Renytterfilé med grönsås, broccoli och och kålrotsrulle med mandelpotatis

Renytterfilé med grönsås, broccoli och och kålrotsrulle med mandelpotatis Foto: idreren.se

Renytterfilé med grönsås, broccoli och och kålrotsrulle med mandelpotatis
Foto: idreren.se

Kanske en rätt att festa på när det är samernas nationaldag den 6 februari, eller någon annan av de tolv samiska flaggdagarna:
6/2 Samernas Nationaldag, firas till minne av det första samiska landsmötet i Trondheim 1917.
2/3 Sametinget i Finland ombildades och nyinvigdes 1996.
25/3 Marie Bebådelsedag, traditionell samisk högtidsdag. Midsommardagen Officiell högtidsdag.
9/8 FN:s internationella urfolksdag.
15/8 Samiska flaggan godkändes denna dag 1986.
18/8 Samerådet bildades denna dag 1956.
26/8 Sametinget i Sverige invigdes denna dag 1993.
9/10 Sametinget i Norge invigdes denna dag 1989.
9/11 Delegationen för sameärenden i Finland invigdes denna dag 1973.
15/11 Isak Sabas föddes denna dag 1875. Han skrev texten till det som sedan blev samernas nationalsång.
29/11 Elsa Laula föddes i Tärnaby, år 1877.

 

Ingredienser för 10 Portioner

  • 1,5 kg renkalvytterfilé
  • 1 kg kålrot, skalad
  • 1,5 kg skalad mandelpotatis
  • 3-4 dl kokande mjölk
  • 75 g smör
salt och riven muskotnöt
  • broccoli
  • Grönpepparsås
  • 5 dl kalvsky (buljongtärning)
  • 1-2 dl grädde
  • 1-2 msk grönpeppar i lag
  • 
(senor, paryrer och 5 krossade enbär)
  • maizena

Gör så här:

  1. Koka den hela kålroten i saltat vatten tills den är mjuk. Ställ in i avkylningsskåp.
  2. Koka mandelpotatisen i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och ”ånga” den.
  3. Pressa genom purépress och lägg i smör och det mesta av mjölken, vispa moset luftigt och smaksätt med salt och lite muskot. Behövs det mer mjölk?
  4. Parera ytterfiléen.
  5. Fräs paryrer och enbär i fett, tillsätt kalvsky och låt det koka sakta 30 minuter. Sila skyn.
  6. Skär den kalla kålroten i tunna skivor på skärmaskinen, fördela moset jämnt i mitten av kålrotsskivorna och rulla ihop.
  7. Salta och peppra ytterfiléen, bryn den runtom och ställ in i 120° varm ugn, sätt i stektermometer och stek tills kärntemperaturen är 58°. Låt vila 15-20 minuter.
  8. Koka upp den silade skyn med grädde, lägg i grönpeppar och låt såsen koka en stund, red med lite maizena utrört i vatten. Smaksätt med salt
  9. Värm kålrotsrullarna i ugnen. Ge broccolin ett uppkok i saltat vatten.

Lägg 2 rullar och en broccoli på varje tallrik, häll en spegel av sås vid sidan om och lägg på det trancherade köttet.

Recept och bild har vi lånat från idreren.se.

Läs om samernas nationaldag i en artikel som Kultursmakarna publicerade till nationaldagen 2014.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *