Kebabens egen dag är den 11 september

Dönerebabk Foto: Ralf Roletschek

Dönerkebab
Foto: Ralf Roletschek

Kärt barn uppträder i många skepnader. Kebab är en maträtt med bitar av kött, fisk, eller grönsaker – rostade eller grillade på spett med ursprung från östra Medelhavet. Många anser att kebaben har sitt ursprung i Anatolien i Turkiet där det finns en lång tradition av att servera grillat kött tillsammans med bröd.

Döner kebab (från turkiskans ord för att snurra) är malet eller skivat kött, ister och kryddor som pressats samman till en cylinder vilken roterande grillas i en kebabmaskin. Tunna remsor av köttet skärs av när det är färdiggrillat. I Tyskland är döner kebab den mest förekommande kebabvarianten och serveras med ett hårdare bröd än det i Sverige vanliga pitabrödet. En stycke dönerkött består av flera lager kött som marinerats. Det brukar innehålla salt, kryddor, lök, olja, mjölk och yoghurt. Ett färdigt stycke som sedan ska strimlas väger vanligtvis mellan 20 och 40 kilo.

Kebab Foto: Flydime

Shish kebab
Foto: Flydime

Shish kebab är bitar av helt eller malet kött som marineras och grillas på små grillspett.

Med turkiska immigranter spreds dönerkebaben till Västtyskland och Västberlin under 1970-talet där den avancerade till att bli en av de mest populära måltiderna i gatuköken. Från Västtyskland spred sig senare dönerkebaben vidare i Västeuropa. Till Sverige kom den på 1980-talet.

I Sverige avses vanligen med ”kebab” en typ av snabbmat med ett pitabröd eller ett tunt flatbröd fyllt med kebabskav, lök, peperoni, sallad och sås. Även inlagda grönsaker och hackade örter kan förekomma. En annan vanlig variant är kebabtallrik, där köttet serveras med sallad, lök, såser och pommes frites, ris, bulgur eller potatismos. Kebabrulle är en större kebab som omges av en hoprullad pizzabotten eller en tunnbrödsrulle. Kebabkött används som fyllning på vissa typer av pizza. Det finns flera typer av bearbetat kött att fylla i en kebab, som nötkött, lammkött, fläskkött eller kycklingkött. Nötkött är det vanligaste köttet. Om kebaben är av fläskkött kallas den ofta istället gyros.

Det finns skillnader mellan länder i Europa när det gäller kebab. De skillnaderna finns även i Sverige, till exempel vad gäller hur vanligt det är med den röda såsen, eller currysås, ättiksgurka, räksallad eller fetaost.

Här är recept på en lättlagad variant av kebab som vi hittat på Tasteline och två såser från Recept nu.

2 comments for “Kebabens egen dag är den 11 september

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *