Internationella njurdagen – 4 goda recept för att avgifta njurarna

En av tio svenskar har nedsatt njurfunktion, vilket gör njursvikt till en dold folksjukdom. Den internationella njurdagen syftar till att öka människors kunskap om hur viktiga våra njurar är. Dina njurar är väldigt viktiga organ. De hjälper din kropp att filtrera, absorbera och återabsorbera vatten, salt och elektrolyter. Här förmedlar vi några recept som är tänkta att hålla dina njurar glada och friska. 

Organisationen World Kidney day instiftade internationella njurdagen för att öka kunskapen om hur man förebygger njurproblem, vilka riskfaktorer som finns och hur man kan leva med en njursjukdom. Över hela världen äger många hundra evenemang rum för att sätta fokus på det viktiga organet, från offentliga utställningar i Argentina till zumba-maraton i Malaysia. Dagen inföll 2006 för första gången och den återkommer varje år den andra torsdagen i mars.

Njurarna är de viktigaste organen i hela urinsystemet. De hanterar urinproduktionen genom att filtrera, absorbera och återabsorbera vatten, salt och elektrolyter. Under en dag utsätt njurarna för väldigt mycket gifter. Dessa gifter kan ackumuleras i din kropp på olika sätt, till exempel genom:
– dålig kost
– för mycket mediciner
– alkoholkonsumtion
– rökning
Om du inte ser till att rensa dina njurar ordentligt kan du få njursten på grund av överflödet av substanser, som kalcium.

Fruktjuicer

För att motverka dessa problem är det en bra idé att dricka naturliga fruktjuicer, skriver sajten Steg för hälsa, webbplats som publicerar gratis artiklar om kroppslig och mental hälsa. Genom att dricka sådana juicer rensas dina njurar på allt de har utan att du utsätts för kemikalier, skriver sajten som fortsätter att tycka att vi bör välja en naturlig detox för dina njurar.

Notera att juicerna visserligen har stora fördelar utöver att vara avgiftande, men de är inte  till mycket hjälp om du inte också följer en hälsosam livsstil. Du borde definitivt hålla dig borta från friterad och fet mat, skriver sajten.
Kom ihåg att juicerna förstärker en hälsosam kost, och är inte en ersättning.

Här förmedlar vi fyra recept från sajten för att avgifta njurarna.

Vattenmelon och citron
Vattenmelon utgörs av 92% vatten, vilket gör det till ett bra val för att rena dina njurar och även minska små njurstenar. Frukten är även rik på kalium, ett mineral som kan hjälpa till att lösa upp njursten och låta avfallet passera genom urinvägarna.
Kan du kombinera melonen med citron så är det ett bra sätt att ta bort gifter. Och juicen är ett perfekt och gott val för en varm dag.

Ingredienser
2 dl vattenmelon
1 citron

Gör så här:
Hacka vattenmelonen, ta bort fröerna och lägg i en mixer.
Skala citronen och ta bort fröerna. Lägg i mixern tillsammans med vattenmelonen.
Mixa och det är klart.

Receptet kräver inte extra vatten eftersom vattenmelonen redan innehåller mycket och det kan i så fall späda ut smaken. Om du vill ha en frusen dryck, lägg till is eller lägg vattenmelonen i frysen i några timmar.

Morot och gurka
Morot och gurka är en bra kombination för njurarna. De kan tillsammans hjälpa dig att ta bort överskott av urinsyra. De avgiftar även njurarna och ger din kropp en boost av vitaminer och näringsämnen.

Njurarna filtrerar och renar blodet, men om de är sjuka kan de inte rensa det ordentligt och en rad symptom börjar visa sig i din kropp – ett av dem är hudproblem.
Den här juicen hjälper inte bara till att avgifta njurarna utan ger dig även frisk hy.

Ingredienser
1 stor morot
1 stor gurka
1 dl vatten

Gör så här:
Skala moroten och gurkan och skär dem i bitar för att göra det enklare att mixa.
Lägg dem i en mixer tillsammans med vattnet och blanda.
Häll juicen genom en sil för att ta bort gurkfröerna och njut av detta avgiftande recept.

Rödbetor, rödkål och selleri
Rödbetor har stora fördelar för levern och gallblåsan, och hjälper samtidigt till att ta bort överflöd av gifter från njurarna.
Tillsammans kan rödbetor, rödkål och selleri skydda kroppen mot infektioner samt motverka svamp, och juicen är dessutom antiinflammatorisk.

Ingredienser
2 dl skalade och hackade rödbetor
2 dl rödkål
1 selleristjälk
1 dl vatten

Gör så här:
Lägg allt i en mixer och mixa.
Häll blandningen genom en sil för att ta bort överflödiga bitar, och njut!

Äpplen är nyttiga Foto: Caroline Maino

Juice med äpple och selleri
Selleri har vätskedrivande egenskaper och är en bra resurs för att avgifta njurarna.
Här kommer vi att kombinera selleri med äpple, en fantastisk frukt för att lindra njurproblem.

Ingredienser
1 selleristjälk
3 hela äpplen
1 dl vatten

Gör så här:
Hacka sellerin i bitar och lägg i mixern.
Hacka äpplena och ta bort kärnorna, men låt skalet vara kvar.
Lägg allt i mixern och mixa.
Sila juicen och servera i ett glas med is och myntablad.

Källor:
http://www.worldkidneyday.org/
https://stegforhalsa.se/

6 comments for “Internationella njurdagen – 4 goda recept för att avgifta njurarna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *