Etiopien firar nyår den 11 september

Enkutatash – Etiopiskt nyår – firas den 11 september med god mat, brasor, blommor, gratulationskort och nyårssånger. Helgen infaller ungefär när den tre månader långa regnperioden är slut. Den etiopiska kalendern grundar sig på den koptiska*. Så samma dag firar kopterna nyår. Läs mer om det här.

Enligt den Gregorianska kalendern, som följs i västländer, infaller Enkutatash den 11september.

Nyårshälsning från Etiopien

Nyårshälsning från Etiopien

Det etiopiska nyåret firas förutom av etiopier också av rastafarianer världen över, eftersom de ser Etiopien som sitt hemland i andlig bemärkelse.

”Enkutatash” betyder ”gåva av juveler” och beror på att högtiden sägs höra ihop med drottningen av Sabas återkomst till Etiopien efter att hon besökt Kung Solomon i Jerusalem. Detta var omkring år 980 f v t och som välkomstgåva fick hon juveler ”enku” av några stamäldste, därav namnet på högtiden. Sedan dess har den firats under

Drottningen av Saba. Träsnitt från 1400-talet.

Drottningen av Saba. Träsnitt från 1400-talet.

våren när det nya avlöser det gamla och det finns hopp om en ljusare och bättre framtid.

Enkutatash är en viktig högtid för etiopierna eftersom den även symboliserar bra väder för skörden. Efter månader av häftiga hällregn är september en månad med sol, klar himmel och frisk, klar, vacker luft. På höglandet vimlar det av gula blommor och landet ser ut som vore det gjort av guld.

Etiopien är ett av världens äldsta kristna länder. Redan på 300-talet blev kristendomen officiell religion i det dåvarande Aksumriket. Numera saknar Etiopien statsreligion. Idag tillhör färre än hälften av invånarna den etiopisk-ortodoxa kyrkan medan andelen protestanter har ökat. Omkring en tredjedel är muslimer.

På nyårskvällen samlar man torra löv och trästickor och gör brasor framför husen, gamla och unga sjunger sånger. Nästa dag går man i kyrkan iförd nya traditionella etiopiska kläder. Man äter en familjemåltid som består av Injera – tunnbröd – och wat – köttstuvning. Barnen går från hus till hus och sjunger nyårssånger eller ger kort och teckningar som de ritat.  Ofta får de en slant för det. På kvällen besöker man vänner för att dricka tella, etiopiskt öl. Man ger varandra blommor och gratulationskort.

Det etiopiska köket består av olika sorters grönsaker eller kött ofta tillagade som stuvning. Wat serveras på en bit injera, ett stort mjukt tunnbröd. Man äter inte med bestick utan använder injera för att skopa upp maten, alltid med höger hand.  I traditionell etiopisk mat ingår inte fläsk eller skaldjur.

Här förmedlar vi ett recept på kycklinggrytan Doro Wat och injera, surdegsbröd.

*Etiopien följer den koptiska kalender, som bygger på den ortodoxa Julianska. Den består av tolv månader med 30 dagar plus en trettonde månad, Pagume, som består av fem eller sex dagar beroende på om det är skottår eller inte. I år, 2015 enligt den gregorianska almanackan, blir det 2008 enligt den etiopiska.

Källor:
http://www.123newyear.com/newyear-around-the-world/ethiopian-celebrations.html
http://ethioalem.blogspot.se/2006/09/etiopien-firar-nytt-r.html
https://en.wikipedia.org/wiki/Enkutatash
https://mangkulturellaalmanackan.wordpress.com/page/4/
https://en.wikipedia.org/wiki/Culture_of_Ethiopia#Cuisine
https://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Etiopien/Religion

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *