Nävgrötens dag är det den 10 september

Nävgröt är en rätt med gamla anor som görs på skrädmjöl och serveras med fläsk och lingonsylt. Gröträtten kom till Sverige redan på 1500-talet med de finska nybyggarna som koloniserade finnskogarna i Värmland och Dalarna.

Nävgröt med fläsk och lingon.

Nävgröten brukar i bland annat Dalarna, Hälsingland, Medelpad och Värmland Dalarna, kallas för motti (inte att förväxla med det finska begreppet motti) från finskans mutti. Det är alltså ett lånord för maträtten.

När skogsfinnarna kom till Sverige under slutet av 1500-talet satte de stor prägel på landskapet omkring sig och förde även med sig sin egen matkultur in i det svenska samhället. Här bakades rågbröd och nävgröt och eftersom skogsfinnarna var skickliga jägare bestod den största proteinkällan av fisk och vilt, berättar sajten finnskogarna.com.

Skogsfinsk matkultur
Mottin står idag som representant för den skogsfinska matkulturen och är en torr, grynig gröt som i norrländska finnskogar tillagas av kornmjöl, vatten och lite salt. Till mottin serveras mjölk och lingonsylt eller stekt fläsk och vitsås.

I bland annat Orsa finnmark i Dalarna tillreds motti på buljong från kokt ädelfisk som öring och röding. Då används korn- eller vetemjöl. Mottin äts sedan tillsammans med smör och den kokta fisken.

Lingonsylt
I Värmland och Norge tillagas motti av skrädmjöl från havre och serveras med fläsk, flott och lingonsylt.

Förr i tiden ansågs mottin vara fattigmansmat och på helgerna lyxade man till det genom att tillaga gröten på surgrädde och kornmjöl, då kallades den istället för romgröt, eller flötgröt. Nävgröten sägs ha rötter i Savolax, ett historiskt landskap i östra Finland, där nävgröts åts i festliga sammanhang förr i världen. Även i dag är det en högtidsstund för många att äta nävgröt.

Åts med nävarna
Namnet nävgröt kommer antagligen från att gröten åts med ”nävarna”. Gröten var så torr att den lätt sprack upp i klumpar. Man tog en klump, doppade den i fläskflott och åt.

I värmländska Torsby har Nävgrötsakademin bildats. Medlemmarna i nävgrötsakademin ser det som sin livsuppgift att missionera för nävgröten, dess bevarande och utbredning i landet samt övriga världen. Det är Nävgrötsakademin som har utnämnt den 10 september till nävgrötens dag.

Skrädmjöl. Foto: Tiia Monto

Skrädmjöl behövs
För att tillaga nävgröt behövs skrädmjöl. Det är ett fullkornsmjöl som är gjort av havre. Stöpafors Kvarn utanför Sunne är den enda producenten i Sverige som framställer skrädmjöl på traditionellt sätt, med vedeldad panna och stenkvarn.

Här förmedlar vi ett recept på nävgröt från sajten www.finnskogarna.com:
Ingredienser 4-6 portioner
500 g skrädmjöl
6 dl vatten
1 tsk salt

Gör så här:
Koka upp vatten och salt.
Lägg försiktig ner mjölet ovanpå vattnet och låt det ångkoka under lock, ca 45 minuter. Lyft därefter på locket och vänd varsamt ner mjölet med en sked, det bildas då små fasta klumpar, det är detta som är motti. Servera med de tillbehör som du tycker bäst om.

Källor:
http://finnskogarna.com/skogsfinnarnas-matkultur/
http://www.kilshembygdsgard.se/17/18/navgrot-och-flask/
http://www.norragrasmarks.se/navgrot.htm
http://stopaforskvarn.se/

2 comments for “Nävgrötens dag är det den 10 september

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *