Maj 2014

Juni >><< April


Torsdag 1 maj
– Första maj – firas i många länder. Första maj-firandet är viktigt för Gunnel Nyman Gräff
 Marschallöarna firar konstitutionsdagen från 1979


Fredag 2 maj


Lördag 3 maj
 
Polens nationaldag – firas till minne av Polens första grundlag som skrevs på den 3 maj 1791. Polen var första landet i Europa att anta en demokratisk grundlag, för 223 år sedan. Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt , nästan poetiskt, som tar tre dagar.


Söndag 4 maj
– Mors dag  – i Portugal, Spanien, Ungern
– Nässlans dag. Denna dag känns det självklart att avnjuta vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa. Tag med handskar och sax ut i naturen och plocka ett par liter späda nässlor.


Måndag 5 maj
 
Frihetsdagen, Bevrijdingsdag, firas i Nederländerna  till minne av den tyska kapitulationen under andra världskriget.
– Kodomo no hi, Barnens dag i Japan. Den japanska sötsaken Kashiva mochi äts gärna denna dag.   
 
Israels självständighetsdag  firas i år, 2014, måndagen den 5 maj. I i den judiska kalendern börjar en högtid vid solnedgången den föregående dagen. Så praktiserande judar firar Israels självständighetsdag vid solnedgången söndag, den 4: e maj. Israels självständighetsdag (Yom Ha’atzmaut på hebreiska) firas till minne av att David Ben-Gurion förklarade staten Israel för självständig i Tel Aviv den 14 maj 1948 och slutet av det brittiska mandatet över Palestina.


Tisdag 6 maj
– Buddhas födelsedag – firas bland annat i Nepal, Indien, Sri Lanka, Kina och Korea.  I Korea firar man genom att tända lotuslyktor och templen erbjuder gratis mat och te. Den söta risgrynsgröten Kheer  serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som erbjöd Buddha en skål liknande rismjölksgröt.
– Djurdjevan, vårfest, södra Balkan (romer)


Onsdag 7 maj


Torsdag 8 maj


Fredag 9 maj
– Europadagen – Den 9 maj är ett centralt datum i EU:s historia. Det var den 9 maj 1950 som den franska utrikesministern Robert Schuman presenterade en plan för hur man skulle kunna undvika ytterligare krig i Europa. Det blev grunden för EU. Så på Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa.


Lördag 10 maj
Mikronesiska federationen firar konstitutionsdagen
– Mors dag – i El Salvador, Mexiko


Söndag 11 maj
– Mors dag – i Danmark, Finland, Indien med flera länder


Måndag 12 maj


Tisdag 13 maj
– Fátima, pilgrimsfärd, Portugal


Onsdag 14 maj
–  Vesak, Buddhadagen – Buddhismens största högtid. Dagen firas i samband med fullmånen i maj och är den viktigaste buddhistiska högtiden, då man firar Buddhas födelse, upplysning och nirvana, det vill säga livet efter döden. Dagen firas i samband med fullmånen i maj och är den viktigaste buddhistiska högtiden, då man firar Buddhas födelse, upplysning och nirvana, det vill säga livet efter döden. Dagen firas med vegetarisk mat – ett tips kan vara denna nudelsoppa med grönsaker och tofu som finns i skriften Den mångkulturella måltiden.
– I Italien har alla städer sitt eget skyddshelgon och i Bordighera i Ligurien firar man Sant’ Ampelio varje år den 14 maj. Helgonet firas med processioner och mässa, grillfest och dans innan Palmvandringen går av stapeln. Under vandringen bjuder lokala byalag på mer förtäring. Och det är inte omöjligt att du blir serverad Sardenaira  – ansjovispizza från Ligurien.


Torsdag 15 maj
 
Paraguays nationaldag – firar att landet förklarade sig självständigt från Spanien 1811. Firandet börjar redan dagen innan, på paraguayanska flaggans dag.


Fredag 16 maj


Lördag 17 maj
Norges nationaldag, Syttende mai – firar att kung Kristian VIII skriver under grundlagen i Eidsvoll 1814. Fira med en god förrätt på Skrei eller smaklig huvudrätt som lax i ugn med spenat, grädde och parmesan . Inger Sigfridsson firar gärna dagen numera.
– Internationella dagen mot homo- och transfobi.


Söndag 18 maj
Flag_of_Somaliland-1.svg Somalilands nationaldag – firar självständighet från Somalia 1991.  Den 18 maj firar somalierna att det i år är 23 år sedan befolkningen i norra Somalia utropade självständigheten av Somaliland. En traditionell maträtt som är vanlig vid bröllopsceremonier är Muqmad eller Oodkac. På YouTube finns vägledning om hur denna rätt tillagas.
– Lag Baomer (judar). Lag Baomer firas av chassidiska judar till minne av Rabbi Simon bar Yochai, judisk mystiker som enligt legenden författade det kabbalistiska verket Zohar. Andra firar i stället minnet av det judiska upproret mot den romerska ockupationen 135 f.v.t.


Måndag 19 maj


Tisdag 20 maj
 
Kameruns nationaldag – firar republikens dag.
– Johannes Döparens dag (mandéer) – enligt mandéisk tro föddes och döptes Johannes döparen den 20 maj. Samma datum varje år samlas över tusen troende för att upprepa dopet i Albysjön i Botkyrka söder om Stockholm. De flesta mandéer i Sverige kommer från Irak. Det är en tro man inte kan konvertera till utan bara födas in i.


Onsdag 21 maj
– Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling. Dagen utlystes första gången av FN år 2001.


Torsdag 22 maj
 
Jemens nationaldag – firar att Sydjemen och Nordjemen slogs ihop till ett land 1990. Saltah anses vara Jemens nationalrätt. Det sägs att rätten är tusen år gammal.


Fredag 23 maj


Lördag 24 maj
Eritreas nationaldag – firar självständighet från Etiopien 1993.
Bermudas nationaldag


Söndag 25 maj
 Jordaniens nationaldag – firar landets självständighet från Storbritannien 1946.
 Argentinas nationaldag – firar revolutionsdagen.
– Mors dag – i Frankrike, Sverige. Mors dag firas på många håll i världen, fast olika dagar. Rosorna till mor kan bli en härlig efterrätt Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad.
– Laylat al Miraj – profetens himmelsfärd (muslimer). Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Himmelsfärden firas med särskilda böner natten före leylat al-isra wa al-miraj.


Måndag 26 maj
Georgiens nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918.
– Mors dag – i Polen


Tisdag 27 maj
– Mors dag – i Bolivia


Onsdag 28 maj
 
Azerbajdzjans nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918.
 
Etiopiens nationaldag
 
Nepals nationaldag – firar republikens dag.


Torsdag 29 maj
– Kristi himmelsfärd (katoliker, protestanter). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp i himlen. På vissa platser i Sverige firas dagen genom att man beger sig ut i natten tidigt på morgonen för att lyssna på göken som gal (så kallad gökotta). Till gökottans utflykt i naturen kan Krabbelurer eller tomteplättar passa bra.


Fredag 30 maj
 
Anguillas nationaldag, Anguilla Day – början på  revolutionen i den västindiska ön Anguilla 1967.
– La fête des voisins, grannfesten, Frankrike. En dag då man gärna kan ställa till med fest med grannarna på gatan, i huset eller området. Alla tar med sig något och bidrar till en härlig buffé, varför inte en Quiche Lorraine en fransk ost- och skinkpaj.


Lördag 31 maj