Februari 2014

Mars >><< Januari


Lördag 1 februari
– Vegetariska dagen


Söndag 2 februari
– Kyndelsmässodagen, firas 40 dagar efter Jesus födelse.  


Måndag 3 februari
– Rissun eller Setsubun – vårens ankomst firas i Japan. På denna fest kastas rostade sojabönor och onda andar fördrivs och lyckan anropas med orden ”Oni wa soto!  Fuku wa uchi!” En tradition när japanerna firar Rissun eller Setsubun är att försöka äta en hel Maki sushi rulle.


Tisdag 4 februari
 Sri Lankas nationaldag – Detta datum år 1948 förklarade sig Sri Lanka som självständigt från kolonialmakten Storbritannien. På den tiden gick Sri Lanka under namnet Ceylon. Fira med Kiri bath – risrätten som lagas vid högtider.
– Saraswati Puja, kallas också Vasant Panchami eller Basant Panchami, är en populär indisk festival där man ber till Saraswati, kunskapens, konstens och musikens gudinna. Firandet markerar början av våren.


Onsdag 5 februari
– Runebergsdagen – firar minnet av den finska nationalskalden Johan Ludvig Runeberg som föddes den 5 februari. Många äter Runebergsgtårtor – eller bakelser som det egentligen är – den dagen. I år är det 210 år sedan han föddes. Här är ett recept på Runebergsbakelse från Huvudstadsbladet.
– Nutelladagen


Torsdag 6 februari
– Samernas nationaldag – firas i hela Sápmi, som sträcker sig över norra Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Samerna har ingen egentlig nationalrätt, men Suovas med svamp och grädde förgyller dagen för den som vill fira.
 Nya Zeelands nationaldag –  ”Waitangy Day” firas till minnet av att Waitangy-föredraget undertecknades detta datum år 1840. Storbritannien och lokala maorihövdingar undertecknade fördraget och det gav britterna kontroll över öriket, men även flera rättigheter för den inhemska befolkningen.


Fredag 7 februari
 Grenadas nationaldag1974 förklarade sig den karibiska önationen självständig från Storbritannien detta datum.


Lördag 8 februari
– Parinirvanadagen. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.


Söndag 9 februari


Måndag 10 februari


Tisdag 11 februari
 Japans nationaldag. År 660 f. Kr. kröntes Japans förste kejsare på denna dag. Kejsare Jimmu sägs ha grundat sin huvudstad, Yamato, samma år.  I dag är det en nationell helgdag, men firas inte stort. Japan har ingen uttalad nationalrätt – men att göra egen sushi kan vara ett sätt att fira dagen.


Onsdag 12 februari


Torsdag 13 februari


Fredag 14 februari
– Alla hjärtans dag –  kallas även Valentindagen efter helgonet Sankt Valentin. Det lär ha funnits åtminstone tre olika personer som led martyrdöden på 200- eller 300-talet. Vem av dem som givit upphov till den i dag romantiska dagen är oklart. För den som vill göra en Kärleksmeny tipsar vi om en som finns i boken ”En engelsman i Paris” av Nicolas Barreau. Menyn hjälper till i handlingen i boken…


Lördag 15 februari
– Parinirvanadagen. Mahayannabuddister minns dagen då Buddah, vid 80 års ålder, dog och uppgick i nirvana. Dagen firas av de flesta Mahayannabuddister den 15 februari, en del firar i stället den 8 februari. Många buddister är vegetarianer, så en Daal, gryta med röda linser kan passa dagen.
 Serbiens nationaldag. Dagen firas till minne av den serbiska revolutionen mot det Ottomanska riket 1804 och som varade fram till 1835 då landet blev fritt från turkarna och en konstitutionell monarki. Den första grundlagen skrevs detta datum 1835 och Serbien blev en nationalstat.
– Geléhallonens dag. Troligen har geléhallonen funnits sedan första världskriget och sägs vara en del av det svenska kulturarvet. Och de går att göra själv hemma. Här är ett recept.
– Kyndelsmässodagen (ortodox, enligt julianska kalendern)


Söndag 16 februari
 Litauens nationaldag. Självständighetsdagen firas till minne av proklameringen till en egen litauisk stat från Ryssland och Tyskland 1918. I den nya deklarationen stod det klart att Litauen skulle styras av demokratiska värderingar och att Vilnius installerades som nationens huvudstad. Samtidigt infördes den flagga som Litauen använder sig av än idag. För att fira denna dag kan man laga den litauiska nationalrätten Zeppelinare, kroppkakor på litauiskt vis.  En annan nationalrätt i Litauen är Borsjtj (rödbetssoppa).


Måndag 17 februari
 Kosovos nationaldag


Tisdag 18 februari
 Gambias nationaldag. Dagen firas till minne av dagen 1965 då ett av Afrikas minsta länder blev självständigt från Storbritannien. Eftersom jordnötter odlas mycket i Gambia passar Domoda, jordnötsgryta,  bra för den som vill fira nationaldagen.


Onsdag 19 februari


Torsdag 20 februari
– Världsdagen för social rättvisa. Dagen utlystes av FN:s generalförsamling år 2007 för att bidra till att stödja och förena det internationella samfundets strävan att minska fattigdom, öka tillgången till arbete, öka jämlikhet mellan könen och välmående och rättvisa för alla, samt att framhålla att social rättvisa är en förutsättning för en fredlig samverkan mellan och inom länder.


Fredag 21 februari


Lördag 22 februari
 Saint Lucias nationaldag


Söndag 23 februari
 Bruneis nationaldag
 Guyanas nationaldag, firar självständighet från Storbritannien 1966.


Måndag 24 februari
 Estlands nationaldag. Dagen firar att landet blev självständigt från Ryssland 1918. Surkålsgryta är Estlands nationalrätt.
– Sverigefinnarnas dag
– Lyktfesten till andarna. Avslutar nyåret i Kina, Sydkorea.
– Maslenitsa, pannkaksveckan, kallas också den ryska ”karnevalen”, Ryssland firas i sju dagar. I år från 24 februari till 2 mars.  Blinier, ryska boveteplättar, kan avnjutas hela veckan med många olika tillbehör – kaviar och lök eller hallonsylt och grädde och mycket mer.


Tisdag 25 februari
 Kuwaits nationaldag
– Grapefruktens dag


Onsdag 26 februari


Torsdag 27 februari
 Dominikanska republikens nationaldag
– Maha Shivaratri – Shivas stora natt (hinduer). Denna dag firas guden Shiva.


Fredag 28 februari
– Kalevaladagen – den finska kulturens dag