Bigos – den snabbare varianten

Bigos ses ofta som Polens nationalrätt och kan passa på Polens nationaldag 3 maj. Det är en kålgryta med i huvudsak surkål som kan ätas varm eller kall, till förrätt eller som vickning. Här förmedlar vi ett recept med fläsk och kryddig korv från TV4:s nyhetsmorgon och kocken Ulrica Millqvist för några år sedan.
Här förmedlar vi även ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, recept på Bigos som tar tre dagar. Som efterrätt kan polska pannkakor med kvarg och russin passa bra.

Bigos. Foto: Caroline Maino

Ingredienser för 6 personer:
1 burk surkål (800g)
250 g fläskkött, till exempel grytbitar
250 g rimmat fläsk eller bacon
2 msk smör
2 st lagerblad
5 st svartpepparkorn
5 dl vatten
250 g kryddig korv, gärna polsk
1 st gul lök
2 msk vetemjöl
2 dl rött vin eller vatten
2 msk tomatpuré
Salt, efter smak
Peppar, efter smak

Till servering:
grovt bröd, kokt potatis eller potatismos

Gör så här:
1. Skölj surkålen och låt den rinna av.
2. Skär köttet i mindre bitar, och fläsk/bacon i tärningar.
3. Bryn kött och fläsk en gryta.
4. Blanda i surkålen, lagerblad, pepparkorn och vatten.
5. Sjud under lock ca 1 timme.
6. Skär korven i slantar och låt den sjuda med den sista kvarten.
7. Under tiden skala och hacka löken.
8. Fräs den mjuk i lite fett i en kastrull.
9. Strö över mjölet, rör om och späd med vin eller vatten.
10. Smaksätt med tomatpuré, lite salt och peppar.
11. Häll stuvningen i kålgrytan, rör om och sjud på svag värme ca 10 minuter tills smakerna blandats.
12. Späd med mer vin eller vatten om det behövs.
13. Smaka av.
14. Servera med grovt bröd, kokt potatis eller potatismos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *