Maj 2016

Juni >><< April


Söndag 1 maj
– Första maj – firas i många länder*. Första maj-firandet är viktigt för Gunnel Nyman Gräff och Jan-Ewert Strömbäck skriver en bok om Första majs historia.
Marschallöarna firar konstitutionsdagen från 1979*
– Beltane – fruktsamhetens högtid (wiccaner)
– Pascha, påskdagen (ortodoxa) Firandet börjar sent på påskaftonen i den mörka kyrkan, som blir ljusare och ljusare när alla närvarande tänder sina ljus. Gudstjänsten handlar om att Jesus övervinner döden och återuppstår.
Mors dag – i Portugal, Spanien, Ungern, Litauen, Moçambique och Rumänien som firar första söndagen i maj.
Nässlans dag. Nässlan är en välkommen vårprimör att njuta av. Ta på dig handskar och plocka nässlor när de just kommit upp ur jorden eller plocka bara den övre delen om nässlorna hunnit växa till sig. Avnjut vårens i särklass godaste primör i form av en nässelsoppa, eller varför inte pröva en pesto på nässlor. Här har vi hittat ett recept på pesto med ramslök på Husmor Lisas blogg.


Måndag 2 maj
– Thnahto – de dödas vilodag, syrisk ortodoxa. Detta är en dag för kyrkogårdsbesök. Man ber om Guds nåd för de avlidna och prästen håller korta mässor.
– Annan dag påsk (ortodoxa)


Tisdag 3 maj
Polens nationaldag* – firas till minne av Polens första grundlag som skrevs på den 3 maj 1791. Polen var första landet i Europa att anta en demokratisk grundlag, för 224 år sedan. Polens nationalrätt sägs vara Bigos – här förmedlar vi två recept: ett snabbare och ett omsorgsfullt, nästan poetiskt, som tar tre dagar. Som efterrätt kan polska pannkakor med kvarg och russin passa bra.
Internationella dagen för pressfrihet (FN) – Dagen är till för att uppmärksamma de som arbetar för en fri press, utvärdera hur pressfriheten ser ut i olika länder, understryka vikten av att värna om pressfrihet och för att hedra journalister som mördas, kidnappas eller utsätts för våld i sitt yrkesutövande. Pressad högrev kan passa på pressfrihetens dag.


Onsdag 4 maj
– Jom hashoah – Förintelsens minnesdag, Israel. Jom hashoa är en dag då man minns de sex miljoner judar som dödades under andra världskriget, förintelsen. Det är inte en religiös högtid men uppmärksammas ofta genom ceremonier i synagogor världen över.
Laylat al Miraj – profetens himmelsfärd (muslimer). Natten firas till minne av att profeten Muhammed av ängeln Gabriel fördes från Mecka till Jerusalem och sedan genom himlen tillbaka till Mecka. Under himmelsfärden mötte han och bad tillsammans med alla tidigare profeter. Himmelsfärden firas med särskilda böner natten före leylat al-isra wa al-miraj.


Torsdag 5 maj
Frihetsdagen, Bevrijdingsdag*, firas i Nederländerna till minne av den tyska kapitulationen under andra världskriget. Vi tipsar om en meny vi fått rekommenderad av nederländska Maartje: Grönsakssoppa med vermicelli, grönsaksgrytan Hutspot med korv och den himmelska efterrätten Hangop med yoghurt, grädde, päron och jordgubbssås.
Kodomo no hi, Barnens dag i Japan*. Den japanska sötsaken Kashiva mochi äts gärna denna dag.
– Internationella kebabdagen*. Här är recept på en lättlagad variant av kebab.
Kristi himmelsfärd (katoliker, protestanter). Firas till minne av att Jesus lämnade jorden och steg upp i himlen. På vissa platser i Sverige firas dagen genom att man beger sig ut i natten tidigt på morgonen för att lyssna på göken som gal (så kallad gökotta). Till gökottans utflykt i naturen kan Krabbelurer eller tomteplättar passa bra.
Folknykterhetens dag. Här tipsar vi om alkoholfri Cosmopolitan-drink.


Fredag 6 maj
– Djurdjevdan/Ederlezi*, vårfest (4 dagar) södra Balkan (romer). Sankt Görans dag är känd som Djurdjevdan i forna Jugoslavien. Det är en syd-slavisk religiös högtid som firas den 6 maj enligt den gregorianska kalendern (den 23 april enligt den julianska kalendern). Dagen är en av de viktigaste högtiderna för romer från Balkan. Den firas av såväl kristna som muslimska romer. Högtiden förknippas med vårens ankomst och liljekonvaljer är en viktig symbol denna dag.


Lördag 7 maj


Söndag 8 maj
Mors dag i Sydkorea (föräldrarnas dag) *
Mors dag i Anguilla, Antigua och Barbuda, Aruba, Australien, Bahamas, Bangladesh, Barbados, Belgien, Belize, Bermuda, Bonaire, Botswana, Brasilien, Brunei, Filippinerna, Kanada, Kambodja, Chile, Colombia, Kuba, Curaçao, Cypern, Danmark, Dominica, Ecuador, Estland, Etiopien, Fiji, Finland, Ghana, Grekland, Grenada, Guyana, Honduras, Hong Kong, Island, Indien, Italien, Jamaica, Japan, Kenya, Kina, Lettland, Liberia, Liechtenstein, Macau, Malaysia, Malta, Nederländerna, Nya Zeeland, Pakistan, Papua New Guinea, Peru, Puerto Rico, Saint Kitts och Nevis, Saint Lucia, Saint Vincent och Grenadinerna, Samoa, Singapore, Saint Martin, Slovakien, Sydafrika, Sri Lanka, Surinam, Schweiz, Taiwan, Tanzania, Tjeckien, Tonga, Trinidad och Tobago, Turkiet, Tyskland, Uganda, Ukraina, USA, Uruguay, Vietnam, Venezuela, Zambia, Zimbabwe, Österrike. Dessa länder firar Mors dag den andra söndagen i maj.


Måndag 9 maj
Europadagen* – Den 9 maj är ett centralt datum i EU:s historia. Det var den 9 maj 1950 som den franska utrikesministern Robert Schuman presenterade en plan för hur man skulle kunna undvika ytterligare krig i Europa. Det blev grunden för EU. Så på Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa.


Tisdag 10 maj
Mikronesiska federationen firar konstitutionsdagen. Läs mer om ögruppens mattradition och laga Kyckling med ananas och kokos.
Mors dag i El Salvador, Mexiko, Guatemala*.


Onsdag 11 maj
– Adoptionsdagen, Sydkorea – Sedan Koreakrigets slut 1953 har närmare 200 000 internationella adoptioner genomförts från landet. Cirka 10 000 svenskar är adopterade från Sydkorea.
Chokladbollens dag*


Torsdag 12 maj
Israels självständighetsdag firas i år, 2016, torsdag 12 maj. I den judiska kalendern börjar en högtid vid solnedgången den föregående dagen. Så praktiserande judar firar Israels självständighetsdag vid solnedgången onsdag 11 maj. Israels självständighetsdag (Yom Ha’atzmaut på hebreiska) firas till minne av att David Ben-Gurion förklarade staten Israel för självständig i Tel Aviv den 14 maj 1948 och slutet av det brittiska mandatet över Palestina. Israels nationalrätt lär vara falafel.
 


Fredag 13 maj
– Fátima, katolsk pilgrimsfärd, Portugal
– Barnens dag* – Barnens dag firas på olika datum världen över. I Sverige firas dagen varje år på samma datum, den 13 maj. Dagen är till för att uppmärksamma barn och dess utsatta situation runt om i Sverige och världen. Barnens dag firas idag inte i någon större utsträckning men vi tycker att vi ska ta hand om och tänka på våra barn och rekommenderar därför att vi firar dagen lite extra. Barnens dag arrangerades för första gången den 13 maj 1905 i Stockholm.


Lördag 14 maj
– Teckenspråkets dag
– I Italien har alla städer sitt eget skyddshelgon och i Bordighera i Ligurien firar man Sant’ Ampelio varje år den 14 maj. Helgonet firas med processioner och mässa, grillfest och dans innan Palmvandringen går av stapeln. Under vandringen bjuder lokala byalag på mer förtäring. Och det är inte omöjligt att du blir serverad Sardenaira – ansjovispizza från Ligurien.
– Världsdagen för rättvis handel (WFTO). Här förmedlar vi Fairtrade-ambassadören Mattias Kristianssons recept på Fairtrade-Brownie lika vacker som ljus musik dagen till ära. Dagen firas andra lördagen i maj.
– Buddhas födelsedag – firas denna dag bland annat i Nepal, Indien, Sri Lanka, Kina och Korea. I Korea firar man genom att tända lotuslyktor och templen erbjuder gratis mat och te. Den söta risgrynsgröten Kheer  serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som erbjöd Buddha en skål liknande rismjölksgröt. (Se även Vesak, Buddhadagen )
– Pingstafton (katoliker och protestanter).


Söndag 15 maj
Paraguays nationaldag – firar att landet förklarade sig självständigt från Spanien 1811. Firandet börjar redan dagen innan, på paraguayanska flaggans dag. Paraguays nationalrätt, Sopa paraguaya, kom till efter ett misstag.
Mors dag i Paraguay*
– Internationella familjedagen (FN)*
Kardemummabullens dag – denna anrika krydda är särskilt populär i Mellanöstern och i Skandinavien. Här finns även ett recept på goda kardemummabullar.
– Pingstdagen (katoliker och protestanter). Pingst är en kristen högtid som firar att den helige Ande gav sig tillkänna för apostlarna i Jerusalem. Pingst är 50 dagar efter påsk och tio dagar efter Kristi himmelsfärd. Enligt Bibeln var detta första gången tungotal förekom (ett tecken på uppfyllelse av Helig Ande) och den dagen döptes nästan 3 000 människor i Jesu namn till syndernas förlåtelse. Den kristna kyrkan anses ha fått sin begynnelse i och med pingstdagen.


Måndag 16 maj
– Annandag Pingst (katoliker och protestanter).


Tisdag 17 maj
Norges nationaldag, Syttende mai – firar att kung Kristian VIII skriver under grundlagen i Eidsvoll 1814. Fira med en god förrätt på Skrei eller smaklig huvudrätt som lax i ugn med spenat, grädde och parmesan. I Norge har römmegröt med spekemat en självklar plats på många festbord. På Norges nationaldag den 17 maj är den en självklarhet. Inger Sigfridsson firar gärna dagen numera.
– Internationella dagen mot homo- och transfobi. Regnbågsflagga står för stolthet, mångfald, respekt och tolerans. Samtidigt som allt fler länder godkänner samkönade äktenskap, har varannan homo-, bi- eller transsexuell person inom EU blivit diskriminerad eller trakasserad det senaste året. En Apelsinsallad med rökt regnbågslax kanske passar denna dag.
– World Whisky Day


Onsdag 18 maj
Somaliland Somalilands nationaldag – firar självständighet från Somalia 1991. Den 18 maj firar somalierna att det i år är 24 år sedan befolkningen i norra Somalia utropade självständigheten av Somaliland. En traditionell maträtt som är vanlig vid bröllopsceremonier är Muqmad eller Oodkac. På YouTube finns vägledning om hur denna rätt tillagas.


Torsdag 19 maj
Mors dag i Kirgisistan*


Fredag 20 maj
Kameruns nationaldag – firar republikens dag. Nationalrätten i Kamerun är Ndolé, en gryta på det söta och bittra vernonia-bladet (liknar i viss mån grönkål), nötter och fisk eller getkött. Här tipsar vi om ett recept på Ndolé med räkor.
Johannes Döparens dag (mandéer) – enligt mandéisk tro föddes och döptes Johannes döparen den 20 maj. Samma datum varje år samlas över tusen troende för att upprepa dopet i Albysjön i Botkyrka söder om Stockholm. De flesta mandéer i Sverige kommer från Irak. Det är en tro man inte kan konvertera till utan bara födas in i.
Vesak, Buddhadagen – Vesak är buddhismens största högtid och firas över hela Sydostasien. Dagen firas på olika datum olika år. I Japan firas dagen alltid den 8 april och kallas Hanamatsu. Dagen firas till minne av att Siddhartha Gautama (prinsen som senare blev Buddha) föddes, att han blev upplyst och dog vid den första fullmånen i maj, enligt traditionen. Kheer, som är en söt risgrynsgröt serveras ofta för att påminna om historien om Sujata, en jungfru som erbjöd Buddha en skål liknande rismjölkgröt. Dagen firas med vegetarisk mat – ett tips kan vara denna nudelsoppa med grönsaker och tofu som finns i skriften Den mångkulturella måltiden.


Lördag 21 maj
Världsdagen för kulturell mångfald för dialog och utveckling. Dagen utlystes första gången av FN år 2001.
– Laylat al Bara´ah – Natten kallas för förlåtelsens natt och infaller I mitten av månaden sha´ban, två veckor före ramadan. Muslimer ber under natten om Guds vägledning och förlåtelse för sina synder. För shiamuslimer är detta också dagen för den tolfte och sista imamens födelse, berättar Multureligiös almanacka. I Pakistan och Indien äter man gärna den klassiska desserten från Indien och Mellanöstern Halvah i samband med Laylat al Bara´ah.


Söndag 22 maj
Jemens nationaldag – firar att Sydjemen och Nordjemen slogs ihop till ett land 1990. Saltah anses vara Jemens nationalrätt. Det sägs att rätten är tusen år gammal.
– Internationella dagen för biologisk mångfald (FN) *
– Picknickens dag* – Frukt, vattenmelon skuren i kuber, ostar och gott bröd är käkigt på picknick – och krabbelurer och urgoda rullar med rökt lax och selleri, kanske även en hallon- och banansmothie och varför inte göra en Quiche Lorraine. Missar du denna dag kommer internationella pick-nickdagen den 18 juni.

 


Måndag 23 maj
 


Tisdag 24 maj
Eritreas nationaldag – firar självständighet från Etiopien 1993. här förmedlar vi recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd.
Bermudas nationaldag


Onsdag 25 maj
Jordaniens nationaldag – firar landets självständighet från Storbritannien 1946. Jordaniens nationalrätt är den välkryddade lammgrytan mansaf med rötter hos beduinerna. Baklava, ett bakverk gjort på nötter och honung äts gärna till efterrätt.
Argentinas nationaldag – firar revolutionsdagen.


Torsdag 26 maj
Georgiens nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. Datumet härrör sig från Georgiens korta självständighet från det ryska imperiet som inleddes den 26 maj 1918 fram till 25 februari 1921, då landet åter införlivades av Ryssland som Sovjetrepublik. Georgien levde sedan under sovjetiskt styre fram till den 9 april 1991, då man formellt utträdde ur unionen och förklarade sig självständigt igen. Vi tipsar om Chinkali, som är en vanlig rätt i Georgien, speciellt i den östra delen.
Mors dag i Polen.
The National Sorry Day, Australien. Australiens urbefolkning Aboriginerna uppmärksammas för de övergrepp de utsatts för sedan britterna började bosätta sig på ön på 1700-talet.
– Lag Baomer (judar). Lag Baomer firas av chassidiska judar till minne av Rabbi Simon bar Yochai, judisk mystiker som enligt legenden författade det kabbalistiska verket Zohar. Andra firar i stället minnet av det judiska upproret mot den romerska ockupationen 135 f.v.t.
– Kristi kropps och blods högtid (katoliker). Högtiden kallas även för Corpus Christi och firas bland annat med processioner för att hylla eukaristin, nattvarden.


Fredag 27 maj
Mors dag i Bolivia
– Muffinsens dag* Firas på många håll i världen, läs historien och baka muffins.
– Ostens dag
La fête des voisins, grannfesten, Frankrike. En dag då man gärna kan ställa till med fest med grannarna på gatan, i huset eller området. Alla tar med sig något och bidrar till en härlig buffé, varför inte en Quiche Lorraine en fransk ost- och skinkpaj.


Lördag 28 maj
Azerbajdzjans nationaldag – firar självständighet från Ryssland 1918. En typisk maträtt i Azerbajdzjan är Dushbara. Här är receptet ifall du vill pröva.
Etiopiens nationaldag – här förmedlar vi recept på Doro Wat – både etiopisk och eritreansk kycklinggryta samt Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd.
Nepals nationaldag – firar republikens dag.


Söndag 29 maj
Mors dag i Sverige, Algeriet, Dominikanska republiken, Frankrike, Madagaskar, Marocko, Haiti, Mauritius, Senegal, Tunisien (firas oftast sista söndagen i maj). Rosorna till mor kan bli en härlig efterrätt Youghurtmousse med rosenbladsmarmelad.


Måndag 30 maj
Anguillas nationaldag, Anguilla Day* – början på revolutionen i den västindiska ön Anguilla 1967.
Mors dag i Nicaragua* – Gallo Pinto är Nicaraguas nationalrätt – här är receptet.


Tisdag 31 maj
– Internationella dagen mot tobak (FN)*
 


* innebär att dagen eller högtiden firas samma datum varje år.