Tack för god skörd firas i USA och Kanada

Den fjärde torsdagen i november börjar en fyra dagar lång familjehögtid i USA, Thanksgiving. I Kanada firas samma högtid, men börjar den andra måndagen i oktober och håller på i tre dagar. För svenska Diana Ljungaeus, som bott i Los Angeles i mer än 20 år, är det en mysdag då man ofta äter för mycket.

 

På väg till fest? Foto Ridley Bronze

På väg till fest?
Foto Ridley Bronze

Både i USA och i Kanada är allting stängt på tacksägelsedagen, förutom ett fåtal restauranger som serverar Thanksgivingsmiddag. Dagen efter Thanksgiving i USA kallas för ”Black Friday”, vilket är den största readagen för året. Många butiker håller öppet från tidigt på morgonen till sent på kvällen (ofta mellan klockan 05.00–07.00 och 23.00). Det är vanligt att julpynta och börja julhandla efter Thanksgiving.

Traditionen säger att en grupp puritanska pilgrimer, efter att ha förföljts i England, utvandrade till Nederländerna. Inte heller i där fann sig pilgrimerna tillrätta. Lösningen blev att chartra ett skepp att åka med från Plymouth i England. Skeppet, som hette Mayflower, anlände i december 1620 till det som sedan 1776 är USA.
Pilgrimerna hade svårigheter med skördarna, men fick den första tiden hjälp av indianer. När de äntligen fick en god skörd, ordnade de en tacksägelsefest till Guds ära. På festen åts bland annat vilda ankor och gäss. Med tiden har andra rätter införts som paj på pumpa och kalkon.

Svenska Diana Lungaeus firar gärna Thanksgiving i Los Angeles.

Svenska Diana Lungaeus firar gärna Thanksgiving i Los Angeles.

Diana Ljungaeus är journalist och bosatt i USA sedan 1996.
– För mig är Thanksgiving en dag att bara koppla av, äta gott – och för mycket – med några vänner runt bordet. Gott vin och en bra film hör också till, berättar Diana som har bakgrund i dags- vecko- och fackpress.

Innan kärleken förde henne över Atlanten jobbade Diana bland annat 13 år på GT-Expressen. I Los Angeles frilansar Diana som journalist, jobbar som översättare och producent – vid sidan av jobbet som VD för Los Angeles Press Club. Hon producerar två stora journalistgalor om året.

Diana tycker också om att laga mat och när det drar ihop sig till Thanksgiving blir det kalkon, gratinerad sötpotatis med tillbehör.

Ugnsstekt smaskig kalkon. Foto: Diana Ljungaeus

Ugnsstekt smaskig kalkon.
Foto: Diana Ljungaeus

– Jag lagar en kalkon på cirka 8-9 kilo. Till det serverar jag gratinerad sötpotatis, hemlagad tranbärssås och trattkantarellsås.

– Det här receptet har jag utvecklat med tiden, så det är inte helt traditionellt. Men det blir väldigt gott och gratinerad sötpotatis går inte av för hackor, lovar Diana.

Här är Dianas recept

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *