Runebergstårta

För att fira minnet av den finska nationalskalden Johan Ludvig Runeberg (1804-1877) firas Runebergsdagen den 5 februari i Finland och många äter Runebergsgtårtor – som egentligen är bakelser – den dagen.

Runebergstårtan, (finska: Runebergintorttu) har fått sitt namn efter  250px-Runebergintorttu wikipedianationalskalden, som påstås dagligen ha ätit en dylik bakelse.

Det här receptet hittade vi på Huvudstadsbladets hemsida, där det konstateras det nog inte är någon som har originalreceptet på Runebergstårtor. Men så mycket vet man att degen på Runebergs tid förutom vetemjöl, även innehöll ströbröd och kaksmulor samt mald mandel. De här ingredienserna förekommer också i de flesta av dagens receptvarianter.

Tidningen berättar vidare att frågan om Runebergstårtan ska vara torr eller fuktig har delat folket i två läger. Den som anser att bakelsen ska vara torr bakar en sådan. Skribenten hör till det andra lägret och vill ha en kraftigare smak. De blandar i lite socker och vatten med arraksarom, punsch eller rom och fuktar bakelserna med den. Den malda mandeln och bittermandeloljan stöter också på motstånd – de kan utelämnas om någon i familjen är känslig för nötter och mandlar.

Detta behöver du
150 g smör (eller margarin), rumsvarmt
2 dl socker
2 ägg
1 dl mald mandel ca 50 g
2 dl vetemjöl
2 dl ströbröd (en del av pepparkakor)
1 tsk bakpulver eller bikarbonat
2 dl grädde

Till dekoration:
1 dl florsocker
ca ½  msk vatten
hallonsylt eller marmelad

Gör så här:
Vispa ihop det rumsvarma matfettet med sockret. Tillsätt äggen ett i sänder och blanda väl. Tillsätt därefter grädden och de ihopblandade torra ingredienserna. Blanda snabbt allt samman till en slät deg. Fördela degen i små pappersformar, gärna cylinderformade, alltså med rak kant. Fyll formarna bara till 2/3. Tryck med mjölig tumme en fördjupning i varje tårta och fyll gropen med hallonsylt. Grädda i 200 gradig ugn cirka 15 minuter.

Klicka lite hallonsylt på tårtorna. Rör ut vattnet och florsockret till en tjock kräm. Spritsa krämen i en rund ring runt hallonsylten. Eller gör det genom att droppa ner krämen med hjälp av en sked. (Om du inte har pepparkaka till degen, kan du i stället tillsätta 1 tsk kanel och 1 2 tsk nejlika i degen.)

OBS. En del brukar tillsätta lite bittermandelolja i degen. Andra gör en blandning av lite socker, vatten och rom och dränker kakorna med detta före den sista dekorationen.

2 comments for “Runebergstårta

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *