Det Koptiska nyåret – Nayrouz

Många av oss här i västvärlden firar nyår den sista december.  Men det är inte det enda nyåret på vår jord – i princip skulle vi kunna hålla nyårsvaka året om ifall vi är sugna på det. Till exempel kan vi slå till nu den 11 september, då firar Kopterna sitt nyår. 

Kopter kallas anhängarna av den koptisk-ortodoxa kyrkan är den orientaliskt ortodoxa kristna kyrkan. Det koptiska nyåret, som kopterna kallar Nayrouz, firas för att påminna sig själv om vad martyrerna fått utstå för att bevara och hålla den kristna tron stark och levande. Det Koptiska nyåret firas den 11 september, första dagen i månaden Thoout. Vid skottår firar Kopterna nyåret den 12 september. Tideräkningen börjar år 284, martyråret, då romarna genomförde massakrer på dem som hade övergått till den kristna tron i det romerska riket.

StMarkcoptic-1

Koptisk-ortodoxa kyrkans kalender kommer från en uråldrig egyptisk kalender. Den kyrkans liturgi är också en av de äldsta inom kristendomen. Kyrkan bildades av evangelisten Markus omkring 42 e.Kr.

Under firandet av Nayrouz använder Kopterna röda dukar på altaret i kyrkan för att påminna om martyrernas blod som de offrade för sin tro. De sjunger psalmer för att minnas och hedra de många kristna som for illa. Några av melodierna och psalmerna är över tusen år gamla. Efter gudstjänsten är det vanligt att äta röda dadlar. Det röda skalet står för martyrernas blod, det vita fruktköttet för den rena tron och kärnan symboliserar Jesus.

Konjet Teena i Uppsala berättar för Radio P4 om hur kopterna firar. Hon har sina rötter i Etiopien.

– Vi har lagat god mat, traditionell mat. Det är bland annat kyckling med stark sås, kött, potatis, linser och Injera.

Injera är ett etiopiskt bröd som görs på ojäst surdeg. Här förmedlar vi ett recept på Injera – etiopiskt surdegsbröd.

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *