Svalkande vattenmelonsoppa

vattenmelonsoppa

Vattenmelonsoppa

En het soldränkt dag passar denna svalkande vattenmelonsoppa som förrätt, huvudrätt eller dessert. Den 3 augusti är det vattenmelonens dag.

Ingredienser för 4 portioner:
2 dl vatten
2 hönsbuljongtärningar eller en fin god grönsaksbuljong
Ca 1 ½ kilo vattenmelon
Saft av 1 pressad citron eller lime
1 purjolök
2-3 stjälkar bladselleri
Rivet skal av 1 liten apelsin, använd gärna zestjärn och se till att det vita från apelsinen inte kommer med.
2 krm svartpeppar av god kvalité, gärna hel, stött i mortel.
1 -1 1/2 krm nyriven muskotnöt
ev. lite salt

  1. Hetta upp vatten och buljongtärningar och se till att buljongen löser sig, ställ att kallna. 
  2. Skär melonen i klyftor och skär bort det tjocka skalet, peta bort kärnorna och ligg fruktköttet i matberedare som monterats med stålkniv. Kör matberedare några sekunder så att det mesta av melonköttet finfördelas, lite bitar ska finnas kvar. 
  3. Blanda med buljongen och lime el. citronsaften
  4. Ansa och skölj purjolök och bladselleri och skär tvärs över i tunna strimlor, det är viktigt att de blir så tunna som möjligt är de för grova kommer soppan inte att smaka. Storleken har betydelse i det här fallet. Man ska nästan kunna se igenom bladsellerin.
  5. Lägg i soppan och tillsätt apelsinskal, peppar och muskot. Ställ soppan kallt och låt stå i ett par timmar, rör om, smaka av med lite salt om ni vill, jag tycker inte att brukar behövas om man använt en buljong av god kvalité.
  6. Soppan kan med fördel stå i kylen flera timmar, men den bör ätas samma dag den tillagats. 
  7. Nja, jag har ätit den dagen efter och den var mycket läcker då med…

Servera soppan med dinkelbröd  el. ljust surdegsbröd och god smakrik ost.

Receptet på den här svalkande soppan har vi fått från Mi på Onzo i Nacka.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *