Vitlöksfrästa ärtskott

Ärtskott är en elegant grönsak med en angenäm sötma. De är den mjälla delen av toppen på ärtväxten och smakar ärtor. I Kina är de en delikatess. De är även ett passande tillbehör på skottdagen som infaller vart fjärde år, när det är den 29 februari.

Vitlöksfrästa ärtskott

Vitlöksfrästa ärtskott

 

Ärtskott används på samma sätt som andra groddar och skott, främst i kalla rätter. Man använder hela skott, både blad och stjälk, men inte frörester. Passar som garnityr och i sallader. Hastigt stekt i smör eller olja blir det ett utmärkt tillbehör till fisk.

Ingredienser:
• 400 g ärtskott
• 2 matskedar jordnötsolja eller vegetabilisk olja
• 2 vitlöksklyftor, hackade
• 1/2 tsk salt
Gör så här:
Ta bort de hårda ändarna på ärtskotten. Skölj i kallt vatten.
Hetta upp oljan i en wok eller stor stekpanna på hög värme; fräs vitlökshacket och salt tills det doftar, ungefär 20 sekunder. Tillsätt ärtskott – låt vattnet från sköljningen vara kvar. Fräs tills de är mjuka och vattnet har avdunstat helt, två till fem minuter.

1 comment for “Vitlöksfrästa ärtskott

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *