Den här friska och fräscha förrätten verkar mer avancerad än den är. En perfekt start på en god middag – till exempel för att fira Syttende maj, Norges nationaldag.
Ingredienser till 4 portioner
200 g norsk Skreifilé, utan skinn och ben
1 st citron
0,5 st chili, röd
2 tsk socker
2 tsk salt
1 knivsudd kajennpeppar
Avokadokräm:
1 st avokado
0,5 st lime
0,5 klyfta vitlök
salt
socker
Gör så här:
- Skär skreifilén i så tunna skivor som möjligt och lägg dem platt på ett fat.
- Riv skalet av en citron och finhacka chilin. Pressa saften ur citronen.
- Sockra och salta skrei-filéerna och strö över rivet citronskal, chili och kajennpeppar. Droppa citronsaft över och låt fisken dra i cirka 15 minuter.
- Avokadokräm: Skala och kärna ur avokadon, pressa saften ur en lime och finhacka vitlöken. Mosa avokadon med limesaft och vitlök, smaka av med salt och socker. Låt kärnan ligga kvar i avokadokrämen så blir den inte brun.
- Skär brödet i strimlor och stek det i smör. Lägg dem på ett papper som drar åt sig fett.
- Fördela skreifileérna på portionstallrikarna med avokadokräm och strimlor av vitt bröd. Strö över gräslök.