April, april din dumma sill

Danskt aprilskämt 2001

Danskt aprilskämt 2001
Lånad från Wikipedia

Aprilskämt tillämpas över stora delar av världen den 1 april. I Sverige är det vanligt att massmedia har falska artiklar och reportage den första april.

I Storbritannien, USA och Australien kallas dagen för All Fools’ Day eller April Fools’ Day. I Frankrike kallas den som blir utsatt för aprilskämt för un poisson d’avril (aprilfisk) och i Skottland för en gowk (gök/dummerjöns).

Man tror att första april-skämten kom till Sverige på mitten av 1600-talet. Skämtet gick då ut på att lura någon att gå dumma ärenden – till exempel fick den lurade ett brev, en så kallad aprilsedel.

I Göteborgs-Posten meddelades den 1 april 1950 att Öland lossnat från havsbottnen och flutit in mot den svenska kusten.

Och många minns väl när Sveriges Television den 1 april 1962 lurade TV-tittarna att det skulle gå att se färg-TV om man satte en nylonstrumpa över TV-apparaten.

Den 1 april 1980 skrev DN att sommartid hade införts i smyg och att alla klockor nu gick fel. Ingen visste vad klockan egentligen var och att totalt kaos nu rådde. I verkligheten infördes sommartiden för första gången i modern tid den 6 april 1980. Från 1981 och framåt började sommartiden istället den sista söndagen i mars.

Aprilskämt.se korar de i särklass bästa aprilskämten från media, föreningar, företag och en och annan privatperson.

Eftersom man i Frankrike säger ”poisson d´avril” (som betyder april-fisk)  till den man lurar på första april, kan väl fisk passa bra att äta just den 1 april och till exempel denna smarriga rätt, torsk eller kummel med tomat-baconsås och ansjovis.

Källa: Wikipedia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *