Runebergsdagen firas med dikter och bakelse

Johan_Ludvig_Runeberg

Johan Ludvig Runeberg. Foto från Wikipedia

För att fira minnet av den finska nationalskalden Johan Ludvig Runeberg  firas Runebergsdagen den 5 februari i Finland och många äter Runebergsgtårtor den dagen.  År 2019, var det 215 år sedan han föddes – och 142 år sedan han gick ur tiden.

Johan Ludvig Runeberg föddes den 5 februari 1804 i Jakobstad i Finland (som då ännu hörde till  Sverige) och han dog den 6 maj 1877 i Borgå. Diktverket Fänrik Ståls sägner hör till hans mest kända verk.

200px-F_Stal_Vinjett_Engberg wikiDet är allmän flaggdag den 5 februari. Många låter en ljusstake lysa i fönstret eller tänder ett eget ljus för nationalskalden Runeberg. Ofta firas dagen med Runebergstårtor, som egentligen är bakelser, samt diverse aktiviteter som skådespel och litterära aftnar runt om i landet.

Runebergstårtan, (finska: Runebergintorttu) har fått sitt namn efter skalden, som påstås dagligen ha ätit en dylik bakelse. I Wikipedia kan vi läsa att det också sägs att det var hans fru Fredrika Runeberg som uppfann bakelsen på 1850-talet, men att sanningshalten bakom detta har ifrågasatts. Sockerbagaren Lars Astenius bakade redan på 1840-talet en variant av ”Runebergs bakelser”.

Huvustadsbladets hemsida hittade vi ett smakligt recept på Runebergstårta.

2 comments for “Runebergsdagen firas med dikter och bakelse

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *