Injera – både etiopiskt och eritreanskt surdegsbröd

Det här receptet har vi hittat på Tasteline. Injera passar bra till kycklinggrytan Doro Wat. Och hela anrättningen passar bra att fira det etiopiska nyåret i september med. Passar även när Eritrea har nationaldag den 24 maj och när Etiopien har nationaldag den 28 maj, eller när Etiopien firar Enkutatash, nyår den 11 september, eller när den ortodoxa julen firas runt 7 januari.

Receptet är anpassat för svenska förhållanden. Om man har mjölet teff hemma använd gärna det. Det har varit mycket svårt att få tag på i Sverige, men finns numera hos flera näthandlare samt ibland även hos Ica och Coop. Teff är ett sädesslag som inte innehåller gluten.

Injera - etiopiskt surdegsbröd Foto från Tasteline

Injera – etiopiskt surdegsbröd
Foto från Tasteline

Ingredienser för 20-25 platta pannkaksliknande bröd:
1 liter vetemjöl samt 0.5 liter kornmjöl
eller
1,5 liter teffmjöl
25 g jäst
1 liter ljummet vatten (dag 1)
2 dl kallt och 1.5-2 dl kokande vatten (dag 3)

Dag 1: Lös upp jästen i en liter ljummet vatten och blanda med mjölet till en fast deg. Sätt lock på, helst i plast (eller täck med plastfolie) och förvara i rumstemperatur 2-3 dagar beroende på hur syrligt man vill ha brödet.

Dag 3: Tillsätt först 2 dl kallt vatten och blanda väl. Tillsätt sedan 1.5-2 dl kokande vatten och blanda till en smet. Låt detta stå med lock minst en timme.
Brödet gräddas i en teflonstekpanna ungefär som man gräddar pannkakor men utan smör eller fett. Brödet ska bara gräddas på ena sidan. Det är lagom med 1 dl smet per bröd. Häll i smeten. Efter en liten stund är ytan täckt med små hål. Lägg då på ett lock på stekpannan under de sista sekunderna av gräddningen. Ta sedan upp brödet och grädda nästa. Lägg dem inte på varandra när det är varma, då klibbar de ihop. Låt dem svalna före servering.

Vill du läsa mer om Eritrea, gå till denna sida på Utrikespolitiska institutets Landguiden: http://www.landguiden.se/Lander/Afrika/Eritrea

Vill du läsa mer om Etiopien, gå till denna sida på Utrikespolitiska institutets Landguiden: https://www.ui.se/landguiden/lander-och-omraden/afrika/etiopien/

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *