Läskunnighet och hållbarhet

Att kunna läsa är förutsättningen för ett hållbart samhälle. Det menar UNESCO och lyfter fram hållbarhet den 8 september då dagen för läskunnighet firas.

Den 8 september varje år slår UNESCO ett slag för läskunnigheten världen över. 250px-Friedberg_ABC-BuchMånga miljoner människor världen över kan varken läsa eller skriva. De flesta av dessa är kvinnor och flickor. Därför behöver vi öka kraftansträngningarna så att alla, oavsett ålder eller kön, ska kunna få lära sig läsa och skriva i framtiden.

Temat för internationella läskunnighetsdagen 2015 är läskunnighet och ett hållbart samhälle. Läskunnighet är en viktig drivkraft för en hållbar utveckling. Läs- och skrivkunnighet är en förutsättning för en djupare förståelse, få kunskaper, färdigheter, förändra attityder och värderingar, som krävs för att skapa hållbara samhällen. Det är samtidigt en förutsättning för utveckling inom områden för hållbar utveckling, såsom hälsa och jordbruk, fungerar som en gynnsam faktor i främjandet av läskunnighet och läskunniga miljöer.

Årets firande av internationella läskunnighetsdagen kommer att ägnas åt att utforska kopplingarna mellan läskunnighet och de framtida hållbara utvecklingsmålen som kommer att antas under det 70: e mötet i FN: s generalförsamling i september år 2015.

Läs mer här:

http://www.unesco.org/new/en/unesco/events/prizes-and-celebrations/celebrations/international-days/literacy-day/#.Ve1kUGTtlHw

Dagen kan firas med  en gönsakssoppa med pastabokstäver.Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *