årsskiftet och fram till påsk.

Om du vill baka egna semlor rekommenderar vi detta recept:

Ingredienser till 26 semlor
Vetedeg
150 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst
1,5 dl strösocker
2 tsk stött kardemumma
0,5 tsk salt
15 dl vetemjöl (cirka 900 g)

Fyllning
400 g mandelmassa
1 nypa salt
1 skvätt mjölk
8 dl vispgrädde
1 ägg till pensling
Florsocker

Gör så här: 

  1. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm blandningen till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, kardemumma, salt och nästan allt vetemjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta ihop till en deg och knåda den minst 5 min i köksassistent eller 10 min för hand. Låt degen jäsa till dubbel storlek övertäckt i 40 minuter eller i 25 grader i ugnen. Jäsningen är viktig för att semlorna ska bli fluffiga.
  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i 26 bitar. Rulla till runda bullar och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Sätt ugnen på 240 grader.
  3. Grädda bullarna mitt i ugnen cirka 8 minuter tills de har blivit gyllenbruna. Låt kallna på galler.
  4. Skär av topparna på bullarna och gröp ur innanmätet.
  5. Rör innanmätet krämigt med riven mandelmassa, en nypa salt och en skvätt mjölk.
  6. Fyll semlorna med mandelmassa, spritsa över grädde och lägg på locket. Pudra med florsocker.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *