Att se nyktert på tillvaron

Folknykterhetens dag firas sedan 1925 på Kristi himmelsfärds dag runt om i Sverige. Initiativtagare var ursprungligen Nykterhetsrörelsens landsförbund. Fram till slutet av 1940-talet kallades dagen för ”Nykterhetsfolkets dag”.

I en artikel från 2009 i DN berättar Anna Carlstedt, då IOGT-NTO:s vice förbundsordförande som höll tal på Skansen,  att man firar Folknykterhetens dag av gammaldags tradition:

220px-Avlöningsafton_-_Rösta_ja!_1922

Bild från folkomröstningen 1922, lånad av Wikipedia

– Men vi gör den också till en politisk manifestation och finns på ett antal hundra platser runt om i Sverige i dag under mottot: ”Minska alkovåldet!” Vi uppfann det mottot förra året, och nu är det glädjande att många fler än vi som använder det.

Det är inte alls så att det bara är en mycket liten del av svenskarna som drabbas av alkoholen, sade hon i sitt tal på Skansen 2009:

– Vi vet att tio procent av den vuxna befolkningen är beroende av alkohol. Det är 600 000 människor. Multiplicerar man det med fyra – eftersom anhöriga, vänner och arbetskamrater också är starkt berörda – betyder det att nästan två och en halv miljon människor drabbas av alkoholen.

Den svenska nykterhetsrörelsen växte fram under 1800-talet. Nykterhetsvänner menade att missförhållandena i Sverige försämrades av att säd och potatis gick åt till öl- och brännvinsframställning.

Vill du fira dagen kanske en alkoholfridrink kan passa: Cosmopolitan – utan alkohol

Vill du läsa mer:

http://www.dn.se/sthlm/folknykterhetens-dag-firades-pa-skansen/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *