Internationella dagen för pressfrihet 3 maj

Pressfrihet i världen enligt Reportrar utan gränsers mätning 2020. Vitt = bra situation, gult = tillfredsställande situation, orange = problematisk situation, lila = allvarlig situation, svart = mycket allvarlig situation.

Internationella dagen för pressfrihet firas varje år den 3 maj för att hedra uppoffringar som gjorts för pressfriheten. 2016 fyllde pressfriheten 250 år i Sverige. Sverige var det första landet i världen som införde en lag om tryckfrihet. Läs mer om det här.

Dagen ska också påminna regeringar om deras skyldighet att upprätthålla yttrandefriheten som finns i artikel 19 i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Dagen utropades 1993 av FN:s generalförsamling. Dagen instiftades 1993 av FN, för att Windhoekdeklarationen godkändes just den 3 maj 1991. Deklarationen värnar om en självständig och pluralistisk press.

Organisationen Reportrar utan gränser har funnits i Sverige sedan 1994. Redan nio år tidigare, 1985, skapades den franska moderorganisationen, Reporters sans frontières. Läs mer här.

Kultursmakarna, som alltid vill tipsa om en aktuell maträtt att fira dagar med, föreslår därför en Pressad högrev med lingonglaze på denna dag. Här är receptet.

1 comment for “Internationella dagen för pressfrihet 3 maj

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *