Nutella uppfanns efter Andra världskriget

Hasselnötskrämen Nutella uppfanns av den italienska konfekttillverkaren Pietro Ferrero under tiden efter Andra världkriget, på 1940-talet. Pietro Ferrero försökte få fram kakao och choklad, men det var hårt ransonerat på den tiden. Han blandade då hasselnötter, socker, olja och kakao till fast konsistens som han började sälja i små kuber inpackade i folie.

Tanken var att man skulle skära skivor av pastan och lägga på smörgåsen. Men föräldrar klagade över att barnen bara åt det skivade pålägget och struntade i brödet. Då gjorde han blandningen krämigare och började sälja den på burkar i stället under namnet Supercrema. År 1963 fick hasselnötskrämen namnet Nutella.

 

 

Konditori blev konfektyrfabrik med Pietro Ferrero

 

Pietro Ferrero lyckades med bedriften att omvandla ett konditori till en fabrik och varje år tillverkas cirka 179 000 ton Nutella. År 2015 såldes en burk Nutella i världen ungefär var 2,5:e sekund.

Det finns även flera recept på hemlagad nutella utan tillsatser. Vi förmedlar två recept, ett med kakao och ett med mörk choklad.

Hemlagad nutella med kakao
Ingredienser:
200 g hasselnötter
2 msk kakao
1 krm äkta vaniljpulver
2 msk florsocker
2 tsk kokosolja
en nypa salt

Gör så här:
Rosta hasselnötterna i 200° ca 15-20 min, när skalen börjar släppa är de färdiga. Gnugga dem i en handduk så skalen lossnar. Lägg nötterna i en mixer och kör tills det blir en smet, ca 5-10 min. Fyll på med resterande ingredienser, mixa och smaka av. Vill du ha nutellan sötare – öka mängden socker. Häll över i en burk och förvara i kylen.
https://www.hemmets.se/sa-latt-gor-du-egen-nutella/

Recept på hemmagjord nutella med mörk choklad
Ingredienser:

200 g hasselnötter
50 g mörk choklad
2 msk naturell olja
0,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg hasselnötterna i en ugnsform och rosta mitt i ugnen i 10-15 minuter. Skaka formen ett par gånger under tiden och ha lite koll på nötterna så att de inte bränns. När skalet börjat spricka upp på nötterna och du känner doften av rostade nötter så är de klara.
3. Lägg nötterna i en ren kökshandduk och gnugga hej vilt för att få bort så mycket skal som möjligt.
4. Lägg nötterna i en mixer och mixa tills det blir ett smör. (Se filmklipp här lite längre ner)
5. Smält chokladen tillsammans med oljan i mikron eller över vattenbad. Tillsätt det i hasselnötssmöret tillsammans med florsocker, vaniljsocker och salt.
6. Mixa till en slät massa och tappa upp på en väl rengjord burk.
http://tidningenhembakat.se/bloggar/fredriks-fika/recept-pa-hemmagjord-nutella/

http://varldenshistoria.se/kultur/gastronomi/italienare-uppfann-nutella
https://www.ferrero.se/historia
https://sv.wikipedia.org/wiki/Nutella

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *